Interviu exclusiv Ilie Dumitrescu: „Nu cred în eticheta asta a mea, de cuceritor“

24 noiembrie, 2022

Un interviu elegant, într-un loc elegant, cu un domn elegant.

Asta vă servim în paginile următoare, după o discuție altfel cu fostul internațional „de aur“.

ilie dumitrescu foto OK JPG

Ilie Dumitrescu ne-a primit în a doua lui casă, acel local din Centru Vechi care este asociat cu numele fostului fotbalist încă din anul 2004. Purtând un costum care amintește de clasicul britanic și invitându-ne într-un lounge inspirat din interioarele conacelor englezești, atât de familiare marelui fotbalist, de pe vremea în care activa în Prima Ligă, Ilie Dumitrescu are ceva dintr-un lord. Dincolo de amintirile despre cei mai buni ani pe care i-a trăit fotbalul românesc sau despre acest sport care i-a dat totul, în general, actualul consultant al Digi Sport ne-a dezvăluit și acea latură pe care o cunosc mai puțini: de cunoscător, admirator și colecționar de artă. Despre acest aspect și despre cum se așterne lumea unui Ilie Dumitrescu care preferă să trăiască în prezent și să se bucure de ce are viața mai frumos am vorbit în rândurile de mai jos.

Vă regăsesc într-un loc cu totul schimbat. Ultima dată când am fost la Hanul cu Tei, aici era un pub englezesc sau o berărie, cum vreți să-i ziceți.

Ilie Dumitrescu

Da, în 2019, am schimbat, practic, tot ceea ce înseamnă obiectul de activitate aici, la Hanul cu Tei. Am fost la un seminar în Londra, în cartierul Mayfair, și de acolo m-am inspirat pentru genul acesta de business. Să ai în aceeași locație trei zone diferite: zona de conferințe, de workshop-uri, zona de lounge, London House, unde poți să ai discuții private, să-ți bei cafeaua, și zona London Events Hall, unde participanții la evenimente servesc prânzul și pot organiza gala dinners. Depinde ce își doresc.

Pandemia probabil că v-a dat toate aceste planuri peste cap. A venit chiar după reprofilarea afacerii.

Ilie Dumitrescu Pandemia a fost un șoc pentru toată lumea, mai ales pentru cei care lucrează în acest business. În 2020 și 2021 n-am organizat multe evenimente, de-abia anul acesta a început să meargă mai bine. Iar pe zona de evenimente, avem prețuri extrem de accesibile și oferim și calitate foarte bună. O locație luxoasă, cu un meniu foarte bun, cu patru feluri de mâncare și open bar pe toată durata evenimentului.

Interiorul noii locații este foarte elegant, chiar prețios. Cine v-a ajutat cu designul?

Ilie Dumitrescu Eu singur l-am realizat. Sunt pasionat de design interior. Nu excelez, dar a ieșit ceva frumos.

Mai știu că sunteți pasionat și de artă. Sunteți colecționar, ba chiar am citit că ați și pictat, la un moment dat.

Ilie Dumitrescu Nu pictez. Dar da, au apărut în presă niște informații că atunci când eram jucător de fotbal în Mexic am luat câteva lecții de pictură acolo. A fost așa, o activitate cu care să-mi umplu timpul liber, pentru că eram departe de prieteni, de familie, de casă. Niciodată nu m-am gândit, atunci, că în 2004 am să cumpăr clădirea Hanul cu Tei de la o societate care avea ca obiect de activitate o galerie de artă cu peste 100.000 de obiecte, un fel de consignație. Țineam și licitații în perioada aceea. Destinul a făcut ca eu să descopăr această zonă diferită, frumoasă, în care am ajuns apoi să pun suflet. Mi-am dat seama că sunt sensibil la artă și la frumos după experiența asta. Dar în 2008, în timpul crizei, am închis, căci zona artei a fost puternic afectată. Foarte puțin s-a mai vândut. Noi aveam bronzuri, bijuterii, tablouri, mobilă veche, lustre, covoare.

Dar dumneavoastră aveți și o colecție personală, nu-i așa?

Ilie Dumitrescu E normal, după ce am fost implicat timp de 5-6 ani în zona asta, am reușit să și colecționez. Îmi plac foarte mult obiectele din bronz, cele din argint, am și tablouri.

Dețineți vreun tablou foarte valoros?

Ilie Dumitrescu Și dacă aș deține, nu aș vorbi despre asta. Am câteva semnături de valoare și le țin în bancă. N-am crescut cu artă, n-am avut niciun tablou de preț în casă, provin dintr-o familie modestă, dar m-am dezvoltat ca individ și am devenit sensibil la tot ceea ce înseamnă frumos.

Se spune că sunteți cel mai bine îmbrăcat fost fotbalist din România. Cine vă ajută pe partea asta, cu vestimentația?

Ilie Dumitrescu Nu am un consilier vestimentar, mă îmbrac singur. Ține de gust și de calitatea de a combina corect anumite lucruri. Un pantalon cu un sacou, cu o cămașă, cu niște butoni și pantofi. M-a ajutat foarte mult și perioada în care am stat în Anglia. În 1994, când am semnat cu Tottenham, am văzut acolo o diferență foarte mare de mentalitate. Anglia a rămas locul meu de suflet, merg de câteva ori pe an, mă simt ca acasă, chiar dacă n-am nicio proprietate acolo. Mă încarc.

Aveți și niște locuri preferate, niște recomandări?

Ilie Dumitrescu În general, îmi place să stau la hotel, indiferent că este de patru sau cinci stele, în zona Mayfair din Londra. De acolo, poți să te plimbi pe jos și să admiri tot ceea ce înseamnă clădiri frumoase. Să iei cina într-un restaurant bun, să mănânci sănătos.

Apropo de stil de viață sănătos, v-ați ținut toată viața departe de vicii, așa-i?

Ilie Dumitrescu Este adevărat, eu m-am ținut departe de vicii. Prefer vinul bun sau șampania, un whisky de calitate sau un coniac XO. Iar legat de alimentație, îmi place să mănânc sănătos și bine. Eu nu mai mănânc carne de șase ani și nu consum nici zahăr sau lactate. Doar pește, fructe de mare și legume.

Altfel, ați ieșit din fotbal, dar sunteți foarte ocupat...

Ilie Dumitrescu Da, merg de cinci ori pe săptămână la emisiunea sportivă de la Digi, sunt ambasador SuperBet și Oppo și, bineînțeles, îmi pun tot sufletul aici, la Hanul cu Tei.

La antrenorat vă mai gândiți?

Ilie Dumitrescu Îmi lipsesc foarte mult emoția, competiția și atmosfera de pe stadioane. Destinul m-a pus față în față cu prietenul meu, Simion Apreutese, și este posibil să reintru în fotbal la UTA Arad, din postura de președinte. Rămâne de văzut, el este din Arad și-și dorește să ajute echipa orașului și să facă performanță. Altfel, ca antrenor, nu mă potrivesc cu patronii care activează în fotbal, deși îi respect.

Sunteți un om discret și nu vă place să vorbiți despre viața personală. Puteți compara presa mondenă de azi cu cea din anii ῾90? Era mai invazivă în acei ani sau acum?

Ilie Dumitrescu Eu respect presa, chiar și presa mondenă. Fiecare trebuie să își facă treaba cât mai bine. Chiar dacă nu îmi place mie să îmi intre cineva în viața personală, asta nu înseamnă că nu o accept. N-ar prea avea ce să scrie despre mine. Am ajuns la o vârstă la care am activități liniștite: prefer să ies cu prietena mea la un restaurant, fără cluburi și agitație.

Primul lucru pe care l-ar spune cineva despre dvs, lăsând deoparte fotbalul, este că ați fost cuceritorul generației de aur. Este o etichetă corectă sau o exagerare?

Ilie Dumitrescu Nu mă consider nici telegenic, nici fotogenic și urăsc să mă uit la o emisiune cu mine, în reluare. Deci nu excelez fizic. Nu îmi place de mine. Au fost câteva episoade din viața mea, din perioada Londra, în care am ieșit în decor cu anumite lucruri care m-au făcut să fiu perceput așa. Dar nu cred în eticheta asta. Și nu îmi place să vorbesc despre mine, ci despre activitatea mea.

Sau poate despre familia dvs. Toto Dumitrescu, un actor deja consacrat, a moștenit latura artistică, o altă extensie a frumosului, de la dvs? Sau mai degrabă de la mama lui?

Ilie Dumitrescu Cred că latura artistică a moștenit-o de la maică-sa, cel mai probabil. Am investit mult în el, în educația lui, a mers la grădiniță britanică. Este un tânăr frumos, și ceilalți copii ai mei sunt frumoși, dar el strălucește. Și-a ales drumul acesta și mă bucur că a găsit o zonă în care este foarte bun, dă cel mai bun randament, ca să folosesc o expresie din sport.

Despre fiica dvs, Mayra, știm mai puțin lucruri. Ea ce-și dorește de la viață?

Ilie Dumitrescu Mayra are 17 ani, e la Școala Cambridge, muncește foarte mult, are rezultate foarte bune la școală. Este foarte serioasă. Îmi seamănă cel mai mult din familie. Muncește mult, vrea să performeze în zona în care se implică și are o mentalitate de învingător. Este slăbiciunea mea și este protejată de toți bărbații din familie, eu și frații ei.

Aveți momente de nostalgie legat de vremurile în care jucați? Vă e dor de acei ani, vă uitați la meciurile vechi? Mai țineți legătura cu ceilalți fotbaliști din generația de aur?

Ilie Dumitrescu Cea mai mare satisfacție după realizările din fotbal o simt atunci când merg la supermarket și vin oameni să dea mâna cu mine sau să-mi ceară un autograf sau să facem o poză. Este cel mai frumos lucru, pentru mine. De-abia atunci realizez că am făcut ceva pentru fotbal. Mai păstrez legătura cu Hagi, cu Gigă Popescu, Stelea, Balint. Dar am prieteni și în generația de după noi, pe Mutu, Chivu, Danciu.

Dar pentru generația actuală aveți vreun respect? Pentru fotbalul românesc de-acum. Nu trebuie să fii microbist ca să-nțelegi că nu mai e ce trebuie.

Ilie Dumitrescu Există tendința de a compara rezultatele din trecut cu cele de acum. Eu consider că trebuie să fim alături și să investim în fotbalul românesc. Este o perioadă foarte complicată și este nevoie de investiții mari în infrastructură, în tot ceea ce înseamnă academii de fotbal, ca să putem reveni acolo unde am fost. Sunt alături de fotbalul românesc. Mie fotbalul mi-a dat totul în viață.

Foto: Sorin Stana

Locație: Hanul cu Tei



Recente pe Ok! Magazine

Codin Maticiuc (4) jpg
Kim Kardashian și Emma Roberts ele, Profimedia (2) jpg
Nadia și Tarom jpg
andreea marin monia barladeanu ilinca vandici jpg
Mathilde Pinault, Francois Pinault, Salma Hayek, Profimedia (1) jpg
Haidy Cruz (2) jpg
Victoria Beckham jpg
Delfina Chaves in seria Maxima   FOTO Videoland (1) jpg
FotoJetCruise jpg
Ben și Fin Affleck, Profimedia jpg
FotoJetVedete jpg
david si victoria beckham
Celine Dion la Premiile Grammy 2024, Getty jpg
Lady Gaga și Joaquin Phoenix, Profimedia jpg
Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu   MasterChef Romania 2024 jpg
James Middleton   Instagram, Profimedia jpg
Regina Elisabeta a II a a parut fragila la intalnirea cu Liz Truss de la Castelul Balmoral (3) jpg
Richard Gere   Alejandra Silva, Profimedia jpg