5 lucruri despre Vitamina C care s-ar putea sa te surprinda

24 octombrie, 2019
2 5 lucruri despre vitamina c care s ar putea sa te surprinda jpg jpeg

Vitamina C este unul dintre cei mai puternici si raspanditi nutrienti – acesta este motivul pentru care, de cele mai multe ori, este considerata superstarul suplimentelor. Si dintr-un motiv foarte bun: este sursa necesara pentru sustinerea naturala a unui sistem imunitar sanatos.

Dar este mult mai mult de atat – iata 5 lucruri importante despre Vitamina C, pe care ar trebui sa le iei in considerare:

#1. Oamenii se numara printre putinele mamifere care nu pot produce singure Vitamina C

Avem mai multe in comun cu cobaii si liliecii decat credem. Spre deosebire de caini, capre, pisici domestice si iepuri, oamenii nu isi produc propria vitamina C.

De ce? Poti da vina pe evolutie. In timp ce aceasta trasatura biologica a persistat la majoritatea animalelor, plantelor si nevertebratelor, a disparut la mamifere zburatoare, primate, cobai si oameni, ceea ce ne face incapabili sa o sintetizam din glucoza la nivelul rinichilor sau ficatului.

In traducere? Adoptarea unui stil de viata echilibrat si a unei diete prin care sa te asiguri ca obtii si o cantitate adecvata de vitamina C este cruciala, caci altfel te poti trezi cu o deficienta.

#2. Vitamina C este esentiala pentru sanatatea suprarenalelor

Glandele suprarenale - care sunt situate in varful rinichilor - sunt responsabile pentru eliberarea hormonilor care afecteaza cresterea, dezvoltarea, functia cardiovasculara si imunitatea. De asemenea, te ajuta sa faci fata fricii si stresului.

Intr-adevar, in istoria noastra evolutiva, glandele suprarenale au jucat un rol critic in supravietuirea noastra. Daca un tigru te-ar urmari, glandele suprarenale ar elibera adrenalina - un hormon de stres care ajuta la fuga de pericol. Sau, daca un tigru te-ar urmari zi de zi, glandele suprarenale ar elibera constant cortizolul - un alt hormon de stres care ajuta organismul sa gestioneze anxietatea pe termen lung.

Daca stilul tau de viata de astazi te face sa te simti ca si cum ai fi in continuu urmarit/a de un tigru (datorita muncii solicitante, copiilor, incertitudinilor economice si anxietatilor zilnice), glandele tale suprarenale vor raspunde producand mai multi hormoni de stres, dar care in cele din urma vor ajunge sa se epuizeze.

Vitamina C poate sustine organic mentinerea in conditii optime a acestor glande. In plus, vitamina C este esentiala pentru producerea hormonilor suprarenali. Si atunci cand glandele suprarenale functioneaza corect, poti vedea care sunt cu adevarat acei „tigri” – si ii poti imblanzi.

#3. Este cheia pentru un ten radiant si sanatos

In ultimul deceniu, au aparut o gramada de produse cosmetice imbogatite cu vitamina C – de la seruri anti-imbatranire si pana la unturi de corp pentru netezire.

De ce? Pentru ca aceasta vitamina este esentiala pentru producerea colagenului - o proteina care confera pielii rezistenta si luminozitate si care se diminueaza pe masura ce imbatranim, ceea ce poate duce la pielea slaba, linii fine, riduri si decolorare.

In plus, vitamina C mentine tineretea si elasticitatea pielii, fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanti existenti. In esenta, aceasta vitamina doneaza electroni moleculelor care sunt instabile - si astfel daunatoare organismului - fara a se transforma intr-un radical liber pro-imbatranire. Mai bine spus: vitamina C este un plus atat pentru modul in care te simti, cat si pentru felul in care arati.

Tot la capitolul descoperiri si aparitii recente pe piata intra si suplimentele de Vitamina C lipozomala – o formula noua si imbunatatita, care presupune existenta a doua straturi de molecule de fosfolipide asemanatoare membranei celulare a organismului, care sa protejeze vitamina de mediul dur din tractul gastro-intestinal si care sa ii asigure o eliberare rapida, direct in interiorul celulelor.

Mai pe scurt, acest tip de supliment are o biodisponibilitate mai buna – ceea ce inseamna ca vei beneficia de mai multa vitamina C care se absoarbe in organism, fata de aceeasi vitamina traditionala.

#4. Vitamina C sustine in mod natural sanatatea inimii

Beneficiile numeroase ale vitaminei C nu sunt rezervate doar pielii si sistemului imunitar: vitamina C are multe proprietati protectoare pentru inima si este unul dintre cei mai valorosi antioxidanti in sprijinirea naturala a sanatatii inimii.

Cum? Poate sustine colesterolul HDL bun, impiedica oxidarea colesterolului LDL „rau” si protejeaza si consolideaza peretii vaselor de sange.

De fapt, unii cercetatori speculeaza ca vitamina C poate fi la fel de fundamentala pentru sanatatea cardiovasculara ca si exercitiile fizice. Noroc pentru noi: obtinerea acestei vitamine este la fel de usoara ca decojirea unei portocale. Ceea ce ne aduce la urmatorul nostru punct:

#5. Este un nutrient solubil in apa

Exista doua tipuri de vitamine: primele sunt vitaminele solubile in grasimi - precum vitaminele A, D, K si E - care sunt dizolvate in fluxul sanguin pentru a-si indeplini functiile; surplusurile acestor vitamine sunt apoi depozitate in ficat.

Vitaminele solubile in apa (printre care si vitamina C), pe de alta parte, functioneaza la fel cum suna - sunt dizolvate in apa, nu sunt depozitate in organism si sunt eliminate prin urina. Din aceasta cauza, avem nevoie de o doza zilnica continua de astfel de nutrienti in dieta.

Alimentele bogate in vitamina C includ citrice si legume verzi, permitandu-ti sa te indrepti catre alimente sanatoase, in numele asigurarii consumului suficient al acestui nutrient. Capsuni, lamai, protcale, grapefruit, kale, broccoli, cantaloupe, ardei rosu si verde, conopida, varza de Bruxelles - toate sunt bogate in vitamina C (iar unele contin doze mai mari decat portocalele!)

Rasfata-te cu un mic dejun insular: papaya, ananas, kiwi, mango si guava sunt toate bogate in aceasta vitamina deosebita. Sau, traieste amazonian: camu camu - un arbust mic care se gaseste in padurea amazoniana si care produce boabe asemanatoare cireselor - se crede ca are cea mai mare concentratie de vitamina C de pe planeta.

Cine stia ca sanatatea poate avea un gust atat de delicios si exotic?



Recente pe Ok! Magazine

Kim Kardashian și Emma Roberts ele, Profimedia (2) jpg
Nadia și Tarom jpg
andreea marin monia barladeanu ilinca vandici jpg
Mathilde Pinault, Francois Pinault, Salma Hayek, Profimedia (1) jpg
Haidy Cruz (2) jpg
Victoria Beckham jpg
Delfina Chaves in seria Maxima   FOTO Videoland (1) jpg
FotoJetCruise jpg
Ben și Fin Affleck, Profimedia jpg
FotoJetVedete jpg
david si victoria beckham
Celine Dion la Premiile Grammy 2024, Getty jpg
Lady Gaga și Joaquin Phoenix, Profimedia jpg
Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu   MasterChef Romania 2024 jpg
James Middleton   Instagram, Profimedia jpg
Regina Elisabeta a II a a parut fragila la intalnirea cu Liz Truss de la Castelul Balmoral (3) jpg
Richard Gere   Alejandra Silva, Profimedia jpg
Ileana Lazariuc, Insta PNG