Iubire tragică la Hollywood. Sharon Tate și Roman Polanski: până când moartea i-a despărțit

24 februarie, 2024

Au trecut 55 de ani de la dispariția lui Sharon Tate, dar nimeni nu poate uita sfârșitul ei violent. Cu atât mai puțin Roman Polanski, cu care actrița a avut o căsnicie plină de strălucire și de controverse, întreruptă brutal de o crimă odioasă.

Sharon tate roman polanski GettyImages 2662492 jpg

Este 9 august 1969, trecut de miezul nopții. O seară liniștită de vară, ca atâtea altele pe care Sharon Tate, tânăra soție a lui Roman Polanski, le petrecuse în frumoasa lor casă din L.A. Regizorul este plecat în Europa pentru filmări, iar actriței îi țin companie patru prieteni. Nimeni nu bănuiește că în curtea casei s-au furișat deja câțiva adepți fanatici ai criminalului Charles Manson, instruiți de acesta să ucidă cu sânge rece. În câteva clipe, frumosul vis hollywoodian al grupului cosmopolit se va transforma într-un coșmar de nedescris. Toți cei prezenți în clădire sunt masacrați pe loc.

Sharon Tate, însărcinată în opt luni și jumătate, moare în chinuri la doar 26 de ani, ucisă de 16 lovituri de cuțit. Nu a avut foarte mult timp să-și dea seama ce se petrece. Conform declarațiilor date de soțul ei în revista LIFE, tocmai se dusese la culcare când asasinii au pătruns în casă. „Cred că luase pernele în brațe ca să nu-mi simtă lipsa. Trebuie să se fi trezit din cauza zgomotului...“ a povestit Polanski, reconstituind ultimele clipe ale vieții soției sale doar privind patul matrimonial.

Cu doar un an și jumătate înainte, îi pusese inelul pe deget în cadrul unei nunți de poveste la Londra. O cunoscuse printr-un prieten comun, în timp ce căuta o actriță pentru comedia lui horror Balul Vampirilor. N-a fost greu nici să-i dea rolul, nici să se îndrăgostească de ea. Sharon Tate, care mai jucase în Eye of the Devil, era o blondă de o frumusețe răpitoare.

Sharon tate roman polanski profimedia 0468932412 jpg

„Mulți o vedeau drept cea mai frumoasă femeie de la Hollywood. Nu era doar dragostea vieții mele, era dragostea tuturor pe atunci“, avea să declare Polanski 40 de ani mai târziu. Primele două întâlniri n-au fost, totuși, foarte reușite. La primul date, regizorul abia dacă i-a zis două cuvinte actriței cu opt ani mai tânără, iar la a doua a găsit de cuviință să o sperie făcându-și apariția cu o mască de Frankenstein pe față. Se pare că, văzând-o cum țipă de frică, s-a decis pe loc să-i dea rolul din Balul Vampirilor. Îndrăgostită de el, Tate a renunțat la relația cu hair stylistul starurilor, Jay Sebring, cel care, rămânându-i prieten, a fost ucis împreună cu ea în noaptea fatidică.

"Roman mă minte și eu mă prefac că îl cred“

Roman Polanski și Sharon Tate au devenit rapid unul dintre cele mai strălucitoare cupluri ale anilor '60. Viața lor privilegiată, ce pendula între Londra și L.A., părea perfectă. Mariajul lor părea exemplar. Conform unor voci, nu puține la număr, realitatea era, însă, cu totul alta. „El îi spunea cum să se îmbrace, cum să se fardeze, deși nu-i plăcea să o vadă machiată. O prefera naturală“, a dezvăluit una din amicele actriței în cartea lui Ed Sanders, Sharon Tate: A Life (2016), în vreme ce alții spun că regizorul dominator o umilea în public, criticându-i orice părere. Îmbătat de mișcarea flower power a anilor '60 și de conceptul de free love, atât de popular pe atunci, se pare că Polanski nu-i era deloc fidel soției. Conform unui alt amic de-ai actriței, citat de autorul Ed Sanders, cineastul își forța partenera să ia parte la partide de sex în trei, aducând acasă fete agățate pe stradă.

sharon tate jpg jpeg

Se mai zvonea că organiza adesea orgii, totul fiind filmat și vizionat apoi alături de prieteni. Sharon, crescută într-o familie conservatoare, cu un tată cadru militar, făcea eforturi să asimileze stilul de viață decadent al artistului de lângă ea. „Avem o înțelegere. Roman mă minte și eu mă prefac că îl cred“, ar fi spus la un moment dat starleta, potrivit The Sunday Times. De altfel, conform unui articol Vanity Fair, în ziua înmormântării soției ucise, Roman Polanski ar fi încercat să seducă un model scandinav spunându-i că o poate ajuta să devină următoarea Sharon Tate. Regizorul a dat, însă, în judecată publicația și a și câștigat procesul.

Într-un final, Sharon Tate a îmbrățișat și ea mentalitatea free love, începând să aibă la rândul ei aventuri. Cel puțin asta a declarat cândva actorul Christopher Jones în Daily Mail, precizând că a început o idilă cu Sharon pe când aceasta era însărcinată în șase săptămâni: „Nu părea câtuși de puțin preocupată de Roman, așa că fie eram eu irezistibil, fie era ea nefericită tare. Deși se bucura mult că a rămas gravidă.“ S-a vehiculat inclusiv că Polanski ar fi încercat să o convingă pe Tate să facă avort în momentul în care a aflat că va fi tată și a refuzat să mai facă sex cu ea când a realizat că va păstra copilul. Sora actriței, Debra, a contrazis însă toate aceste zvonuri într-un dialog cu The New York Times: „Sharon efectiv îl adora pe Roman. Era nebună după el. Știu că s-au spus multe, toate sunt minciuni. Roman și Sharon au trăit o adevărată poveste de dragoste, asta am văzut eu la ei.“ „Singurul cuplu fericit de la Hollywood“, spunea și celebrul producător Robert Evans cândva referindu-se la mariajul lui Polanski.

roman polanski sharon tate abgettyimages 2636133 jpg jpeg

Indiferent de ce credeau cei din jur despre căsnicia regizorului cu frumoasa lui soție, nimeni nu și-ar fi imaginat sfârșitul brutal al poveștii lor de iubire. Într-un univers paralel, cuplul poate că ar fi trăit fericit până la adânci bătrâneți. Sau poate că ar fi divorțat. Dar în acest univers, mariajul s-a încheiat din cauza unei crime abominabile, ce a zguduit din temelii America. „Pur și simplu s-a făcut fărâme în fața mea. S-a dezintegrat într-o secundă“, a spus amicul lui Roman, Andy Braunsberg, despre momentul în care acesta a primit telefonul ce anunța cumplita veste. Opt luni după moartea violentă a soției sale, îngropată alături de fiul lor nenăscut, regizorul nu a fost în stare să lucreze.

Ședință foto la locul crimei

Supraviețuitorul evreu al unei copilării marcate de ororile naziste lua din nou contact cu iadul. Dar a găsit energia să cheme revista LIFE în casa plină de sânge, pentru a realiza un pictorial ce a îngrozit opinia publică. Cum la momentul ședinței foto criminalii nu fuseseră încă depistați, intenția sa a fost să șocheze, sperând că poate cineva va furniza o informație. Presa vremii chiar a făcut aluzii la faptul că inclusiv cineastul ar putea fi complice la crime. În scurtă vreme, unul dintre acoliții lui Charles Manson s-a lăudat cu grozăviile comise -  a doua noapte după ce au ucis-o pe Sharon Tate au mai ucis doi oameni, soț și soție – și astfel s-a făcut lumină. Dar Roman Polanski a rămas în întuneric. La opt ani după moartea soției sale era arestat pentru abuz sexual asupra unei minore de 13 ani. A fugit din S.U.A ca să scape de condamnare, însă trecutul l-a ajuns oricum din urmă, fiind acuzat în repetate rânduri de viol.

polanski gettyimages 494968106 jpg jpeg

Căsătorit din 1989 cu actrița Emmanuelle Seigner, cu care are doi copii, mărturisește, totuși, că Sharon Tate este încă prezentă în mintea sa. „Nu era doar izbitor de frumoasă. Nu era naivă sau prostuță sau starleta-clișeu. Ce mă frapa la ea era lumina izvorâtă din felul ei cald de a fi. Și-i plăcea să fie soție. De câte plecam într-o deplasare, voia să-mi facă ea bagajul. Știa exact ce să pună. Și-n ziua de azi, de câte ori îmi fac bagajul, gândul îmi fuge la ea“, se confesa Roman Polanski în cartea Sharon Tate: Recollection.

Puține personalități sunt la fel de controversate precum legendarul regizor. A șocat de prea multe ori cu stilul său de viață scandalos în cei 90 de ani de existență. Unii sunt de părere că moartea lui Sharon Tate l-a făcut să-și piardă busola. Aflat pe terasa casei pline de sânge în ziua în care a invitat revista LIFE să facă poze, Roman Polanski le-a zis jurnaliștilor printre lacrimi: „Sharon a fost momentul suprem al vieții mele. Am știut că nu o să... dureze.“

Foto: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Vedete care sărbătoresc Paștele ortodox jpg
FotoJet Enrique și sora sa jpg
Premiere la GOPO 2024 iubiri noi, sarcini la vedere și tablouri de familie pe red carpet jpg
Esca și mama sa PNG
banner laura cosoi png
Gopo 2024   Amalia Enache, Andreea Raicu, Olimpia Melinte, Manuela Harabor jpg
Andreea Antonescu foto Ok Magazine DSC 0103 (2) jpg
FotoJet David tatuat jpg
Nicole Kidman, premiu pentru întreaga carieră, GettyImages (14) jpg
florin piersic facebook jpg
Jennifer Garner, Profimedia jpg
FotoJet Gherman jpg
FotoJet Penelope jpg
Violeta Bănică, fiica Andreei Marin, pe podiumul de modă la gala Nu există nu se poate   Facebook (9) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (5) jpg
Miss Universe Argentina PNG
Gest tandru între Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu la gala Nu există nu se poate   Insta (3) jpg
Oana Mosneagu si Vlad Gherman au stabilit data nuntii   Instagram (8) jpg