Interviu exclusiv! Nicolae și Alina ai României “Suntem binecuvântați să trăim într-o țară cu tradiții vii”

10 august, 2022

Revista noastră a avut onoarea să-i cunoască, în premieră, pe cei mai populari membri ai familiei regale române, cu ocazia unei ședințe foto de colecție.

Nu ți se întâmplă în fiecare zi, în existența ta de admirator declarat al regalităților moderne, să-i întâlnești pe nepotul și pe strănepoții Majestății Sale, Regele Mihai al României. Să stai față-n față c-un prinț de sânge, înrudit cu cea mai mare regină pe care-a cunoscut-o Anglia, Elisabeta a II-a, care să răspundă pe neocolite curiozităților tale și să pozeze atât de firesc fotografului nostru, la rândul lui puțin emoționat… Îi urmăresc de ceva timp pe Nicolae și pe Alina ai României, acești reprezentanți tineri și actuali ai unei instituții pe care unii o privesc ca având un aer din alte timpuri. I-am admirat în ziua nunții lor princiare din 2018, de la Sinaia, i-am descoperit ceva mai târziu în postura de tineri părinți ai primei lor născute, Maria-Alexandra (o fetiță căreia-i place să pozeze, dar și să… fotografieze), pentru ca, anul acesta, tânăra lor familie să se mărească cu mezinul Mihai. Doamnelor și domnilor, ei sunt Nicolae și Alina, tinerii noștri prinți!

În primul rând, vrem să vă mulțumim pentru acest interviu. Vă admirăm foarte mult, la fel ca foarte mulți români. Chiar așa, simțiți sau sunteți conștienți de simpatia românilor?

Nicolae al României

Vă mulțumim pentru invitație și pentru cuvintele de apreciere care ne onorează. Ne bucurăm foarte mult că dumneavoastră și alți români apreciază proiectele noastre. Oriunde ajungem în țară suntem primiți cu bucurie și căldură, cu brațele deschise, lucru care pe noi ne copleșește și, într-adevăr, putem spune că ne simțim iubiți.

Veniți după un eveniment foarte personal, botezul mezinului Mihai al României, la catedrala de la Alba Iulia. Am văzut fotografii de acolo și am citit impresii, însă am vrea să știm și impresiile voastre, ale celor direct implicați. Cum ați simțit acest eveniment, atitudinea oamenilor veniți acolo să-i vadă pe nepotul și pe strănepotul regelui?

În primul rând, acest eveniment nu a fost numai unul personal, dar și un eveniment prin care am făcut o legătură între trecut, prezent și viitor. Am împlinit și visul bunicului meu, Regele Mihai, acela de a mă stabili în România și de a avea o familie în credință creștin-ortodoxă. De asemenea, pentru un tată și o mamă încreștinarea unui copil este o mare bucurie și o sărbătoare, un pas major în viața oricui. Faptul că oamenii au venit cu drag din diferite colțuri ale țării ne-a bucurat foarte mult, în special invitații și tinerii din Pecica, cei care ne-au fost alături și în ziua nunții noastre cu cântece deosebite.

Legat de acest lucru, cum este să te naști cu un nume și titlul regal și să nu fi lăsat să le folosești? Deși ai tot dreptul, prin naștere... Vă simțiți nedreptățit?

Indiferent de situație și oriunde locuiești, să te naști într-o familie cu un nume important și o istorie în spate este o mare responsabilitate, dar și o mare onoare. Cu sau fără titlu, am continuat misiunea familiei mele în România. Titlul l-am primit de la bunicul meu, Regele Mihai, și el nu mi-a retras nimic. Cum am mai declarat, așa-zisa decizie de la 1 august 2015 nu era semnată, iar peste o lună și jumătate, când am fost la ziua de naștere a bunicii mele, Regele nu mi-a pomenit nimic de această decizie. A fost, ca de obicei, o discuție între bunic și nepot. Așa cum l-am cunoscut, dacă ar fi dorit să ia această decizie, m-ar fi chemat înainte, să vorbim. Nu s-a întâmplat așa ceva. Adevărul a ieșit la iveală și public, anul trecut, când am câștigat procesul din Elveția intentat în 2017 de către mătușa mea, când am dorit să-l văd pe bunicul meu pentru ultima dată și nu mi s-a permis, aceea fiind a șaptea încercare, încă din vara lui 2015. Argumentul instanței a fost dosarul medical al bunicului meu. Este public rezultatul procesului.

Ați fost dezamăgit de faptul că la botezul lui Mihai n-a participat nimeni din partea familiei regale, în afară de sora dvs, Elisabeta Karina?

Bucuria a fost prea mare ca să am timp de dezamăgiri. M-am bucurat că ne-a fost sora mea alături, cu care am o legătură strânsă.

Ea este cea mai apropiată rudă a dvs? Mai apropiată chiar decât mama dvs, Principesa Elena?

Am o relație foarte strânsă cu sora mea și îi mulțumesc că este alături de mine la evenimentele importante din viața mea și ori de câte ori avem ocazia să ne revedem.

Mult mai puține știm despre tatăl dvs, profesorul doctor Robin Medforth-Mills, iar acele informațîi sunt mai degrabă neverificate. Cum l-ați descrie cel mai simplu, în ce măsură îi semănați?

Am avut pasiuni comune cu tatăl meu, amândoi am trăit în Africa, amândoi am iubit călătoria, am un băiat și o fată, la fel ca el. Job-ul lui la ONU a fost de a veni în ajutorul oamenilor aflați în nevoie și de a interveni în situații de urgență. A ajuns în Africa cu un proiect în domeniul educației, iar eu acum desfășor proiecte tot în acest domeniu. A fost un om pe care l-am admirat foarte tare.

Ați spus dintotdeauna că ușa dvs este deschisă și că doriți o reconciliere cu familia regală română. Cum ați descrie acum relația cu mătușa dvs, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei?

Este normal să vreau o familie unită și ușa mea este deschisă pentru orice membru al familiei. Mi-am exprimat această dorința de nenumărate ori. Am spus și susțin că doresc să trăiesc într-o familie unită, mai ales că Familia Regală trebuie să fie un exemplu demn de urmat. Toate încercările mele din ultimii șapte ani nu au avut niciun efect. Cum se vede, mătușa mea a ales lipsa de relații dintre noi. Mai mult de atât, mă denigrează prin diferite scrisori trimise unor instituții în care mi se interzice accesul la evenimente importante pentru istoria României și a familiei mele. Mulțumesc socrilor mei pentru ajutor și pentru atmosfera caldă în care trăim.

Despre aceste neînțelegeri, să le zicem așa, cu casă regală română ați mai vorbit, însă soția dvs mai puțin, dacă nu chiar deloc. Suntem curioși cum se simte Alina-Maria de Roumanie în toată această poveste.

Alina-Maria de Roumanie

Eu sunt solidară cu soțul meu. Îmi doresc și eu o relație normală, de familie creștină, după modelul Regelui Mihai, așa cum și el și-ar fi dorit pentru noi toți. Prioritatea mea și a noastră acum sunt copiii și familia noastră. Mă bucur că am o relație bună cu sora lui Nicolae și îi așteptăm în vizită și pe verișorii lui care trăiesc în America.

O mare curiozitate de-a multora în ceea ce vă privește este legată de existența voastră în afara Coroanei. Unde locuiți, ce activități zilnice aveți? Un prinț lucrează tot opt ore pe zi, ca mulți dintre noi?

Nicolae al României

Coroana nu este o casă. Este o instituție cu putere în stat atunci când se va restaura monarhia. Activitatea noastră este focusată pe familie și asociația noastră caritabilă, unde avem proiecte în domeniul educației și al mediului. Pe lângă acest fapt, noi prețuim tradițiile și tezaurul românesc, promovând brandurile românești, portul tradițional, istoria și lucrurile minunate făcute la noi în țară. Proiectele Asociației Principele Nicolae sunt “Codrii de Mâine”, care are ca scop plantarea a un milion de arbori în zone afectate de alunecări de teren, și “Istoria Regalității în Școli”, prin care vizitez școli și licee din România și mă întâlnesc cu tineri pentru a le povesti un capitol important din istoria acestei țări.

DSC 5323 jpg

Alina de Roumanie, sunteți mama strănepoților ultimului rege al României. Simțiti presiunea acestei origini, îi priviți altfel pe copiii dumneavoastră? Sau, mai bine zis, cei din jur îi privesc într-un mod deosebit?

Alina-Maria de Roumanie

În acest moment mă străduiesc să le ofer lor ce este mai bun pentru creșterea și educația lor, la aceste vârste de 1 an și 8 luni și de 3 luni. Este o mare responsabilitate și cel mai important este ca ei să crească într-o familie iubitoare, unită și să se bucure de tot ceea ce le oferă viața.

Mulți se gândesc că aveți parte de mult ajutor cu creșterea copiilor, că aveți multe bone pentru Maria-Alexandra și Mihai. Este cât de cât corect?

Suntem foarte norocoși că părinții mei sunt foarte implicați și ne ajută cu drag în creșterea copiilor. Acest mediu transgenerațional în care îi creștem sperăm să le ofere o mai bună înțelegere a vieții, având în vedere că avem atât de multe de învățat de la bunici, iar noi de la copii.

V-ați născut în Marea Britanie, dar locuiți în România de mai mult de zece ani. V-ați obișnuit cu limba română, cu felul de-a fi al românilor? Ce vi se pare cel mai greu de adoptat din cultură noastră, din obiceiurile noastre zilnice?

În primul rând, m-am născut în Elveția, am copilărit în Marea Britanie și locuiesc în România de zece ani, timp în care am învățat limba română și am cutreierat multe cărări din această țară, stând de vorbă cu diverși oameni, lucru care m-a ajutat să-i înțeleg mai bine. Limba română este o limbă foarte grea și încă nu stăpânesc gramatica foarte bine, dar sunt perseverent și îmi doresc foarte mult să o cunosc la perfecție. Ca să cunoști un popor, limba este foarte importantă, iar eu m-am îndrăgostit de poporul român și de țara noastră. Mă consider român și sunt mândru de această țară. Aici sunt acasă, aici este familia mea.

Anul trecut, citeam o știre surprinzătoare: Nicolae al României s-a făcut apicultor și de-abia așteaptă propria recoltă de miere. Cum au decurs lucrurile, a fost o recoltă pe măsura așteptărilor? Continuați cu această activitate?

Este al treilea senzon de când am început această activitate și am învățat foarte mult pe parcurs, cunoscând importanța albinelor. Faptul că am întâlnit foarte mulți apicultori în călătoriile mele prin România mi-a stârnit o curiozitate și am început să cercetez și să pun întrebări și așa s-a născut o nouă pasiune. Abia aștept recolta din acest an.

Dumneavoastră, Alina, promovați pe cât de mult aveți ocazia costumul popular românesc, la fel ca legendara Regina Maria. Câte astfel de piese dețineti acasă și ce doriți să transmiteți prin purtatea hainelor tradiționale?

Alina-Maria de Roumanie

Iubesc straiele tradiționale pe care Regele Mihai chiar le numea straie regești și chiar așa este. Sunt atât de frumoase, încât nu prea există cuvinte să îmi exprim admirația și sentimentele față de acestea. Dețin câteva costume foarte vechi, de colecție, pe care le port doar la evenimente importante sau la un hram. Eu personal mă simt atât de frumoasă îmbrăcată în aceste costume, că-mi este greu să găsesc ceva cu care să compar această stare. Regina Maria, o prințesă venită din Marea Britanie la noi în țară, s-a îndrăgostit iremediabil de aceste veșminte pe care le purta la cele mai înalte evenimente din țară și de peste hotare. A iubit și a apreciat munca de zeci de ore investită în realizarea acestor capodopere. Pentru noi este important să ne mândrim cu ele și să arătăm lumii frumusețea și unicitatea lor, iar copiii noștri să le îndrăgească la fel de mult ca noi.

Vă simțiți acești Kate Middleton și Prințul William ai României, așa cum vă privesc mulți, chiar și noi, cei de la revista Ok?

Nicolae al României

Noi vrem să fim cei care suntem. Nicolae și Alina-Maria. Suntem foarte bucuroși și onorați că pentru mulți români suntem un model și încercăm să împărtășim cu ei lucruri din care se poate învăța ceva, evenimente frumoase, bune maniere, etichetă, bun gust și multe altele pe care le-am văzut și învățat de la Regele Mihai și Regina Ana.

Foto: Sorin Stana, Hair: Sebastian Sârghie, Vestimentație: Consiglieri, Mulțumim Snagov Mansion, Strada Florilor 153, Snagov



Recente pe Ok! Magazine

andra jpg
FotoJet Ana Violeta sărut jpg
FotoJetKardashian Kate jpg
Elizabeth Hurley și fiul său Damian Hurley, GettyImages (4) jpg
Bradley Cooper si Gigi Hadid   profimedia 0851507160 jpg
Ricky Martin și fiii săi gemeni, Profimedia (2) jpg
Anca Serea și fiica ei Sarah foto Ok Magazine DSC 7786 (3) jpg
FotoJetChicago jpg
FotoJetKS jpg
Miki ex K Pital jpg
Julia Roberts la lansarea colecției sale de bijuterii cu Chopard, la Chateau Marmont, Los Angeles, Getty Images (2) jpg
Olivia Munn, GettyImages jpg
FotoJetLenny și Zoe Kravitz jpg
FotoJetSofiaV jpg
Printul Frederik si presupusa amanta Genoveva Casanova   Casa Regala daneza, Instagram jpg
Jennifer Aniston  sursa   Shutterstock jpg
Nadia Ferreira și Marc Anthony, Instagram (2) (1) jpg
Charlize Theron  foto   Shutterstock jpg