A murit Ileana Stana Ionescu, una dintre cele mai frumoase și mai talentate actrițe române

30 iunie, 2024

Legendara actriță a încetat din viață la vârsta de 87 de ani.

Ileana Stana Ionescu jpeg

Acum 6 ani, Ileana Stana Ionescu spunea un „Adio!” scenei românești, după o viață petrecută în teatru și cinematografie și un repertoriu incredibil, ce număra sute de roluri în piese de teatru, filme, scenete de televiziune ori teatru radiofonic.

Într-un interviu, ea a spus că își dorește ca oamenii să o amintească așa cum era în vremurile sale glorioase: „Vine o vreme când trebuie să știi să te retragi, să faci definitiv un pas în spate pentru ca publicul să-și amintească de tine în zilele cele bune, nu îmbătrânit și chinuit de gânduri.La 87 de ani, nu prea mai ai ce să dovedești celor din jur sau ție însăți!”, declara la acel moment Ileana Stana Ionescu pentru Cancan.ro.

Vestea morții actriței a fost anunțată de către Alexandra Velniciuc. „Dumnezeu să o ierte și să îi odihnească sufletul!Și datorită ei am ales această profesie!”, a scris actrița pe Facebook. 

Actorul Andrei Ionescu, soțul ei, are 97 de ani. El a confirmat zvonul că a fost recent internată: „Ileana s-a simțit extrem de slăbită și am sunat la salvare, să vină să vadă ce are. După un consult medical, cei de pe Salvare ne-au spus și ne-au recomandat că cel mai bine este să meargă la spital, să se interneze, pentru a o întări puțin, după care marți o externează, o să iasă din spital și totul o să fie OK”, a spus soţul actriţei.

Ileana Stana Ionescu, o viaţă cu lumini şi umbre

Ileana Stana Ionescu, îndrăgita actriță română, s-a născut pe 14 septembrie 1936 în Brad, județul Hunedoara. Deși mama sa avea origini italiene, tatăl ei a murit în al doilea război mondial când Ileana avea doar șase ani. După aceea, ea a crescut împreună cu familia în Drobeta Turnu Severin, unde a urmat școala primară și liceul.

Puțină lume știe că, de fapt, Ileana Stana Ionescu a vrut să fie jurnalistă, pentru că i se părea o profesie tentată. Dar viaţa a avut un alt plan pentru ea și a trimis-o pe scenă. „Mi-a plăcut gimnastica artistică, am fost şi campioană, am făcut şi călărie, dar nu m-am visat niciodată actriţă”, îşi amintea fermecătoarea actriţă. În teatru a ajuns din întâmplare, după ce a jucat într-o piesă de Moliere, unde a fost văzută şi plăcută. Apoi a dat concurs la Teatrul din Piatra Neamţ, unde a și rămas câţiva ani. Întâlnirea cu Radu Beligan i-a schimbat însă radical drumul. Faimosul actor a sfătuit-o să vină la Teatrul Naţional din București.

Pe lângă activitatea sa de succes pe scenă, Ileana Stana Ionescu a devenit cunoscută și în cinematografie, jucând în filme notabile precum „Cuibul cu viespi”, „Cucoana Chirița”, „Secretul lui Bachus”, „Păcală”, „Dumbrava minunată”, „Chirița în Iași”, „Alo, aterizează străbunica!” și „Zidul”. Rolurile sale au adus bucurie și recunoaștere, contribuind la afirmarea sa ca una dintre cele mai iubite actrițe ale scenei românești.

Blândă, elegantă și de-o frumusețe delicată, Ileana Stana Ionescu credea că fără iubire nu se poate face nimic pe lume, nicio profesie. Dincolo de scenă și de lumina reflectoarelor, ea şi-a dedicat viaţa unui singur personaj, soţul ei, Andrei Ionescu, şi el tot actor. S-au căsătorit când ea avea 19 ani: „Mariajele întemeiate la o vârstă fragedă sunt mai rezistente, te modelezi unul după celălalt, devii mai tolerant'', mărturisea marea actriţă.

La 80 de ani, după șase decenii petrecute împreună, cei doi soți și-au reînnoit jurămintele.

Din dragostea lor s-a născut un băiat, care acum e medic în America. Și-ar fi dorit să nu aibă un singur copil, însă bucuria de-a avea din nou în brațe un nou-născut a venit mult mai târziu, când s-a născut nepotul ei, care acum are 15 ani.

„După un consult medical, cei de pe Salvare ne-au spus și ne-au recomandat că cel mai bine este să meargă la spital”



Recente pe Ok! Magazine

Amal și George Clooney, vacanță romantică la St Tropez, Profimedia (4) jpg
Carmen Tanase png
FotoJet Bennifer jpg
Trump vs  Biden FOTO gettyimages webp
Emma Heming și Bruce Willis, GettyImages (6) jpg
Shannen Doherty divorțează de soțul Kurt Iswarienko, Getty (2) jpg
Daniel Nuta jpg
FotoJet Barbie jpg
Mirela Retegan in Thassos in Grecia   Facebook 2024 jpg
FotoJet Ines jpg
Nicole Kidman si Sunday Rose foto Getty Images jpg
Jennifer Lopez, Profimedia (9) jpg
Britney Spears, Profimedia (2) jpg
Cate Blanchett si fiul ei, Dahiell John Upton   GettyImages 1491761877 jpg
Maria Dragomiroiu în verde (1) jpg
Nicole Kidman la premiera The Expats, Getty Images (5) jpg
Loredana Boboc, Larisa Iordache, Bogdan Jianu, Catalina Ponor, Elisabeta Lipa, Monica Rosu la botezul lui Victor   Instagram png
Hailey Bieber, o gravida sexy   Profimedia jpg