Oana Ioniță, exclusiv despre divorț: "Nu trebuie să rămâi toată viața cu un om cu care nu ești bine"

17 august, 2023

Am trăit o zi de vară caniculară alături de Oana și de cei doi copii ai ei, într-un retreat rural din afara Bucureștiului, vorbind despre prezentul dificil pe care-l trăiește cu optimism.

Oana Ioniță DSC 2331 (4) jpg

I-am spus Oanei că ne simțim și noi prinși cumva în divorțul ei de tenorul Florin Budnaru. Revista noastră a trăit fiecare etapă a familiei pe care fosta vedetă de la Cronica Cârcotașilor și-a construit-o alături de fostul ei soț: de la logodna lor la venirea pe lume a fiului lor, Maxim, și, cel mai recent, la mutarea în casă nouă, chiar în timpul pandemiei. Așa că, da, putem spune că suntem implicați sentimental în ceea ce trăiește Oana în această perioadă, când așteaptă actul final ce pecetluiește divorțul lor și noul ei început. După acele ședințe foto din trecut, în care viața ei de familie se împărțea la patru, am invitat-o pe Oana să fie eroina unui nou shooting, unul care să ilustreze cum se așază acum existența ei. Alături de fiica Isabel și fiul Maxim, dar și de nou-venita Sushi, copilul ei blănos, dornică să exploreze lumea, plină de încredere și fără resentimente.

Tocmai ce v-ați întors din vacanță și se vede asta și pe fețele voastre. Am văzut niște poze superbe pe Instagramul tău.

Oana Ioniță Da, am fost în două locuri. Prima vacanță a fost pe Valea Doftanei, apoi, cea de-a doua, în Grecia, acolo unde n-am mai fost niciodată noi trei. Isabel a fost cea care a cumpărat biletele, cu doar trei zile înainte. Mi-a pus telefonul în față și mi-a zis “Aici trebuie să faci plata!”. Ea a găsit biletele de avion, hotelul și mașina pe care am închiriat-o în vacanța noastră din Zakynthos. Ea s-a ocupat de tot. N-am stat foarte mult, doar trei zile, dar au fost unele intense și foarte plăcute.

O, deci Isabel se specializează pe organizare de vacanțe last-minute. Ai fost mulțumită de hotelul ales de ea?

Oana Ioniță Da, Isabel a simplificat tot, a fost o excursie fără niciun fel de problemă. Totul a decurs foarte bine, foarte relaxant. Hotelul foarte frumos, plaja era la un minut distanță și era cea mai frumoasă din Zakynthos.

A fost și prima voastră vacanță în trei, într-adevăr. Ai resimțit asta, a fost mai greu pentru tine?

Oana Ioniță A fost, deși asta ține mai mult de organizarea mea decât de a lor. Eu dacă le impun niște reguli de la început, ei le pot urma. Dar consider că dacă fiecare dintre ei este responsabilizat, atunci totul decurge perfect. Chiar dacă nu mă ascultă nici din prima, nici din a doua, eu sunt perseverentă. Insist până fac ce zic eu.

Oricum, nu pari genul care-și pierde cumpătul.

Oana Ioniță O, nu, tocmai în drum spre ședința foto mi l-am pierdut. (râde). Asta pentru că dimineața fiecare are un tabiet: spălat pe dinți, îmbrăcat, mâncat. Dar pentru ei este mult mai simplu să stea pe telefon, decât să fie responsabili de propriul program. Asta e partea cea mai grea pentru părinți, să-și responsabilizeze copiii.

Apropo de copii, ce-i cu Samoyedul care vă însoțește la ședința foto?

Oana Ioniță O cheamă Sushi, face parte din familia noastră de un an de zile. Este un cățel foarte jucăuș, care latră foarte mult, pentru a-și face simțită prezența. Are programul ei de dresaj, programul ei de mers în parc cu alți căței, este foarte sociabilă. Dacă Maxim face balet, gimnastică, astronomie, matematică mentală, iar Isabel are și ea balet și înot, și Sushi trebuie să aibă programul ei de dresaj. Trebuie să avem toți câte un program, altfel aș înnebuni eu. (râde) Ieri, de exemplu, am montat o piscină de trei metri jumătate în curte și sperăm s-o folosim astăzi.

Piscina ai montat-o singură? Eu te văd așa, un fel de meșterul casei la feminin.

Oana Ioniță Dintotdeauna am fost așa. Mi-am dat seama de când mi-am luat prima mașină, un Oltcit. Atât de mult mi-am iubit acea mașină, deși era dărâmată, la propriu. Se stricaseră scaunele, ambreiajul, cutia de viteze, motorul. Mergeam la Cronica Cârcotașilor cu unghiile negre de la ulei și filtre și ce mai reparam pe la ea. Atunci mi-am dat seama că și femeile pot face lucruri de mecanică fină. Apoi, mi-am deschis businessul, sala de dans, care a însemnat nu doar luarea deciziilor pe partea artistică, ci și repararea becurilor, montajul barelor, oglinzilor, parchetului etc. Pe astea le fac în continuare, când am răbdare stau de dimineață până seara și meșteresc. Am truse de scule, de la autofiletantă la bormașini la toate cele. Chestia asta îmi dă o satisfacție mai mare decât atunci când gătesc. Mă atrage mai mult. Dar pentru că sunt mamă, trebuie să fac și asta.

"Am fost foarte rău acum un an. Acum sunt foarte bine"

Te văd foarte senină, în condițiile în care treci prin divorțul de soțul tău, Florin Budnaru.

Oana Ioniță Am fost foarte rău acum un an. Acum sunt foarte bine. Rău în sensul c-am avut o ușoară depresie, nu știam ce să fac, în ce direcție s-o iau, dacă e corect sau nu. Decizia a fost a mea și mi-a luat un an de zile să depun actele. Am simțit că nu mai am parte de aceeași iubire, intrasem într-o rutină și nu mai găseam acea plăcere de împreună. Plăcerea de a trăi viața la maximum împreună. Eu eram foarte implicată la sală și cu activitățile mele, Florin cu casa, cu Maxim. Ne-am mutat în casă nouă în pandemie, o perioadă în care multe cupluri s-au redescoperit împreună. Unii au descoperit lucruri bune, alții au văzut că nu pot coexista. Florin era ok, am fi putut să continuăm așa toată viața. Dar atâta timp cât nu simt acea implicare din partea partenerului meu de viață, mai bine singură.

Ai zice că și faptul că munceai prea mult și-a spus cuvântul?

Oana Ioniță Da, munceam aproape 12 ore pe zi și am simțit că nu am suficient suport din partea lui. Se preocupa de copii, de casă, dar eu am considerat că nu e suficient.

Simțeai că duci greul familiei?

Oana Ioniță Nu, era greul pe care eu mi l-am impus pentru ca cei mici să aibă toate condițiile, să le ofer tot ce au nevoie. Azi, responsabilitatea femeii este la alt nivel față de ce era pe vremea părinților și bunicilor noștri. Femeile reușesc să stea pe picioarele lor, sunt foarte multe femei antreprenori de succes. Am ajuns la concluzia că trebuie să fac tot ceea ce mă face pe mine fericită. Iar ceilalți ar trebui să fie lângă mine să mă susțină, așa cum și eu îi susțin, la rândul meu. Dacă pe mine mă face fericită să am un business de succes, să pot să ridic campioni, asta și fac.

Să-nțeleg că au exista reproșuri din partea lui Florin?

Oana Ioniță Nu, m-a lăsat să mă duc să-mi fac orele și programul, doar că nu mai avem noi un program, ca și familie. Un program de vacanțe, de ieșit, de mers la film. Simțeam că am nevoie de altceva. Am insistat să mergem și la psiholog, doar că el nu este foarte deschis pe partea asta. N-a fost vorba de altcineva, că el ar fi avut o aventură sau că eu aș fi cunoscut pe altcineva. Sunt oameni care, la un moment în viață, chiar și după foarte mulți ani, își găsesc alt drum. Partea cea mai grea a fost când am luat decizia, m-am gândit la copii și la faptul că nu vreau să distrug armonia din familie. Dar simțeam că totul este foarte static și nu se mai întâmpla nimic cu viața noastră.

Oana Ioniță DSC 2396 JPG

Câți ani de mariaj aveați?

Oana Ioniță Zece ani, anul acesta făceam zece ani. În martie am depus actele și inițial am ajuns la tribunal, pentru că nu ne-am înțeles asupra custodiei copiilor. Până la urmă am hotărât că cel mai simplu este să nu mă împotrivesc și să nu mă lupt încontinuu, cu multe certuri și scandaluri. El și-a dorit foarte mult ca Maxim să aibă domiciliul la el și Isabel a rămas cu domiciliul la mine. Oricum, custodia este comună. Timpul pe care îl alocă ambii părinți copilului lor este egal. Maxim a fost până acum la Florin, apoi a mers cu mine în Grecia, iar săptămâna viitoare pleacă la mare. În principiu, în mare parte, Isabel stă cu mine, iar Maxim se împarte între amândoi.

Ei cum resimt acest divorț? Sigur nu e ușor.

Oana Ioniță Suntem de-abia la început. Eu încerc să-i aloc foarte mult timp lui Isabel, pentru că este la o vârstă dificilă, are 12 ani. Vârsta la care încep întrebările, revoltele. Astea sunt cele mai grave. Încep să-i explic, să fiu lângă ea, cu toate că de multe ori mă scoate din sărite. E foarte greu să ai un copil perfect, să te asculte. Max are nouă ani și îi plac foarte mult gadgeturile și fetele. Chiar de la vârsta asta, da. Sunt amândoi foarte răsfățați, dar sunt și cuminți, când vor ei. Dar faptul că am doi copii sănătoși e cel mai important.

Ultima dată când ne-am întâlnit cu voi și erați în formulă completă, vă cumpăraserăți casă. Ce s-a întâmplat cu ea, după partaj?

Oana Ioniță S-a împărțit deja. Partajul este 50-50 între foștii soți, chiar dacă suma pe care am investit-o eu în casă a fost mult mai mare. Am împărțit-o astfel încât să-și cumpere și el un apartament aproape de noi. Nu am stat foarte mult pe gânduri tocmai pentru că lupta pentru ce era al meu putea să scoată din mine lucruri destul de urâte. Și am zis că nu este cazul să-mi distrug ani din viață. Am cedat și am acceptat să rezolv lucrurile cât mai repede, de dragul meu și al copiilor. Chiar dacă nu a ieșit cum am vrut eu: Maxim să aibă domiciliul la mine, suma pe care să o scot din casă să fie mai mică... Dar, până la urmă, și-n cealaltă casă o să locuiască copiii, o să aibă locul lor și acolo.

Tehnic, acum sunteți divorțați?

Oana Ioniță Nu a ieșit încă actul final, dar eu cel puțin mă simt divorțată de când am depus actele. Sau poate că și mai înainte de luna martie. Cred că lucrurile se vor așeza, în timp. Sper să-și găsească și el pe cineva care să fie alături de el așa cum își dorește el și sper ca și eu, la un moment dat, să-mi reconstruiesc viața. Momentan suntem la început.

Te gândești că poate copiilor le va fi greu să asimileze doi parteneri noi pentru părinții lor?

Oana Ioniță Mă gândesc că dacă mă vor vedea fericită, împlinită și plină de viață, și lor le va fi bine. Eu am și experiența vieții lângă mama mea, căreia i-am spus că mi-ar fi plăcut să divorțeze de tata când aveam eu zece ani. Mi-ar fi plăcut să-și trăiască și ea viața într-o anumită formă. Nu trebuie să rămâi toată viața cu un om cu care nu ești bine. Am rămas cu ideea că mama putea să divorțeze când eu aveam zece ani în loc să se chinuie toată viața. Mi-aș fi dorit ca mama să fie fericită și cred că așa gândesc și copiii mei. Cred că vor fi fericiți cu mine fericită și cu tatăl lor fericit. Eu mi-aș mai fi dorit încă un copil, de exemplu, dar Florin nu.

Nu e timpul pierdut... Dar din ce mi-ai spus mai sus, între tine și Florin nu existau neînțelegeri de... nedus, să le zicem așa. Lumea poate spune că ați renunțat prea ușor.

Oana Ioniță Mai simțeam și că nu aveam prea mult acces la Maxim. Avea un program foarte strict cu tatăl lui, permanent, iar eu simțeam că nu mai am loc cu ei, între ei. Nu mă interesează ce zice lumea, dacă i se pare c-am divorțat din motive banale. În zilele noastre, căsnicia ține de iubire, respect, atracție, dacă mai există. Dar iubirea și respectul în principal.

De când ești singură, nu simți că te apasă prea multe responsabilități, unele pe care le împărțeați la doi, până la urmă?

Oana Ioniță Nu, cred că trebuie să privesc totul foarte relaxat în relația cu copiii mei. Eu cred că fiecare în viață trebuie să învețe din experiență. Și atâta timp cât nu treci prin acele experiențe, nu vei învăța să devii un adult responsabil, ci un adult cu frici. Și îi vei cere permanent acordul celui de lângă tine.

Ai ieșit din toată chestiunea asta mai puternică?

Oana Ioniță Da, am ieșit mai puternică, am văzut că pot să lupt pentru mine și pentru ce-mi doresc eu.

Foto: Sorin Stana, Make up și hair: Maria Marinciu, Stilist: Madena Pasăre, Vestimentație: Bluzat.com, Mulțumim Ulița-Deal, strada Pe Deal nr. 25, Crevedia Mică, Jud. Giurgiu



Recente pe Ok! Magazine

Gopo 2024   Amalia Enache, Andreea Raicu, Olimpia Melinte, Manuela Harabor jpg
Andreea Antonescu foto Ok Magazine DSC 0103 (2) jpg
FotoJet David tatuat jpg
Nicole Kidman, premiu pentru întreaga carieră, GettyImages (14) jpg
florin piersic facebook jpg
Jennifer Garner, Profimedia jpg
FotoJet Gherman jpg
FotoJet Penelope jpg
Violeta Bănică, fiica Andreei Marin, pe podiumul de modă la gala Nu există nu se poate   Facebook (9) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (5) jpg
Miss Universe Argentina PNG
Gest tandru între Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu la gala Nu există nu se poate   Insta (3) jpg
Oana Mosneagu si Vlad Gherman au stabilit data nuntii   Instagram (8) jpg
FotoJet Rafa și Nole jpg
Roxana Ciuhulescu la gala Nu există nu se poate     Foto Mihai Solovastru Photography (1) jpg
FotoJet Gala Andreea jpg
Sharon Osbourne, Profimedia (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la premiera This is me now, Profimedia (7) jpg