Mircea Radu e as în bucătărie: ''Fac pâine în casă de ani de zile"
Mircea Radu nu poate fi întrecut în bucătărie. Prezentatorul găteşte preparate diverse, dar pâinea îi este dumnezeieşte.
“Fac pâine în casă de ani de zile. Îmi place să fac, nu mă pune nimeni. Despre gust şi beneficiul adus sănătăţii, nu mai spun.
Mirosul pâinii de casă e atât de special încât atunci când rup o pâine proaspătă, instinctul, reflexul, ceva din mine, mă face să o duc la nas şi să inspir. Mirosul e atât de complex şi de profund încât nu pot ţine ochii deschişi. Pâinea ruptă (nu tăiată, ci ruptă) şi împărţită cu cineva, e un gest de prietenie printre cele mai puternice. Numai în copilărie făceam asta cu amicii mei (dă-mi şi mie colţul! - toţi auzim asta în nopţile fără somn, când vrem să fugim cumva din vieţile noastre de acum).
Pâinea e mai mult decât regina mâncărurilor, e mama. Pâinea înseamnă dragoste. În rugăciunea Tatăl Nostru, formula cu care se intră în vorbă cu Dumnezeu, lista cu rugăminţi e deschisă de pâine. De nimic altceva. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi şi ne iartă nouă greşelile noastre - după pâine vine iertarea, respectul suprem al lui Dumnezeu faţă de om e că nu se face judecata pe stomacul gol.
Revin la promisiunea făcută acum ceva timp - reţeta acestor baghete - şi mă ţin de cuvânt; le fac după metoda lui Patrick Ryan (google). O nebunie. Învăţaţii lumii ar trebui să reconsidere atunci când vorbesc de cele patru elemente care stau la baza Creaţiei.
Ele sunt făina, apa, drojdia şi sarea”, spune Mircea Radu pe o reţea de socializare.