INTERVIU Jamie Oliver dezvăluie cum a reuşit să slăbească!
Celebrul chef dezvăluie secrete din bucătăria familiei sale: câţi copii vrea să mai aibă, de ce soţiei sale nu-i place să mănânce în oraş cu el şi de ce nu a gătit la o nuntă cu vedete
Jamie Oliver a mărturisit de curând că, atunci când se uită în oglindă, se întreabă adesea dacă este suficient de bun ori de inspirat. Dar, câtă vreme este unul dintre cei mai iubiţi chefi ai Marii Britanii, deţine 62 de restaurante şi este autorul a 19 bestseller-uri de gastronomie, ne gândim că n-are de ce să-şi pună asemenea întrebări. Şi, în timp ce averea sa de 150 de milioane de lire sterline continuă să crească, iar el se străduieşte să ne îmbunătăţească stilul de-a mânca, Jamie trebuie să împace şi „bucătăria“ de acasă, unde încearcă să fie un soţ bun pentru Jools, cu care e căsătorit de 15 ani încoace, şi un tată model pentru cei patru copii ai săi: Poppy (13), Daisy (12), Petal (6) şi Buddy (5) – deşi, de multe ori, cei mici se plâng că nu e deloc un părinte cool!
De când a împlinit 40 de ani în mai, celebrul bucătar a intrat într-o adevărată „revizie generală“, reuşind să slăbească spectaculos cu ajutorul unei alimentaţii supersănătoase – o realizare care s-a transformat în tema generală a noului său format difuzat pe Channel 4, Jamie’s Super Foods. Mai mult, la vârsta asta şi-ar dori să fie din nou tată – un lucru despre care se destăinuie în cele ce urmează, laolaltă cu motivul pentru care lui Jools nu-i place să iasă să mănânce în oraş cu el...
Ai slăbit şi ţi-ai reintrat în formă. Cum ai reuşit să faci asta?
Jamie Oliver Am realizat că sunt nefericit, aşa că mi-am revizuit obiceiurile alimentare şi am început să dorm mai mult – eu, care până atunci nu dormeam mai mult de patru ore pe noapte! Am renunţat la carne şi la zahăr şi am început să mănânc mai sănătos, un lucru despre care vorbesc şi în noua mea emisiune. Am reuşit să slăbesc zece kilograme, mi-am luat un instructor de fitness şi acum sunt din nou plin de energie.
Cât cântăreşti acum?
Am sub 90 de kilograme, dar mai mult masă musculară.
Tu şi Jools păreţi într-o formă foarte bună. Mergeţi împreună la sală?
Niciodată. Ea are propriul ei program şi ca să merg cu ea ar însemna să mă duc mult prea de dimineaţă, înainte de serviciu. Iar ea face exerciţii de bootcamp, ceea ce mie nu mi se potriveşte. Eu fac exerciţii de forţă.
În Jamie’s Super Foods, te vedem călătorind în locuri în care oamenii trăiesc mai mult, datorită alimentaţiei. Te-au însoţit şi copiii tăi?
Nicidecum. Îţi aminteşti cum era în adolescenţă? Aşa şi ei, nu-i interesează ce face tatăl lor. Pentru ei, nu sunt un părinte cool. Aşa că încerc şi eu cum pot să le câştig simpatia. Mi-ar plăcea să-i iau cu mine în călătorii, dar poate când vor fi mai mari. Cei mici sunt mai deschişi către aşa ceva, dar nu pot veni. Pe de altă parte, asta e meseria mea şi încerc să nu încurc munca cu viaţa de familie. Şi nici nu-i contactez prin Skype, când sunt plecat, pentru că nu vreau să fiu supărător.
Anul acesta ai împlinit 40 de ani. Cum ai sărbătorit?
N-am ştiut ce să fac, aşa că am încercat ceva nou. Am invitat 100 de amici la film să vedem Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back. A fost incredibil! Am fost înconjuraţi de o întreagă lume din Star Wars, cu vânzători ambulanţi îmbrăcaţi în Jedi, care serveau mâncare. A fost magic.
Ce preparaţi când sunteţi obosiţi şi vreţi să mâncaţi ceva rapid?
Ceva stir-fry, paste, chestii de genul ăsta. Mâncarea pe care o fac în Jamie’s 15 Minute Meals e ceea ce mâncăm noi de obicei, de luni până vineri. Iar în weekend mai facem câte un ragu, o tocăniţă, o friptură – lucruri care iau mai mult timp. În timpul săptămânii, Jools găteşte pentru copii, iar eu pentru noi doi.
Ce-ţi place cel mai mult la rolul de tată?
Să-mi văd copiii că se poartă frumos, politicos cu ceilalţi – ăsta e cel mai mare compliment pentru un părinte. Recent, am aflat că Daisy a mea s-a apropiat de o fetiţă pe care celelalte colege de clasă o ignorau, care nu prea se acomodase la şcoală şi pentru care fiica mea a făcut o adevărată campanie de integrare în grup. Asta m-a făcut foarte mândru de ea. Nici eu, nici Jools n-am învăţat-o să facă asta. A făcut-o pentru că aşa a simţit. Efectiv, m-a emoţionat.
Dar e şi un aspect care nu-ţi place?
Că sunt mereu tipul cel rău şi ăla care spune „Nu“, atunci când încerc să-i ţin pe calea cea dreaptă. Vrei să fii prieten cu copiii tăi, dar nu poţi s-o faci tot timpul. Sunt un tată destul de strict, aşa cum a fost şi tatăl meu cu mine.
Am auzit că tu te-ai ocupat de meniul de la nunta lui Guy Ritchie cu Jacqui Ainsley. Ce ai pregătit?
Nu-i adevărat! Guy mi-e prieten şi m-a invitat să particip la nunta lui, dar n-am putut ajunge pentru că eram în vacanţă în Franţa. Dacă m-ar fi rugat să mă ocup de meniu, sigur că aş fi făcut-o.
Apropo de gătit, spuneai că bărbaţii au înţeles, în sfârşit, că gătitul îi face mai atrăgători. Aşa ai convins-o şi pe Jools să fie cu tine?
Cred că da. Dar noi suntem de atâta timp împreună, că probabil nici ea nu-şi mai aminteşte. Altfel, i-am gătit întotdeauna lucruri bune şi ştiu că-i place lucrul ăsta la mine.
Obişnuiţi să ieşiţi în oraş să luaţi cina?
Încercăm să facem şi asta. Dar lui Jools nu-i prea place să iasă cu mine să mănânce, pentru că întotdeauna se găseşte câte cineva care mă recunoaşte imediat şi intră în vorbă cu noi. Aşa că preferă să mergem la teatru, la diverse evenimente. Uite, de curând am fost să vedem Back To The Future, care s-a jucat la Royal Albert Hall, cu orchestră. A fost foarte frumos.
O să urmeze şi un al cincilea copil?
Ne gândim. Îmi place cum suntem acum, dar ştiu că lui Jools i-ar plăcea să mai avem un copil.
Tocmai aţi sărbătorit 15 ani de căsnicie. Care e secretul mariajului vostru?
Să nu ţinem supărare şi să încercăm să fim răbdători, să-i fac masaj la picioare şi să-i pregătesc cina. Chiar şi după atâta timp, Jools e cea mai bună prietenă a mea, cu toate că uneori mă face să mă urc pe pereţi.
interviu: Vicki Power/OK! UK. foto: guliver/rex features