Interviu Lavinia Petrea: "Al patrulea copil ar fi riscant pentru sănătatea mea"

21 aprilie, 2022
petrea8 jpg

Știrista de la Pro TV ne prezintă momentele cheie din viața ei, impactul pe care-l are asupra ei meseria practicată, dar și sursa fericirii ei depline – cei trei copii și soțul său perfect

Pe cât de empatică, deschisă și onestă este la pupitrul știrilor pe care le prezintă, pe atât de plăcută este compania ei atunci când stai de vorbă cu ea. N-a ocolit niciun subiect abordat, n-a evitat să povestească despre nicio etapă a vieții ei, oricât de complicată sau dureroasă a fost ea. Căsătorită cu procurorul Romulus Varga, vedeta TV are trei copii minunați, pe Mathias (7), Klara (5) și Karin (3), despre care vorbește cu nesaț și dragoste nesfârșită.    

La începutul carierei tale, ai fost reporter de război, în Irak și Afganistan. Ce te-a impresionat mai mult atunci și ce lecții ai învățat?

Am apreciat și am fost recunoscătoare că trăiesc într-o țară liberă, în care este pace. M-am întors marcată de imaginea copiilor care se jucau printre ruine și epavele unor mașini explodate, păziți de militari înarmați până în dinți. Și pentru ei tot acest tablou devenise “normal”.

Care sunt temerile tale acum, când războiul e la granița cu România? Cum percepi tu realitatea actuală ca știrist, dar și ca mamă și femeie?

Ca mamă și femeie, nu a fost ușor să privesc ororile care se petrec atât de aproape de noi. Este nedrept și inuman ce se petrece cu vecinii noștri. Au fost mai multe momente în care mi-au dat lacrimile în emisie în timp ce urmăream imaginile razboiului și mărturiile femeilor care au fugit cu copiii din calea bombardamentelor cu o singură dorință: să își mai reîntâlnească soții și copiii, tații. Dincolo de aspectul acesta, profesia și accesul permanent la informații verificate m-au făcut să înțeleg mai bine cum ne afectează pe noi războiul din țara vecină și că în acest moment nu suntem în pericol. 

image

Aș vrea să schimbăm puțin subiectul și să-mi povestești despre copilăria ta din Caracal. Ce ai învățat de la bunica ta, Maria? Ce amintiri păstrezi încă de atunci?

Copilăria mea este busolă în procesul de creștere și educare a copiilor mei. Așa cum a fost, cu bune și cu rele. Spun asta de câte ori am ocazia, pentru că eu cred că trebuie să ne creștem copiii în armonie cu identitatea noastră și să nu încercăm să-i transformăm în ceva ce noi nu am fost și nu suntem. Bunica mea m-a fascinat și atunci, în copilărie, dar cred că de când sunt și eu mamă, mă fascinează și mai mult. Am realizat că ea, fără să citească cărți de parenting, aplica natural și firesc modele despre care eu citesc astăzi. Mi-a lăsat libertatea să explorez, să fiu independentă, m-a încurajat să fiu creativă și să mă joc ore întregi fără să am vreo jucărie cumpărată. Îmi repeta zilnic faptul că sunt specială, că pot să fac orice mi-aș propune dacă voi fi serioasă și muncitoare. Am avut și limite. Mamaia era cea mai bună prietenă, dar și autoritatea. Are o forță extraordinară și o istețime înnăscută. Citea mult și era disperată să pună mâna pe vreo carte. Era surprinzător pentru mine să văd acest lucru la o femeie de la țară, care făcuse puțină școală. Îmi amintesc cum ea stătea pe un scăunel, la umbră, și citea în timp ce eu mă jucam pe lângă ea cu niște resturi de materiale din care încercam să fac haine singurei păpuși pe care o aveam. Mi-e dor de copilăria mea și de curtea în care am crescut și mă doare că tataia nu mai este acolo!...

În primii tăi ani de viață, ai fost crescută de bunică, însă acum, când ai trei copii, insiști să-i crești tu pe ei și să nu-i lași la bunici sau cu bone. De ce?

Pentru că mi-au lipsit părinții enorm în primii ani de viață. Am fost foarte fericită la bunicii mei, am fost foarte iubită și răsfățată. Plângeam când plecam de acolo și îmi luam la revedere de la fiecare copac, dar încă de pe atunci mi-am promis că atunci când eu voi avea copii, îi voi ține cât se poate de mult aproape de mine. Nu le reproșez nimic părinților mei, mă iubesc și îi iubesc enorm și știu că au fost constrânși de circumstanțe să mă lase mai mult cu bunicii în primii mei ani de viață.

Cum te-a schimbat maternitatea? Spuneai, la un moment dat, că cel mai curajos lucru pe care l-ai făcut în viață a fost să faci trei copii unul după altul. De ce “curajos”?

Pentru că cele două sarcini care au urmat după nașterea primului copil au fost ambele cu risc. Am născut de trei ori prin operație de cezariană, la distanță mică, și nu au lipsit emoțiile legate de sănatatea mea și a copilului pe care îl aveam în pântec. În toate cele trei sarcini. Maternitatea m-a întregit.

Înțeleg că soțul tău și-a dorit trei copii. Tu câți ți-ai dorit? Ai momente în care te gândești să-ți mai extinzi familia?

Eu îmi imaginam că voi avea un singur copil. Aveam deja 32 de ani cand l-am născut pe Mathias și mă gândeam că nu prea mai am când să mai fac încă doi copii. Mi se face dor de perioada în care copiii mei au fost bebeluși, dar nu ne gândim și la un al patrulea copil. Ar fi riscant pentru sănătatea mea.

image

Anul acesta, se împlinesc 8 ani de la nunta ta! Ce-l face pe soțul tău partenerul tău ideal de viață?

Sunt multe și nu cred că ar fi potrivit să le înșir aici. Pot spune doar că el pentru mine este perfect.

El te știa pe tine de la TV. Tu îl știai pe el din presă, unde a apărut datorită cazurilor faimoase de care s-a ocupat?

Îi știam numele, dar nu știam și cum arată. Am fost foarte surprinsă atunci când ne-am cunoscut și am constat că e tânăr și frumos. (râde) Îmi imaginam că are mult mai mulți ani și umblă într-un costum bătrânicios. (râde) Nici nu știu de ce.

Atât tu, cât și soțul tău aveți cariere solicitante. Cum reușiți să jonglați cu toate responsabilitățile avute? Mai aveți timp și pentru voi doi?

Mă fascinează la el lejeritatea cu care reușește să facă atâtea lucruri. Nu știu de unde are atâta energie și firesc în tot ceea ce face. Timp pentru noi încercăm mereu să ne facem. Cel mai des se întâmplă după ce se duc la somn copiii. Uneori ne retragem într-un colț al casei și ne imaginăm că am ieșit în oraș. Important e că avem acel timp în care putem să stăm la povești și să ne uităm la serialele preferate. 

image

Care este cel mai romantic gest făcut de soțul tău?

Sunt multe, dar cred că cel cu care m-a lăsat la propriu fără cuvinte este atunci când m-am trezit și mi-am dat seama că am din nou pe deget verigheta pierdută în zăpadă.

Ești o femeie frumoasă, cunoscută, de succes. Există gelozii în mariajul tău?

Nu. Chiar nu e cazul.

La una dintre sarcinile tale, nu se mai auzeau bătăile de inimă ale fătului și erai pe punctul de-a face avort. Cum ai reușit să treci peste acele momente dificile?

Cu mult sprijin și încurajare din partea soțului meu. Timp de câteva zile doar noi și medicii am știut despre această problemă. Klara este o minune în viața noastră!

Presa a scris despre avionul de mică dimensiune deținut de soțul tău. Ai călătorit vreodată cu el, îl pilotează el? Parcă tu aveai teamă de-a merge cu avionul, nu?...

Teamă de avion am de când am devenit mamă. Nu am zburat niciodată cu un avion pilotat de soțul meu. Este pasionat de zbor și de avioane, dar de când este tată nu a mai pilotat. Îi doresc să aibă într-o zi un aparat de zbor ușor cu care să-și trăiască pasiunea.

Între soțul tău și tine a fost dragoste la prima vedere. Cum te-a cucerit? Povestește-ne puțin despre începutul relației voastre și despre felul în care a evoluat în timp.

La prima vedere… cu blândețea ochilor și a chipului, în contrast cu duritatea meseriei lui și chiar cu subiectul primei noastre discuții profesionale. A fost foarte intens și cumva am simțit amândoi că nu mai avem niciun minut de irosit. Apoi lucrurile au evoluat atât de firesc. Ne înțelegem din priviri, ne citim gândurile, dar în același timp nu ne sufocăm.

Chiar așa, ce faci în timpul liber? Ai timp liber ca jurnalist permanent la curent cu noutățile și mămică de trei copii mici?

Fac sport, citesc, scriu. Când îți dorești să faci ceva, îți faci timp.

Ai un blog de parenting. Ce subiecte au atras cel mai mult atenția, ce mămici faimoase urmărești și tu pe social media?

Blogul este mai degrabă o bucățică din mine. Nu scriu doar ca să mai postez ceva, ci atunci când simt că am ceva de împărtășit. Mai toate articolele pornesc de la experiențele trăite de mine. Nu mă simt mereu pregătită să mă deschid atât de mult. Articolele în care am vorbit despre limite și despre cum să crești copii independenți sunt printre cele mai citite.

Pe Instagram le urmăresc pe Jessica Alba și pe Jennifer Garner.

Lavinia, ești frumoasă, celebră, cu trei copii minunați și un soț iubitor. Ce-ți mai dorești de la viață?

Mulțumesc frumos pentru aprecieri! Îmi doresc să fim sănătoși și să nu vină peste țara noastră un război.



Recente pe Ok! Magazine

Codin Maticiuc (4) jpg
Kim Kardashian și Emma Roberts ele, Profimedia (2) jpg
Nadia și Tarom jpg
andreea marin monia barladeanu ilinca vandici jpg
Mathilde Pinault, Francois Pinault, Salma Hayek, Profimedia (1) jpg
Haidy Cruz (2) jpg
Victoria Beckham jpg
Delfina Chaves in seria Maxima   FOTO Videoland (1) jpg
FotoJetCruise jpg
Ben și Fin Affleck, Profimedia jpg
FotoJetVedete jpg
david si victoria beckham
Celine Dion la Premiile Grammy 2024, Getty jpg
Lady Gaga și Joaquin Phoenix, Profimedia jpg
Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu   MasterChef Romania 2024 jpg
James Middleton   Instagram, Profimedia jpg
Regina Elisabeta a II a a parut fragila la intalnirea cu Liz Truss de la Castelul Balmoral (3) jpg
Richard Gere   Alejandra Silva, Profimedia jpg