A murit Mihail Gorbaciov, ultimul conducător al Uniunii Sovietice

31 august, 2022

Fostul lider sovietic avea 91 de ani şi se lupta de ani buni cu o boală grea.

mihail gorbaciov jpeg

Mihail Gorbaciov, unul dintre ultimii lideri marcanţi ai secolului al XX-lea, care a pus capăt Războiului Rece şi ale cărui reforme au dus la dizolvarea URSS şi la căderea blocului comunist, s-a stins din viaţă înainte de-a vedea rezultatul noului conflict dintre Rusia şi Ucraina.

„Mihail Sergheevici Gorbaciov a murit în această seară după o boală gravă și lungă”, a informat Spitalul Clinic Central, potrivit Interfax. Potrivit unor surse citate de presa rusă, Gorbaciov avea probleme renale și fusese internat pentru o hemodializă.

Gorbaciov a fost spitalizat chiar la începutul pandemiei, la cererea medicilor de la Spitalul Clinic Central, și, de atunci, se afla sub supravegherea acestora. Un apropiat al familiei a precizat că fostul lider va fi înmormântat la cimitirul Novodevichy din Moscova, alături de soția sa.

Mihail Gorbaciov ultimul lider sovietic (6) jpg

La cei 91 de ani ai săi, cu un premiu Nobel pentru Pace primit în 1990 şi după ani buni petrecuţi la Londra, unde a înfiinţat şi o fundaţie ce-i poartă numele, Mihail Gorbaciov trăia din nou la Moscova. Cu toate acestea, mulţi ruşi îl considerau un trădător şi credeau că reformele sale revoluţionare, Glasnost (transparență, care permitea criticarea partidului și a statului) şi Perestroika (restructurare, reconstrucție a economiei), care au generat mişcările pro-democraţie, au dus la scăderea nivelului de trai.

Actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, l-a tratat mereu cu consideraţie, însă Mihail Gorbaciov nu vedea cu ochi buni tendinţele lui expansioniste şi credea că munca lui de-o viaţă a fost distrusă.

FOTO: ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

Brigitte Macron jpg
la premiera filmului Hai, Romania (1) jpg
HELLO CHEF   SEZONUL 7   Diana Munteanu 5 jpg
Bradley Cooper (3) jpg
Naomi Campbell și Mohammed Al Turki GettyImages 1358842872 jpg
Ilinca Vandici si Teo Trandafir Follow us! Kanal D2 jpg
Iuliana Tudor foto Marius Baragan 88264c jpg
Diana Șucu a creat  mărțișoare origami cu copii 2
Miranda Kerr a nascut (2) jpg
Shogun 1 jpg
Ella Blue, fiica lui John Travolta  profimedia 0848785430 jpg
Rishi Sunak GettyImages 1242176390 jpg
Margot Robbie și Brie Larson la SAG Awards GettyImages jpg
Barbra Streisand   GettyImages 2036602579 jpg
image png
Natalie Portman   GettyImages  2038890958 jpg
Jennifer Aniston la SAG Awards GettyImages 2036605826 jpg
Elizabeth Debicki jpg