A murit Doru Ana, actorul din „Adela“, „Fructul oprit“ și alte 40 de filme și 80 de piese de teatru

11 octombrie, 2022

La cei 68 de ani ai săi, actorul apărea mai puțin pe ecrane, dar avea în spate o carieră imensă în teatru și film și era profesor universitar.

Doru Ana a murit (1) jpg

L-a interpretat pe Traian Dincă în „Adela“, serialul care rulează acum la Antena 1, și pe Dan Lăzărescu, din serialul anterior, „Fructul oprit“, ambele produse și regizate de Ruxandra Ion. Mai cunoscut, poate, publicului din filmele difuzate pe micul ecran, Doru Ana avea peste 40 de roluri jucate în film („4 luni, 3 săptămâni și 2 zile“, „Serviciul omoruri“, „Nunta mută“, „Medalia de onoare“, „Francesca“, „După dealuri“, „O nouă viață“, „Umbre“, „Palatul pionierilor“, „La drum cu tata“, „Fructul oprit“, „Căutătorul de vânt“) și 80 în teatru.

Puțină lume știe că, în urmă cu 27 de ani, Doru Ana a trăit o mare tragedie: și-a pierdut fetița, pe Măriuca, lovită de o mașină, la doar 7 ani.

"Mi-a murit un copil, o fetiță. La 7 ani jumate, a călcat-o mașina pe Podul Grant pe 1 ianuarie. Cred că îți dai seama ce au însemnat primii ani de după moartea ei. Toată lumea 'la mulți ani - la mulți ani', noi făceam parastase că ni s-a prăpădit copilul. Asta s-a întâmplat în '95", a mărturisit actorul în cadrul unui interviu acordat Mirelei Voicu, pentru emisiunea „Voi cu Voicu“.

De altfel, tragediile s-au ţinut lanţ în viaţa lui: "Îi mulţumesc lui Dumnezeu că a luat un băiat din Groapa lui Ouatu, Po­dul Grant şi l-a ajutat să se întâlnească şi să dea mâna cu Radu Beligan şi alte personalităţi. De la 4 ani am visat asta. Îţi dai seama cum mă priveau cei cărora le spuneam la 7 sau 8 ani că mă fac artist. Şi mai târziu îmi spuneau că sunt nebun că vreau asta, că la teatru sunt oameni mari, nu aveam rude sau pe altcineva să mă susţină. Am avut totuşi nişte vămi de trecut. La 25 de ani, exact în ziua în care îmi dădeam examenul de stat, maşina cu sicriul tatălui meu era în faţa şcolii. La 35 de ani mi-a murit în braţe femeia iubită, de cancer. La 40 şi ceva de ani mi-a murit co­pilul călcat de maşină. La 53 mi-a murit cel mai bun prieten. Când el a murit am simţit că pierd jumătate din mine. Am făcut meseria aceasta cu plă­cere, cu bucurie. Acum îmi dau seama că am şi greşit fiind mai modest, pentru că alţii nu au făcut mai nimic, dar şi-au creat o aură nemai­po­me­nită. Am această dezamăgire. Ca profesor am nişte lucruri realizate impecabil şi nu-i pasă nimănui, nu spune nimeni felicitări. Am făcut nişte spectacole bune, cel puţin «Scrisoarea pierdută» de la Bulandra este unul cu care mă mândresc. N-a interesat pe nimeni. Eu nu mă pot plânge, joc. De vreo nouă ani la toate spectacolele în care joc e arhiplin. Eu ştiu cum e ca dimineaţă să fii apt de joc şi seara să te ia Salvarea. Mă doare nerecunoştinţa contemporanilor, care ar trebui să fie mai atenţi la ce se întâmplă. Nişte colegi de breaslă care s-au obişnuit cu nişte nume şi nu percutează decât la nu­mele acelea. Dacă e altceva, devin duş­manii celuilalt. Sunt fericit că fie­care dimineaţă în care mă trezesc şi nu am murit în somn e un mare câştig. Am învăţat asta acum nouă ani, când am făcut infarct. Mă lupt, mă enervez, trec prin drame sentimentale sau profesionale, e normal. Dar dimineaţa când deschid ochii îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a mai dat o zi. Fiecare zi e un dar”, povestea pentru "Jurnalul Național", în 2011.

Acum, însă, la 68 de ani, Doru Ana a părăsit scena vieții.

actorul Doru Ana (2) jpg

Născut pe 28 februarie 1954, Doru Ana a absolvit I.A.T.C. în 1980 la clasa profesorilor universitari Olga Tudorache și Florin Zamfirescu. Activitatea sa teatrală s-a desfășurat pe scenele teatrelor Bulandra, Comedie, Național, Creangă, sau în numeroase teatre din țară, la Brașov, Sibiu sau Ploiești. La rândul său, era profesor universitar, fiind foarte regretat de studenții lui, printre care și actrița „: „Unul dintre profesorii mei de la clasa de actorie, a plecat astăzi, într-o stea. Actorul DORU ANA. Dumnezeu să îl odihnească!”, a spus actrița.

La fel, și Silviu Mircescu, care s-a alăturat producției Clanul, de la Pro TV: „Ați plecat discret domn’ profesor… Dumnezeu să vă odihnească în pace!”.

„Un om și coleg blând, bun și generos. Un minunat actor și profesionist. Dumnezeu să vă odihnească, domnule Doru Ana!”, a transmis și actorul Silviu Biriș.

Actorul este regretat și de Mirela Oprișor: „Dragul meu profesor, Doru Ana! Dumnezeu să îl odihnească!”.



Recente pe Ok! Magazine

Nadia Comăneci  GettyImages jpg
Klaus Iohannis si Carmen Iohannis la Palatul Elysee inaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris   Administratia Prezidentiala (1) jpg
FotoJet Theron (1) jpg
Elisabeta Lipa, Klaus Iohannis si Carmen Iohannis la Paris la Ambasada la inaugurare Casa Romaniei  Administratia Prezidentiala (22) jpg
Emmanuel și Brigitte Macron, Profimedia (2) jpg
Nadia Comaneci la Paris la dineul de la Luvru   Instagram (12) jpg
Anya Taylor Joy, GettyImages (7) jpg
jennifer aniston instagram jpg
Celine Dion iulie 2024   Instagram jpg
FotoJet J Lo jpg
FotoJet Gala Summer jpg
Familia Beckham, vacanță în Sardinia, Instagram (7) (1) jpg
Jennifer Lopez Ben Affleck, Profimedia (3) jpg
FotoJet Simona jpg
Elon Musk FOTO Profimedia
Blake Lively și Ryan Reynolds, Getty (1) jpg
Michael Douglas, Foto Getty (4) jpg
Kamala Harris, vicepreședinte SUA, Profimedia (3) jpg