A murit Roberto Cavalli, creatorul animal printului. La 83 de ani, era a șasea oară tată

13 aprilie, 2024

Legendarul creator de modă, ale cărui imprimeuri au intrat în istorie, s-a iubit cu o fostă Miss Univers.

Roberto Cavalli a fost părintele animal print-urilor. FOTO: pagina oficială
Roberto Cavalli a fost părintele animal print-urilor. FOTO: pagina oficială

Ieri, pe 12 aprilie 2024, la vârsta de 83 de ani, Roberto Cavalli s-a stins din viață la Florența, unde se retrăsese, pentru a fi amintit ca fondatorul unuia dintre brandurile de referință care a făcut din Made in Italy un fenomen global. Poate că cea mai importantă moștenire lăsată de italian este tehnica sa brevetată de ștanțare a pielii, lucru care l-a făcut să se diferențieze de alți designeri și să atingă faima internațională.

Născut la Florența la 15 noiembrie 1940, designerul a crescut într-un mediu în care arta a jucat un rol fundamental, bunicul său, Giuseppe Rossi, fiind pictor impresionist. O figură care a influențat, fără îndoială, pasiunea pentru culoare pe care nepotul său avea să o moștenească și pe care a pus-o imediat în practică înscriindu-se la Academia de Arte Frumoase din Florența. Experimentele sale cu pictura și cu țesăturile au fost cele care i-au alimentat pasiunea și a decis să se specializeze în aplicațiile textile ale picturii, ceea ce va pune bazele stilului său, deoarece a început să își decoreze primele piese și să breveteze tehnica de imprimare pe piele, care a stârnit interesul lui Hermès și Pierre Cardin.

La vârsta de30 de ani, designerul a cunoscut primul său succes, când și-a prezentat prima colecție la Paris, cu culori și tehnici care aveau să-l transforme într-unul dintre cei mai importanți designeri italieni. Hainele sale pline de culoare și imprimeuri inspirate de natură sunt preludiul brandului său, primele desene care aveau să ajungă să decoreze pantaloni, curele, brocarturi... Aprecierea critică l-a determinat să deschidă primul său boutique de haute couture în 1972, în Saint-Tropez, primul dintr-un imperiu care include magazine, restaurante, cluburi de noapte și, în curând, un hotel în Dubai.

Una dintre persoanele cărora Roberto Cavalli îi datorează faima sa este Eva Düringer, finalistă la Miss Univers, cu care s-a căsătorit și cu care a avut trei copii, ceea ce l-a determinat să se îndepărteze de cariera de designer și să se dedice familiei sale. Odată ce soția sa și-a abandonat cariera de model, a devenit colaboratoare a firmei, etapă care a început în 1994 cu prezentarea de modă de la Milano, în care au prezentat blugi învechiți prin sablare, piese de îmbrăcăminte care au devenit una dintre cele mai căutate pe piața internațională.

Roberto Cavalli se caracteriza prin faptul că lucra cu texturi. Aplica paiete pe pantaloni, creând un denim în care erau dezvoltate desene care imitau piei de animale, cum ar fi zebra sau leopardul. Experimenta cu diferite culori, făcând din animal print imprimeul său preferat și, astfel, semnul distinctiv al brandului său. 

Pe lângă magazine, brandul a deschis cafenele, discoteci, showroom-uri și chiar a început să colaboreze cu industria muzicală în 2007. Christina Aguilera, Jennifer Lopez și Spice Girls sunt câteva dintre artistele care poartă hainele designerului pentru concertele lor, iar celebrități precum Beyoncé, Michael Jackson, Madonna și Lenny Kravitz sunt ambasadorii brandului. Atât de mare este influența brandului încât, în 2010, designerul a profitat de aniversarea a 40 de ani de la înființarea firmei sale pentru a lansa o ediție limitată a colecției Denim Collection St Tropez, o linie inspirată de primii blugi ai designerului din anii '70 și '80.

La 83 de ani și după o perioadă marcată de probleme de sănătate, Roberto Cavalli a murit având-o alături pe partenera sa de viață cu 44 de ani mai tânără, Sandra Bergman Nilsson, care a fost Miss Suedia în 2006. Fotomodelul avea o relație cu creatorul de modă italian de mai bine de un deceniu și este și cea care l-a făcut tată pentru a șasea oară în urmă cu fix un an, când i s-a născut un băiețel pe nume Giorgio. În semn de prețuire, Cavalli i-a dăruit Sandrei insula Stora Rullingen, situată în largul coastelor Suediei și evaluată la peste două milioane de euro.

Din prima căsătorie, cea cu Silvanella Giannoni, Roberto Cavalli i-a avut pe Tommaso și Cristiana. Apoi s-a recăsătorit cu Eva Düringer, mama lui Robert, Rachele și Daniele. El a rămas în bune relații cu toate partenerele sale și vorbea cu afecțiune și admirație despre toate femeile din viața sa.Recente pe Ok! Magazine

Richard Dreyfuss   GettyImages 539134246 jpg
FotoJet J Lo jpg
Gheboasă, al doilea an la Untold Sursa Instagram
Rita Ora jpg
FotoJet Vera  jpg
Mazăre jpg
FotoJet Madonna jpg
Felicia Filip și Oana Pellea, premiate la gala Uniter   Andrei Gîndac, Uniter jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck jpg
FotoJet Lenny jpg
FotoJet (37) jpg
Loredana Groza ca Xena printesa rzaboinica la show ul de pe Arena Nationala de la meciul Generatiei de Aur   Instagram (1) jpg
FotoJet Cannes jpg
Elena Gheorghe, Mandinga, Adela Popescu   FOTO Instagram jpg
Andra 9W0A0025 mod (3) jpg
Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Mirela Retegan este foarte încântată de faptul că face echipa bună cu fiica ei de 22 de ani, Maya
FotoJetamf jpg