A murit Roberto Cavalli, creatorul animal printului. La 83 de ani, era a șasea oară tată

13 aprilie, 2024

Legendarul creator de modă, ale cărui imprimeuri au intrat în istorie, s-a iubit cu o fostă Miss Univers.

Roberto Cavalli a fost părintele animal print-urilor. FOTO: pagina oficială
Roberto Cavalli a fost părintele animal print-urilor. FOTO: pagina oficială

Ieri, pe 12 aprilie 2024, la vârsta de 83 de ani, Roberto Cavalli s-a stins din viață la Florența, unde se retrăsese, pentru a fi amintit ca fondatorul unuia dintre brandurile de referință care a făcut din Made in Italy un fenomen global. Poate că cea mai importantă moștenire lăsată de italian este tehnica sa brevetată de ștanțare a pielii, lucru care l-a făcut să se diferențieze de alți designeri și să atingă faima internațională.

Născut la Florența la 15 noiembrie 1940, designerul a crescut într-un mediu în care arta a jucat un rol fundamental, bunicul său, Giuseppe Rossi, fiind pictor impresionist. O figură care a influențat, fără îndoială, pasiunea pentru culoare pe care nepotul său avea să o moștenească și pe care a pus-o imediat în practică înscriindu-se la Academia de Arte Frumoase din Florența. Experimentele sale cu pictura și cu țesăturile au fost cele care i-au alimentat pasiunea și a decis să se specializeze în aplicațiile textile ale picturii, ceea ce va pune bazele stilului său, deoarece a început să își decoreze primele piese și să breveteze tehnica de imprimare pe piele, care a stârnit interesul lui Hermès și Pierre Cardin.

La vârsta de30 de ani, designerul a cunoscut primul său succes, când și-a prezentat prima colecție la Paris, cu culori și tehnici care aveau să-l transforme într-unul dintre cei mai importanți designeri italieni. Hainele sale pline de culoare și imprimeuri inspirate de natură sunt preludiul brandului său, primele desene care aveau să ajungă să decoreze pantaloni, curele, brocarturi... Aprecierea critică l-a determinat să deschidă primul său boutique de haute couture în 1972, în Saint-Tropez, primul dintr-un imperiu care include magazine, restaurante, cluburi de noapte și, în curând, un hotel în Dubai.

Una dintre persoanele cărora Roberto Cavalli îi datorează faima sa este Eva Düringer, finalistă la Miss Univers, cu care s-a căsătorit și cu care a avut trei copii, ceea ce l-a determinat să se îndepărteze de cariera de designer și să se dedice familiei sale. Odată ce soția sa și-a abandonat cariera de model, a devenit colaboratoare a firmei, etapă care a început în 1994 cu prezentarea de modă de la Milano, în care au prezentat blugi învechiți prin sablare, piese de îmbrăcăminte care au devenit una dintre cele mai căutate pe piața internațională.

Roberto Cavalli se caracteriza prin faptul că lucra cu texturi. Aplica paiete pe pantaloni, creând un denim în care erau dezvoltate desene care imitau piei de animale, cum ar fi zebra sau leopardul. Experimenta cu diferite culori, făcând din animal print imprimeul său preferat și, astfel, semnul distinctiv al brandului său. 

Pe lângă magazine, brandul a deschis cafenele, discoteci, showroom-uri și chiar a început să colaboreze cu industria muzicală în 2007. Christina Aguilera, Jennifer Lopez și Spice Girls sunt câteva dintre artistele care poartă hainele designerului pentru concertele lor, iar celebrități precum Beyoncé, Michael Jackson, Madonna și Lenny Kravitz sunt ambasadorii brandului. Atât de mare este influența brandului încât, în 2010, designerul a profitat de aniversarea a 40 de ani de la înființarea firmei sale pentru a lansa o ediție limitată a colecției Denim Collection St Tropez, o linie inspirată de primii blugi ai designerului din anii '70 și '80.

La 83 de ani și după o perioadă marcată de probleme de sănătate, Roberto Cavalli a murit având-o alături pe partenera sa de viață cu 44 de ani mai tânără, Sandra Bergman Nilsson, care a fost Miss Suedia în 2006. Fotomodelul avea o relație cu creatorul de modă italian de mai bine de un deceniu și este și cea care l-a făcut tată pentru a șasea oară în urmă cu fix un an, când i s-a născut un băiețel pe nume Giorgio. În semn de prețuire, Cavalli i-a dăruit Sandrei insula Stora Rullingen, situată în largul coastelor Suediei și evaluată la peste două milioane de euro.

Din prima căsătorie, cea cu Silvanella Giannoni, Roberto Cavalli i-a avut pe Tommaso și Cristiana. Apoi s-a recăsătorit cu Eva Düringer, mama lui Robert, Rachele și Daniele. El a rămas în bune relații cu toate partenerele sale și vorbea cu afecțiune și admirație despre toate femeile din viața sa.



Recente pe Ok! Magazine

FotoJet David tatuat jpg
Nicole Kidman, premiu pentru întreaga carieră, GettyImages (14) jpg
florin piersic facebook jpg
Jennifer Garner, Profimedia jpg
FotoJet Gherman jpg
FotoJet Penelope jpg
Violeta Bănică, fiica Andreei Marin, pe podiumul de modă la gala Nu există nu se poate   Facebook (9) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (5) jpg
Miss Universe Argentina PNG
Gest tandru între Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu la gala Nu există nu se poate   Insta (3) jpg
Oana Mosneagu si Vlad Gherman au stabilit data nuntii   Instagram (8) jpg
FotoJet Rafa și Nole jpg
Roxana Ciuhulescu la gala Nu există nu se poate     Foto Mihai Solovastru Photography (1) jpg
FotoJet Gala Andreea jpg
Sharon Osbourne, Profimedia (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la premiera This is me now, Profimedia (7) jpg
Carmen Iohannis in alb la Seul la intalnirea cu comunitatea romaneasca   Administratia Prezidentiala (1) jpg
Riley Keough jpg