A murit Fidel Castro

26 noiembrie, 2016
Fidel Castro jpeg

Cel supranumit "El Comandante" şi "El lider maximo" s-a stins din viaţă la vârsta de 90 de ani.

image

Vestea dispariţiei celui care a condus Cuba vreme de aproape o jumătate de secol a fost făcută publică de către fratele său, Raul Castro, actualul preşedinte cubanez.

Născut pe 13 august 1926 în oraşul cubanez Birán, Fidel Alejandro Castro Ruz a preluat puterea în Cuba în anul 1959, menţinându-se în fruntea Administraţiei de la Havana timp de 49 de ani, profitând de carismă pentru a impune un regim socialist considerat autoritarist.

Politician revoluţionar marxist-leninist, Fidel Castro a condus Cuba ca prim-ministru în perioada 1959-1976, iar apoi ca preşedinte, din 1976 până în 2008.

"Nu m-am născut politician. Dar, încă din tinereţe, am observat lucruri care mi-au rămas în minte, care m-au ajutat să înţeleg realităţile din jurul meu", scria Fidel Castro la un moment dat, notează BBC.

Fidel Castro a fost unul dintre personajele-cheie ale Războiului Rece, remarcând-se prin antagonismul puternic faţă de Statele Unite, prin colaborarea cu Rusia şi prin influenţarea mişcărilor politice marxiste din America Latină şi din Africa.

În 2008, i-a predat puterea fratelui său, Raul Castro.

În luna aprilie, într-o rară apariţie publică, Fidel Castro declara: "În curând voi împlini 90 de ani. Nu mi-ar fi trecut niciodată prin minte această idee. Nu am făcut niciun efort pentru asta, este ironia sorţii. În curând, voi fi ca toţi ceilalţi".

Autorităţile cubaneze susţin că Fidel Castro a reuşit să supravieţuiască la 600 de tentative de asasinare, dar cifra este imposibil de confirmat.

După trecerea lui în nefiinţă, guvernul de la Havana a stabilit instaurarea a nouă zile de doliu naţional, la sfârşitul cărora trupul neînsufleţit va fi incinerat, aşa cum şi-a dorit Castro însuşi. Funeraliile de stat vor avea loc duminică, 4 decembrie, la Santiago de Cuba.Recente pe Ok! Magazine

Vladimir Putin  sursa   GettyImages jpg
Violet, fiica lui Ben Affleck si a lUi Jennifer Garner, la dineul de stat de la Casa Alba   GettyImages 1446123513 jpg
Kate Middleton, Prințesa Diana1 jpg
Diana Dumitrescu si Denise Rifai, duelul celor doua ladies in red jpg
traistariu
Brigitte si Emmanuel Macron la dineul de stat oferit la Casa Alba de Jill si Joe Biden  profimedia 0741774325 jpg
garko
Ducii de Sussex  sursa   Profimedia jpg
Dana Savuica, pictorial impreuna cu sora ei, Gabriela Savuica   Sorin Stana, OK (4) jpg
Nicolae al Romaniei si sotia sa, Alina Maria, in port traditional bucovinean jpg
adela popescu
Fiica lui Kim Jong un, Ju Ae   Profimedia (1) jpg
andreea marin6 jpg
Catherine Zeta Jones
Hugh Jackman și soția sa, Deborra Lee Furness
Elizabeth Taylor 0  sursa   GettyImages jpg
denise si sotul
1 jennifer garner jpg jpeg