Jenna Ortega din serialul Wednesday: totul despre noua senzație de la Hollywood

24 ianuarie, 2023

Apărută ca de nicăieri, Jenna a cucerit lumea cu prestația din serialul Wednesday.   

O fata ciudată, după cum se autodescrie, actrița de 20 de ani a trecut cu lejeritate de la statutul de vedetă Disney la cel de regină a filmelor de groază.

Jenna Ortega GettyImages 1442142599 (3) jpg

Acum nici jumătate de an, mai nimeni nu știa exact cine este Jenna Ortega, chiar dacă actrița cu sânge mexican și portorican joacă în filme de peste un deceniu. În prezent, numele ei este pe buzele tuturor, după ce Netflix a lansat seria Wednesday, regizată de Tim Burton și filmată în România, ce prezintă anii de liceu ai fetiței stranii din celebra familie Addams. Producția a doborât recordul absolut, devenind cel mai vizionat film din istoria Netflix și detronând astfel serialul-fenomen Stranger Things. Brusc, actrița de 20 de ani este revelația Hollywood-ului, se află pe lista Risings Stars a publicației The Hollywood Reporter și a primit o nominalizare la Globurile de Aur, pentru cea mai bună actriță într-un musical sau comedie TV.

Jenna Ortega a impresionat atât de tare publicul intrând în pielea lui Wednesday, încât mulți sunt de părere că a depășit-o pe Christina Ricci, care a jucat magistral același rol în anii '90. Bruneta a făcut eforturi uriașe pentru filmul lui Tim Burton, ce-i drept, luând lecții de violoncel, scrimă, tras cu arcul și chiar germană. „Îmi sunam părinții în fiecare seară panicată. A fost un job diferit de tot ce am făcut până acum, de regulă am timp să mă pregătesc pentru un rol. Cum am ajuns în România, am și început să filmăm, n-am apucat să facem repetiții. Țin minte că eram stresată rău și mă simțeam confuză. Mi-am dat toată silința, dar a fost probabil cea mai copleșitoare experiență de până acum“, a povestit Ortega publicației Deadline.

Jenna Ortega GettyImages 1442142599 (1) jpg

Fără niciun fel de pregătire în dans, a reușit să-și facă propria coregrafie pentru o scenă care a devenit virală. Lucru cu atât mai dificil cu cât avea simptome de Covid chiar în timpul filmării acelei scene, printre care dureri în tot corpul. În ciuda eforturilor pe care rolul le-a cerut, Jenna a jucat foarte firesc. Poate și pentru că, surpriză, s-a identificat mereu cu straniul personaj, considerându-se o fată ciudată. „Am un umor caustic, gândesc negativ uneori și pot avea momente de depresie. Mulți oameni mă consideră ciudată“, a dezvăluit într-un interviu, în vreme ce pentru Wired a mers chiar mai departe cu declarațiile: „Da, sunt o ciudată. De exemplu, în copilărie aveam obiceiul de a face autopsii pe animale. Făceam asta cu lăcustele pe care le găseam moarte în curtea din spatele casei“. De altfel, Jenna s-a specializat în filme de groază și este deja supranumită Scream Queen, după ce a apărut în producții horror precum Insidious: Chapter 2, The Babysitter: Killer Queen, celebra franciză Scream sau serialul de succes You. „Orice aș face și oriunde m-aș duce, mă trage ața mereu către criminali în serie, monștri, creaturi ale nopții“, a povestit deschis într-un interviu The Face, chiar dacă a recunoscut în același timp că sângele fals i-a provocat adesea erupții de coșuri pe față.

În mod evident, o personalitate destul de atipică pentru Hollywood-ul veșnic zâmbitor. O actriță sociabilă, dar nu din cale-afară și o fire introvertită, lucru pe care l-a observat și Victor Dorobanțu, românul care a jucat în Wednesday rolul lui Thing, mâna care o însoțește peste tot pe adolescenta familiei Addams. „Am avut și momente când am putut să ne petrecem timpul liber împreună, dar nu puteai să scoți prea mult de la ea. Știu că se plimba foarte mult după filmări, prin București. Era impresionată de faptul că în România poți merge în siguranță noaptea pe stradă, ca femeie“, a dezvăluit magicianul-actor pentru Adevărul.

Greu de crezut, dar actrița care adoră filmele întunecate a fost cândva vedetă Disney, jucând rolul principal în serialul Stuck In The Middle. Ba chiar a făcut istorie împrumutându-și vocea pentru prima prințesă Disney de origine latină, în Elena de Avalor. Iar la cinci ani a cerut de ziua ei vopsea blondă, din dorința de a semăna cu Cenușăreasa. La șase ani le prezenta părinților ei o altă idee fantastică: aceea de a deveni actriță. Se pare că ideea a apărut după ce a văzut Man on Fire (2004), unde Dakota Fanning, pe atunci o puștoaică, juca alături de Denzel Washington. „I-am zis mamei că vreau să fiu versiunea portoricană a Dakotei Fanning“, își amintește Jenna. Părinții au râs și și-au văzut de treabă, dar copilul a insistat vreme de patru ani, până când mama sa, ca să scape de plânsete, i-a luat o carte de monologuri. Jenna, care mai are cinci frați, i-a citit apoi mamei unul din monologuri și a făcut-o atât de convingător, încât femeia a postat materialul video pe Facebook, cu mesajul „My little drama queen“. O prietenă de familie a dat mai departe materialul unui agent de casting, iar de aici lucrurile au înaintat încet, dar sigur, către faimă.

Jenna, dreapta, în perioada Disney
Jenna, dreapta, în perioada Disney

Ortega a filmat mai întâi reclame pentru branduri precum Colgate, Burger King sau McDonald’s și abia apoi a spart gheața în industria cinematografică, cu roluri în seriale de succes precum Stuck In The Middle sau Jane the Virgin. „Părinții mei au făcut sacrificii uriașe pentru mine. Nu le vine să creadă nici acum că am reușit. Băteau de patru sau cinci ori pe săptămână un drum de șase ore cu mașina dus-întors ca să ajung în L.A. la castinguri. Nu avem relații la Hollywood, pur și simplu am reușit. Pentru că o fetiță de șase ani a avut un vis“, a povestit actrița într-un interviu The Face. Și-a dat seama că actoria a devenit oficial meseria ei când, luând-o într-o zi de la școală, pe când avea 14 ani, mama sa i-a zis: „Gata, nu te mai întorci“.

Ani mai târziu a recunoscut, totuși, că i-ar fi plăcut să prindă anii de liceu. „Cred că e o parte importantă din viață, regret că am ratat-o. Nu am putut duce o viață normală“, a mărturisit în Teen Vogue actrița care a continuat școala în sistem homeschooling. Ba chiar a scris o carte, It's All Love: Reflections for Your Heart & Soul, unde nici vorbă de pasiunea pentru criminali în serie, disecția de șopârle, viziuni sumbre sau alte amănunte stranii pe care le bifează în interviuri. În cartea sa publicată în 2021, Jenna pledează pentru armonie, iubirea de sine și compasiune. „Nu știi niciodată dacă omul din fața ta nu cumva are o zi proastă, așa că un mic compliment din partea ta i-ar putea aduce zâmbetul pe buze. Vreau să fac doar lucruri bune pe lumea asta, orice altceva e pierdere de timp și energie. Răutatea nu-ți îmbunătățește starea de spirit, așa că nu mai bine gândim pozitiv?“, spune noua senzație de la Hollywood.

Jenna (dreapta) și familia ei extinsă
Jenna (dreapta) și familia ei extinsă

Jenna Ortega pledează, de fapt, pentru multe cauze. Cum ar fi faptul că Cetatea Filmului nu acordă suficientă atenție actorilor cu sânge latin. De altfel, unul din motivele pentru care a acceptat rolul din Wednesday este tocmai faptul că scenariu sondează originea latină a personajului. „Comunitatea latină nu apare prea des pe cameră, în general. Iar când se întâmplă, suntem arătați într-o lumină negativă. Nu aș accepta niciodată un rol de menajeră sau de fiică a unui lider de cartel. Vreau să intru în pielea unui personaj puternic, care are ceva de spus“, declara bruneta în Cosmopolitan cu un an înainte să devină faimoasă în toată lumea. De asemenea, actrița al cărei bunic a murit de SIDA înainte să se nască ea și de la care a moștenit talentul actoricesc pledează pentru conștientizarea bolii și înlăturarea stigmatului în cazul celor infectați cu HIV. Nu în ultimul rând, susține imigranții, fiind mândră de originea sa. Jenna Ortega, 75% mexicană și 25% portoricană, așa cum singură se descrie, vine dintr-o familie care a fugit ilegal din Mexic în vremuri îndepărtate, pentru o viață mai bună în SUA. Când Melania Trump a vizitat copiii unor imigranți purtând o haină cu mesajul „I really don't care. Do you?“ (nr. „Nu prea îmi pasă. Ție? “), Jenna, pe atunci în vârstă de doar 16 ani, a luat foc.

La scurtă vreme după, a apărut la un eveniment purtând o jachetă pe care scria „Mie îmi pasă și-ar trebui să-ți pese și ție“, moment care a făcut senzație în presă. Starul de 20 de ani povestește adesea experiențe personale mai puțin plăcute, pentru a încuraja adolescentele să aibă încredere în ele însele și să își considere imperfecțiunile ca parte din farmecul personal. „Cam toate nesiguranțele mele legate de față s-au născut din cauza unor makeup artists. Țin minte pe unul care mi-a zis că nu-mi poate nimeri nuanța de fond de ten deoarece pistruii mă fac să par murdară pe față. Și clar trebuie acoperiți. O vreme după aceste incident mi-a fost rușine cu pistruii mei și efectiv nu mai voiam să ies în lume cu fața aia“, s-a confesat Jenna în People.

Mai credea cândva și în curentul vegan, însă a renunțat chiar în timpul filmărilor la Wednesday. „Am fost vegană mult timp, dar am renunțat când am ajuns în România, ca să fiu sinceră. Mâncarea e complet diferită acolo, nu-mi puteam asigura nutrienții necesari. Așa că am început să mănânc pește iar, acum sunt pescatariană“, a dezvăluit Jenna pentru Wired, declanșând un val de reacții pe net. „Pe bune că Netflix nu-și permitea să-i asigure mese vegane?“, a comentat un sceptic pe Twitter. Jenna Ortega este, însă, obișnuită cu atacurile internauților. „Am avut parte de multă presiune pe rețelele sociale. Am descoperit cu ocazia asta cât de falși pot fi oamenii. Toate astea m-au făcut să mă maturizez foarte repede, dar e mai bine așa, acum înțeleg mai bine industria filmului“, s-a confesat în People, pentru ca într-un interviu The Face să aprofundeze subiecul maturizării timpurii: „Mi se spune că mă comport ca o femeie bătrână încă de când aveam 8 ani. Când lucrezi toată ziua cu adulți, înveți să vorbești ca ei și să te comporți matur, profesionist. Eram așa bucuroasă să fiu pe un platou de filmare, încât încercam să nu fac nicio greșeală, astfel încât oamenii să vrea să lucreze cu mine în continuare“.

Acum lucrează cu Tim Burton, Catherine Zeta-Jones și Christina Ricci, are peste 30 de milioane de urmăritori pe Instagram, iar averea ei de 3 milioane de dolari (conform Celebrity Net Worth) crește probabil văzând cu ochii.

Foto: Profimedia, Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Jennifer Lopez, Met Gala, GettyImages (2) jpg
FotoJet Met 2024 jpg
George Ivașcu    FOTO PRO TV (1) jpg
Vedete care sărbătoresc Paștele ortodox jpg
FotoJet Enrique și sora sa jpg
Premiere la GOPO 2024 iubiri noi, sarcini la vedere și tablouri de familie pe red carpet jpg
Esca și mama sa PNG
banner laura cosoi png
Gopo 2024   Amalia Enache, Andreea Raicu, Olimpia Melinte, Manuela Harabor jpg
Andreea Antonescu foto Ok Magazine DSC 0103 (2) jpg
FotoJet David tatuat jpg
Nicole Kidman, premiu pentru întreaga carieră, GettyImages (14) jpg
florin piersic facebook jpg
Jennifer Garner, Profimedia jpg
FotoJet Gherman jpg
FotoJet Penelope jpg
Violeta Bănică, fiica Andreei Marin, pe podiumul de modă la gala Nu există nu se poate   Facebook (9) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (5) jpg