INTERVIU Oana Ioniţă & Florin Budnaru: "Pandemia ne-a prins într-o casă nouă"

25 ianuarie, 2021
1 dsc 0377 jpg jpeg

Ne-am împrietenit acum şapte ani, când am fost martorii poveştii lor de dragoste.

Pe atunci, lumea fostei Bebeluşe Oana şi a tenorului Florin Budnaru era bulversată de apariţia micuţului Maxim, primul lor copil împreună şi al doilea al vedetei TV. Au trecut anii, copiii lor, Isabel (10) şi Maxim (6), au crescut frumos, iar când i-am regăsit, cu puţin timp înaintea sărbătorilor de iarnă, ne-am întâlnit, deja, cu nişte părinţi cu responsabilităţi... mari. Chiar dacă prilejul a fost umbrit, oarecum, de nesiguranţa vremurilor în care trăim şi de nostalgia lui Florin pentru lumea teatrului, familia de care pandemia îl ţine departe, am întâlnit nişte oameni optimişti, aşa cum trebuie să fim cu toţii la început de an nou. Un an în care Oana şi Florin au intrat şi cu o realizare de care sunt foarte mândri: casa visurilor lor.

Când ne-am văzut ultima oară, tu, Oana, erai încă în echipa Cârcotaşilor şi proaspătă mămică a lui Maxim. Ce s-a schimbat în viaţa ta şi a lui Florin în toţi aceşti ani?

Oana Ioniţă: Florin este în continuare la Teatrul de Operetă şi Musical Ion Dacian, doar că pandemia l-a ţinut şi îl ţine departe de scenă. În rest, foarte multe lucruri s-au schimbat. Ni s-a schimbat viaţa radical cu cei doi copii ai noştri. Am devenit mai părinţi decât eram înainte. Parcă înainte aveam mai mult timp să mă ocup de mine. Iar eu, deşi m-am retras din televiziune, cred că filmez mai des decât filmam înainte, pentru că sunt invitată la diverse posturi TV cu şcoala mea de dans, Dance Planet. Am reuşit să creez un alt mediu în care să mă dezvolt şi să ridic nişte nume foarte mari la nivelul baletului. E vorba despre balerini care au reuşit să obţină burse în străinătate: la Monaco, la Teatrul Balşoi, la Kiev.

Florin, tu suferi în continuare din cauza pandemiei.

Florin Budnaru: M-am obişnuit. Nu mai fac ceea ce ştiu, dar toată cultura suferă în perioada asta. Dar speranţa nu moare niciodată. În vara anului trecut am mai jucat puţin, am avut concerte în aer liber, în Bucureşti şi prin ţară. Să vedem ce se mai întâmplă anul acesta. Între timp, predau şi eu la şcoala Oanei, am cursuri de canto-muzică.

4 dsc 0492 jpg jpeg

Cursuri online?

Nu, Oana are şi cursuri online, dar vin şi fizic copiii la sală.

Oana: Marele nostru avantaj este că suntem proprietate privată şi, chiar dacă toate şcolile de stat au fost închise, în cazul celor private rămâne la latitudinea administratorului să facă asta. Iar părinţii cred că sunt disperaţi că n-au ce să facă cu ei acasă, mai ales că înainte făceau câte patru ore pe zi antrenamente intense. Iar un copil cu super energie e greu de ţinut în casă. Pe partea de online, am deschis o platformă pe 1 aprilie 2020, o idee care s-a adeverit foarte bună. Am copii din toată ţara şi din străinătate care accesează cursurile online. În fiecare zi, au gimnastică ritmică, balet, dans contemporan, jazz. Pot accesa şi cursuri cu profesori din străinătate, invitaţi pe platforma noastră.

Printre elevi şi numără şi copiii voştri, Isabel şi Maxim, aşa-i?

Da, amândoi fac balet, mai nou şi Maxim, deşi soţul îşi doreşte să-l vadă cântăreţ.

Florin: Da, are nevoie de balet pentru coordonare, pentru corectitudinea mişcării, pentru rigoare, dar scopul meu nu este să fie balerin. Dacă vrea el, e dreptul lui. Eu mi-aş dori să ştie şi să cânte, şi să danseze. Să fie polivalent. Mie mi-a lipsit mereu talentul la dans. De când a apărut musicalul în România, a trebuit să şi dansez în anumite roluri şi mi-a fost foarte greu.

În afara orelor petrecute la sală, cum staţi cu socializarea în această perioadă în care este descurajată? Vă lipseşte?

Noi întotdeauna am stat prost la acest capitol. Pentru Florin, în afară de teatru şi familie, şcoala mea de dans este singurul loc în care mai iese.

Mai ieşeam şi eu cu băieţii, mai jucam fotbal. Teatrul era jumătate din viaţa mea, de 20 de ani, cu plecat de la 9 şi ajuns la 12-1 noaptea acasă. Teatru este cealaltă familie a mea, m-am angajat imediat după facultate.

Oana: Mai nou, ne-am cumpărat o casă, chiar înainte de pandemie. Copiii aveau nevoie fiecare de camera lui, aşa că-n februarie am făcut acest pas. Acum, copiii se bucură de spaţiu în aer liber, de vecini prietenoşi, de comunitate. Am cumpărat în Ghencea, aproape de sala mea de dans. Am plecat din centru, unde aveam un apartament, dar cu spaţiu insuficient.

Starea de urgenţă v-a prins, aşadar, în plin proces de mutare.

Da. Într-o zi am pus totul în maşină, iar în seara respectivă am şi dormit în casa nouă.

5 dsc 0508 jpg jpeg

Florin, tu nu eşti cam departe de teatru acolo, în Ghencea?

Florin: Nu, asta nu e o problemă. Când te duci spre ceva drag nu mai contează distanţa. Ce semnale ai din domeniul tău, cel artistic, legat de reluarea activităţii? Florin: Nu prea sunt şi asta se întâmplă în toată lumea. Sunt foarte puţine teatre care au mai făcut ceva încercări, dar n-a mers, s-au închis din nou. Cred că la primăvară sunt şanse să ne reluăm activitatea, rămâne de văzut dacă în sală sau în aer liber. Oricum, în aer liber nu este acelaşi lucru ca în sală, nici pentru noi, nici pentru spectatori. Trebuie să se păstreze distanţa, să se poarte mască. E chinuitor pentru toată lumea, iar arta nu se face cu mască. Sper să se revină la normal. Sunt şi foarte mulţi artişti valoroşi care au contracte pe drepturi de autor, iar când nu sunt spectacole, le este greu.

Oana, te-ar tenta o reîntoarcere în televiziune?

Eu particip ca invitat destul de frecvent la Kanal D, Antena 1, Antena Stars. În fiecare săptămână am câte un material, doar că, de data aceasta, nu mai este vorba despre mine, ci despre copiii pe care îi pregătesc. Copiii de la şcoala mea au participat la emisiuni precum "Românii au talent" sau "Next Star", unde au ajuns până în finală. Eu, la vârsta lor, nu am avut această posibilitate ca dansatoare.

Mai ţii legătura cu fosta ta familie, a Cârcotaşilor?

Îmi mai urmăresc colegele Bebeluşe pe Instagram şi pe TikTok. Şi, bineînţeles, cu Mihai Găinuşă, naşul nostru, cu care am filmat un pilot de emisiune înainte de Crăciun. Eu îmi doresc din tot sufletul să revină în televiziune pentru că este o persoană extrem de inteligentă şi cu un simţ al umorului şi al ironiei extrem de dezvoltat. Mihai va prezenta acest proiect la diverse televiziuni, eu doar îl susţin.

Ai mai scăpat de eticheta de Bebeluşă?

Nu, sunt în continuare doamna Bebeluşă.

Isabel şi Maxim te ştiu cu titulatura asta?

Da, dar nu m-au văzut în acţiune la Cronica Cârcotaşilor. Sau m-au văzut foarte puţin, în filmuleţe pe YouTube. Dar să zică Isabel cum i s-a părut.

Isabel: Da, am văzut-o de câteva ori. Arăta bine şi dansa frumos, cu o fată pe care o cunoaştem. O cheamă Ioana.

Nu, mama, am avut mai multe colege: Cristina, Delia, Roxana. Cristina şi Ioana au fost cele care au rămas după mine.

6 dsc 0550 jpg jpeg

Financiar eşti mulţumită de această nouă etapă din viaţa ta?

De multe ori, nici nu ştiu cum am finalizat o lună de muncă, ce profit am avut. Cu cât muncesc mai mult, cu atât câştig mai mult. Totul ţine de muncă şi implicare. În businessul meu, însă, eu sunt un şef care munceşte mai mult decât toţi angajaţii la un loc. Am avut 20 de angajaţi, acum mai am 15. În familia voastră, cine este contabilul şi cine cheltuitorul? Suntem praf amândoi la acest capitol, suntem nişte artişti fără simţul managementului şi al marketingului. Încercăm doar să nu pierdem banii. Din fericire, nici eu, nici Florin nu suntem genul cheltuitor.

Da, corect, nu facem risipă de bani.

Casa nouă a presupus o investiţie destul de mare şi încercăm să tragem de fiecare bănuţ.

Mulţi s-au îngrăşat în pandemie, voi văd că aţi slăbit, în special tu, Oana. Cum s-a întâmplat asta?

Îmi găteşte soţul şi de-aia mănânc mai puţin. (râde) Nu, adevărul este că fac mai mult sport decât făceam înainte. Înainte, stăteam pe scaun şi le explicam copiilor că profesoarele de balet nu trebuie neapărat să se ridice şi să arate toate mişcările. E suficient să le spui în ce fel să execute. Iar de când cu pandemia, pentru a-mi promova bine produsul pe partea de online, a trebuit să predau eu marea majoritate a cursurilor. În plus, am învăţat şi eu lucruri noi, mişcări dificile de gimnastică, pe care nu ştiam nici eu că pot să le fac. Informaţiile pe care le dădeam copiilor, online, trebuiau exemplificate. De câteva luni, mi-am făcut şi cont pe TikTok şi o provoc pe Isabel la tot felul de coregrafii.

Ne vom aminti mereu, presupun, de perioada stării de urgenţă, din primăvara anului trecut. Cu ce aţi rămas voi din acele luni?

La noi a fost greu şi pentru că aveam copiii acasă. Eu ţineam cursurile online, cei mici alergau dintr-o parte în alta, Florin încerca să-i liniştească. Eram şi la bloc, toţi în acelaşi apartament, şi cu mama mea, care încerca să-i ajute pe cei mici. A fost o nebunie. Când ne-am mutat, ne-am mai liniştit puţin, căci aveam fiecare spaţiul lui. Cu toate acestea, am avut şi eu nevoie de o pauză, în care să stau lângă familie şi să mă desprind de muncă. M-am apucat, printre altele, de gătit. Evident că mi-a trecut la fel de repede.

Cum au fost sărbătorile de iarnă la voi?

Am stat acasă, şi de Crăciun şi de Revelion. Avem o casă frumoasă şi ne sărbătorim în vacanţă la noi acasă.

În ultimii doi ani, eu aveam concerte în această perioadă şi puteam să mergem acolo toţi patru. A fost foarte frumos. Dar e frumos şi acasă. Avem şi nişte vecini foarte drăguţi. Oana: Suntem plăcut surprinşi de vecini. Când locuiam în centru, în apartament, nu prea socializam. Oamenii din centru sunt şi puţin mai distanţi. Cu cei de aici, din cartierul din Ghencea, ne simţim ca într-o comunitate din străinătate, în care toată lumea socializează cu toată lumea.

Cum este casa aceasta nouă? Descrieţi-o un pic.

Casa e construită în formă de U. Proiectul a câştigat chiar o bienală de arhitectură. E foarte frumoasă, numai din geamuri, vezi natura din interior. Nu avem o curte mare şi nici casa nu este foarte mare, dar este bună pentru noi. Este bine împărţită şi totul este foarte luminos.

Toată lumea are speranţe mari de la acest an şi bănuiesc că şi voi. Ce vă doriţi de la 2021?

Să ne revenim şi să pot să merg să-mi văd soţul pe scenă. Şi să-l aplaud împreună cu copiii.

Foto: Sorin Stana, Stilist: Madena, Hair: Laura Irimia, GETT′s Team, Make-up: Dana Stancu, Mulţumim ARN Store, strada Emil Racoviţă nr.25, VoluntariRecente pe Ok! Magazine

Nicolae al Romaniei si Alina Maria de Roumanie la lansare salon Reconnect Calin Popescu, fratele Adelei Popescu Foto White Ruffles Photography (11) jpeg
Justin Timberlake, Jessica Biel jpg
jennifer lopez ben affleck profimedia jpg
Retreat Vama Veche   afis   Laura Cosoi, Adela Popescu, Ada Condeescu jpg
Generatia de Aur colaj atunci si acum jpg
Cătălin Rizea  şi Adda  jpeg
Angelina Jolie și Vivienne Pitt Jolie, Profimedia jpg
Jennifer Garner si Ben Affleck profimedia 0880706932 jpg
2 catherine zeta jones 3 jpg jpeg
FotoJet Oana R jpg
Matt Damon și soția Luciana, Profimedia (4) jpg
Geanina Ilieș, Iuliana Pepene, Crina Abrudan, prezentatoare TV, zeițe pe catwalk   Remus Nicolaescu jpg
FotoJet Amalia jpg
Haven Garner Warren, Jessica Alba și Honor Warren participă la proiecția Netflix, GettyImages jpg
Bridgerton foto Getty Images jpg
Jennifer Lopez la absolvirea mezinului lui Ben, Profimedia (2) jpg
jennifer lopez si ben affleck 24 august7 jpeg
FotoJet Ben jpg