96 de ani de la naşterea lui Marlon Brando. Ce spun înregistrările lui neştiute, scoase la lumină

3 aprilie, 2020
1 marlon brando 1 jpg jpeg

A fost sex simbolul care şi-a lăsat o puternică amprentă asupra Hollywoodului. Adorat, dar şi ostracizat ulterior de Cetatea Filmului, excentricul Brando şi-a dorit să-şi învăluie imaginea în mister

Multe s-au scris de-a lungul timpului despre Marlon Brando - de la poveşti despre talentul lui, care a marcat modalitatea de a face film la Hollywood, la cele despre comportamentul lui excentric sau cele despre numeroasele lui cuceriri. Mai puţin despre felul cum Marlon a devenit actor şi despre suferinţele care l-au făcut să devină tot mai retras în timp şi să treacă printr-o transformare şocantă pentru fanii lui.

Puţini ştiu că mama lui Marlon era ea însăşi actriţă şi administrator al unui teatru - Dodie fiind cea care, de altfel, i-a susţinut pasiunea fiului său, în ciuda brutalei dezaprobări a tatălui. Şi sora mai mare a lui Marlon, Jocelyn, a fost actriţă, jucând pe Broadway. Exmatriculat de la liceul Din Illinois pentru că a intrat călare pe o motocicletă direct pe holurile instituţiei de învăţământ, Brando a fost trimis de către tatăl lui, drept pedeapsă, la academia militară din Minnesota - de unde a fost din nou exmatriculat pentru că a fugit în oraş fără permisiunea cadrelor militare. A fost momentul când a decis să renunţe la studiile clasice şi, la doar 18 ani, a plecat la New York să-şi urmeze visul. Nu avea niciun ban în buzunar, aşa că cel puţin în prima jumătate de an petrecută în Mahattan a fost nevoit să doarmă pe canapelele diverşilor prieteni - până când a reuşit să pătrundă în industria filmului, unde a cunoscut succesul jucând după regulile lui, chiar dacă asta i-a deranjat pe mulşi din jur - inclusiv faptul că Marlon refuza să-şi înveţe replicile, susţinând că joacă mult mai natural dacă îi ţine cineva plăcuţele cu replici în spatele camerei de filmare. 

Poate materialul cel mai potrivit pentru a ni-l aminti pe Brando într-o astfel de zi este documentarul Listen To Me Marlon, care merită urmărit mai ales într-o astfel de perioadă, când mulţi dintre noi stau acasă şi sunt în căutare de filme şi documentare bune. Listen To Me Marlon a fost realizat de Steven Riley chiar pe baza sutelor de ore de înregistrări audio cu vocea lui Brando, făcute chiar de actor şi scose la lumină după moartea lui. Materialul urmăreşte evoluţia lui Brando de când a plecat la New York, pentru a studia actoria cu legendara profesoară Stella Adler, până la primul lui Oscar, pentru filmul On the Waterfront - şi mai departe, până la trofeul câştigat pentru Godfather, pe care a refuzat să-l ridice personal, boicotând ceremonia Oscarurilor şi trimiţând-o în locul lui pe Sacheen Littlefeather, în semn de protest pentru felul cum amerindienii erau portretizaţi în filmele hollywoodiene. 

Înregistrările explorează şi viaţa lui persoanală, cu replici tipice pentru Brando, cel care a avut 11 copii. Eram tânăr şi îmi era detinat să îmi răspândesc sămânţa, a explicat el într-una dintre înregistrări tumultul vieţii lui amoroase, din care au rezultat atâţia urmaşi. Nu în ultimul rând, documentarul atinge şi durerosul subiect al tragediei care i-a marcat viaţa lui Brando: fiul lui, Christian, l-a împuşcat mortal pe iubitul lui Cheyenne, sora lui vitregă. O dramă de familie rămasă până azi neexplicată şi care l-a schimbat pentru totdeauna pe Marlon. Mai presus de toate, însă, documentarul evidenţiază faptul că actorul şi-a luat cât se poate de în serios profesia, dincolo de orice etichetă care l-a încoronat drept cel mai mare actor de la Hollywood. 

marlon brando 2 jpg jpeg

Foto: MirrorpixRecente pe Ok! Magazine

Familia Addams profimedia 0476066110 (1) jpg
Jennifer Lopez profimedia 0752672909 (1) jpg
FotoJet (29) (1) jpg
Anne Hathaway, superbă în Valentino, Getty (2) jpg
Salma Hayek, Profimedia (1) jpg
Roman și Elisei PNG
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
Campioni români la Sportivul Anului 2022 jpg
Pamela Anderson despre placerile in 3 ale lui Jack Nicholson   Profimedia jpg
Corina Ungureanu jpg
Cindy Crawford, Getty (2) jpg
Damian Drăghici 2 jpg
Pamela Anderson, Getty (1) jpg
Angelina Jolie  sursa   Profimedia jpg
GettyImages Pique jpg
echipa gimnastelor Diana Bulimar si Larisa Iordache a fost eliminata de la America Express   Antena 1 (3) jpg
premiile oscar jpeg
Paris Hilton copil  sursa   Instagram, GettyImages jpg
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{/unless}