Actorul Alan Alda: suferinţele din spatele unui zâmbet celebru: „Încerc să mă menţin fericit oriunde m-aş afla. Sunt cinic şi optimist în acelaşi timp”

16 august, 2020
1 alan jpg jpeg

Lumea l-a îndrăgit graţie iconicului rol al capitanului Franklin Hawkeye Pierce din serialul M.A.S.H. În ciuda încercărilor la care l-a supus viaţa, actorul ajuns la 84 de ani nu şi-a pierdut serenitatea care l-a făcut celebru.

Şi nici simţul umorului, calitate care îl ajută în bătălia zilnică pe care o duce cu o boală nemiloasă: Parkinsonul. „O reacţie foarte comună a bolnavilor de Parkison este să cadă în depresie. Chiar nu este necesar. Eşti într-o stare destul de urâtă, dar nu înseamnă că viaţa ta s-a terminat. Nu mori din cauza asta, mori cu asta”, mărturiseşte legendarul actor. „Încerc să mă menţin fericit oriunde m-aş afla. Sunt cinic şi optimist în acelaşi timp”.

Starul care a anunţat în urmă cu doi ani că suferă de această boală degenerativă susţine că face tot posibilul ca acest lucru să nu îi afecteze stilul de viaţă activ: boxeaxă de două sau trei ori pe săptămână, joacă tenis, face jogging, marş sportiv şi tai chi. Toate aceste sporturi îi sunt de mare ajutor în încercarea de a ţine boala pe loc, de a-i stopa progresul.

stanga
dreapta
2 alda2 jpg jpeg
1 alan jpg jpeg

E de înţeles cum reuşeşte Alan, pe numele lui adevărat Alphonso Joseph D’Abruzzo, să-şi menţină zâmbetul pe buze în condiţiile acestea. Greutăţile nu l-au ocolit de mic. Pe când actorul avea doar şase ani, mama lui, care suferea de schizofrenie paranoidă, a încercat să-l  înjunghie pe tatăl lui, actorul Robert Alda. În urma acestui eveniment, Alda s-a simţit ca şi cum ar fi orfan de mamă, o mamă pentru care a revenit la sentimente mai bune de-abia după ce aceasta a murit şi când i-a înţeles chinurile la care a supus-o boala. Apoi, pe când Alan avea şapte ani, a primit o altă lovitură: a fost diagnosticat cu poliomielită, dar a făcut o formă mai uşoară a bolii, de care a reuşit, într-un final, să se vindece, după şase luni de tratament dur.

2 alda2 jpg jpeg

De mare ajutor pentru echilibrul mintal al starului de mai târziu a fost, bineînţeles, mariajul lui de succes şi foarte îndelungat cu Arlene Weiss (87), muziciană şi scriitoare, cu care acesta s-a căsătorit încă din 1957, sărbătorind 63 de ani de căsnicie. „Ne iubim şi recomand asta tuturor. Avem răbdare unul cu altul şi, cu cât îmbătrânim, cu atât mai mult ne facem unul pe celălalt să râdem”, dezvăluie Alan secretul mariajului său, în urma căruia au rezultat trei fiice, Eve, Elizabeth şi Beatrice. Azi, viaţa le-a răsplătit generozitatea soţilor Alda cu nu mai puţin de opt nepoţi.

Pensionarea nu este o opţiune pentru îndrăgitul actor, chiar şi la venerabila sa vârstă şi în ciuda bolii care îl macină. „Câteodată, mă gândesc la Lionel Barrymore, care a jucat în scaun cu rotile în ultimii lui patru ani de carieră.”

Nici pandemia care ne-a ţinut atâta timp în casă nu a reuşit să-i umbrească optimismul şi simţului umorului. „N-am mai mâncat aşa bine de la ultima epidemie!”.Recente pe Ok! Magazine

Shakira si Pique jpg
brigitte profimedia 0703644029 jpg
Angelina Jolie și Zahara jpg
3 ariana grande jpg jpeg
Winona Ryder și Johnny Depp (4) jpg
Travis Barker spre spital (2) jpg
Carmen Iohannis a gafat vestimentar la dineul pentru Summitul NATO de la Madrid Klaus Iohannis regina Letizia Regele Felipe al Spaniei (4) jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
Ronaldo și Georgina Rodriguez Ibiza jpg
lisa marie presley profimedia 0701669220 jpg
Regina Letizia și Jill Biden jpg
Carmen Iohannis balul de absolvire (1) jpg
Radu Valcan Insula iubirii (2) jpg
rafael nadal sora profimedia 0697387969 jpg
fiica lui Razvan Simion Ianca Simion (1) jpg
Pink mesaj pentru sustinatorii anti avort  (4) jpg
sharon stone profimedia 0481253175 jpg
Lelut Vasilescu a murit trupa Compact in doliu jpg