America trăiește un nou moment istoric: Joe Biden s-a retras. Ce rol au Obama și Clinton?

22 iulie, 2024

După o săptămână de insistențe acerbe din partea democraților și cu un Donald Trump în ascensiune fulminantă după atentatul la viața sa, actualul președinte american - și cel mai vârstnic din istorie - a decis să se retragă din cursa prezidențială pentru câștigarea unui nou mandat la Casa Albă.

Joe Biden s a retras   Casa Albă  (1) jpg

Trăim istoria în direct! După ce l-am văzut pe Donald Trump fiind ținta unui atentat politic, din care a scăpat miraculos cu viață, acum îl vedem pe Joe Biden luând una dintre cele mai dificile decizii ale vieții sale: aceea de-a se retrage în plină cursă electorală, din cauza problemelor tot mai evidente care-l împiedică să continue această luptă politică. Momentul decisiv a fost înfruntarea electorală de luna trecută cu contracandidatul republican Donald Trump, care a fost considerată a fi un eșec răsunător pentru tabăra democrată, evidențiind slăbiciunile lui Biden.

După 52 de ani petrecuți pe scena politică, Joe Biden o părăsește din postura de cel mai vârstnic șef de stat american, dar și din postura de candidat pentru un al doilea mandat - ceea ce istoric nu s-a mai întâmplat - , alegând să o facă prin intermediul unei declarații oficiale publicate pe contul X/Twitter.

„Conaționalii mei americani,
În ultimii trei ani și jumătate, am făcut mari progrese ca națiune.
Astăzi, America are cea mai puternică economie din lume. Am făcut investiții istorice în reconstrucția națiunii noastre, în reducerea costurilor medicamentelor eliberate pe bază de rețetă pentru persoanele în vârstă și în extinderea asistenței medicale accesibile pentru un număr record de americani. Am oferit îngrijiri de o necesitate critică unui milion de veterani expuși la substanțe toxice. Am adoptat prima lege privind siguranța armelor de foc din ultimii 30 de ani. Am numit prima femeie afro-americană la Curtea Supremă. Și am adoptat cea mai importantă legislație privind clima din istoria lumii. America nu a fost niciodată mai bine poziționată pentru a conduce decât suntem astăzi.
Știu că nimic din toate acestea nu ar fi putut fi realizat fără voi, poporul american. Împreună, am învins o pandemie unică într-un secol și cea mai gravă criză economică de la Marea Depresiune. Ne-am protejat și conservat democrația. Și am revitalizat și consolidat alianțele noastre din întreaga lume.
A fost cea mai mare onoare din viața mea să fiu președinte. Și, deși intenția mea a fost să caut realegerea, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu”.  
Mă voi adresa națiunii la sfârșitul acestei săptămâni cu mai multe detalii despre decizia mea.
Pentru moment, permiteți-mi să îmi exprim profunda recunoștință față de toți cei care au muncit din greu pentru a mă vedea reales. Vreau să îi mulțumesc vicepreședintelui Kamala Harris pentru că a fost un partener extraordinar în toată această muncă. Și dați-mi voie să-mi exprim aprecierea sinceră față de poporul american pentru credința și încrederea pe care le-ați avut în mine.
Cred astăzi ceea ce am crezut întotdeauna: că nu există nimic ce America nu poate face - atunci când o facem împreună. Trebuie doar să ne amintim că suntem Statele Unite ale Americii.
Joe Biden”

Joe Biden s a retras   X jpg

Este pentru prima dată când un președinte american renunță la o cursă de realegere în ultimele decenii, aducând în memoria americanilor situația președintele Lyndon Johnson, care a decis să nu candideze pentru un al doilea mandat în 1968 – deși decizia lui Joe Biden vine cu luni mai târziu în campanie decât anunțul lui Johnson. 

Ce rol au Barack Obama și Bill Clinton?

Doi foști președinți americani și doi lideri democrați proeminenți s-au exprimat atât în contextul candidaturii sale, cât și în actualul moment al istoricei sale retrageri. De altfel, Barack Obama, din postura celui care a l-a avut pe Joe Biden vicepreședinte la Casa Albă în timpul președinției sale, l-a și îndemnat în ultima lună pe acesta să facă marele pas înapoi - ceea ce pare să-l fi iritat pe Biden. Iată de ce, după acest anunț al retragerii din cursa pentru Casa Albă, reacția fostului președinte Barack Obama a fost așteptată cu nerăbdare.

„Știu că Joe nu a renunțat niciodată la o luptă. Pentru el, să privească peisajul politic și să decidă că ar trebui să predea ștafeta unui nou candidat este, cu siguranță, una dintre cele mai dificile din viața sa. Dar știu că nu ar lua această decizie decât dacă ar crede că este bine pentru America. Este o dovadă a dragostei de țară a lui Joe Biden - și un exemplu istoric al unui funcționar public autentic care pune din nou interesele poporului american înaintea intereselor sale, pe care generațiile viitoare de lideri vor face bine să îl urmeze", a scris Obama într-o declarație. „Vom naviga pe ape neexplorate în zilele următoare. Dar am o încredere extraordinară că liderii partidului nostru vor fi capabili să creeze un proces care va permite apariția unui candidat remarcabil", a spus el, fără a menționa numele vicepreședintelui Kamala Harris, care a fost menționată în mesajul lui Biden nu doar pentru mulțumiri, ci și pentru că actualul șef de stat american a vrut să-și indice clar preferința.

Printre susținătorii Kamalei Harris la candidatura pentru președinția SUA, se află și fostul cuplu prezidențial Bill Clinton și soția sa, Hillary Clinton.

Într-o declaraţie comună postată pe social-media, fostul președinte american și soția sa, fost secretar de stat și prima femeie din Partidul Democrat care a candidat la prezidențiale, i-au îndemnat pe americani să-și arate sprijinul pentru Kamala Harris: „Acum este momentul să o susţinem pe Kamala Harris şi să luptăm cu tot ce avem pentru alegerea ei”, au transmis cei Bill și Hillary Clinton.

FOTO: Casa Albă, Getty Images, EPA EFE



Recente pe Ok! Magazine

Oana Niculescu Mizil la 40 de intrebari cu Denise Rifai la Kanal D png
Andreea Vasile si Bogdan Albulescu 2 JPG
FotoJet Georgina jpg
Nicole Kidman, GettyImages (8) jpg
Chef Florin Dumitrescu   Pro TV (1) jpg
Alin Oprea la podcastul lui Adrian Artene (2) png
Jennifer Lopez, Ben Affleck, GettyImages jpg
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
Keith Urban și Nicole Kidman, GettyImages (3) jpg
Lady Gaga cu logodnicul Michael Polansky la Festivalul de Film de la Venetia   GettyImages 2170224886 jpg
Alina Puscau la nunta Printesei Martha Louise cu Durek Verret   Instagram 2 jpg
Brad Pitt și a adus iubita pe red carpet, GettyImages (5) jpg
Elle Macpherson, GettyImages (6) jpg
Larisa Iordache si Cristian Chirita  FOTO Sorin Stana, OK Romania (5) jpg
Angie, GettyImages jpg
FotoJet (37) jpg
Violeta Banica, fiica Andreea Marin sept 2024   Instagram jpg
Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez, Profimedia (9) jpg