Andie MacDowell la 62 de ani - transformarea unei dive

21 aprilie, 2020
1 profimedia 0466620514 jpg jpeg

Deşi şi-a început cariera ca model de succes, cu apariţii în Vogue şi campanii publicitare pentru Yves Saint Laurent, lumea o ţine minte ca actriţă. Andie a împlinit, astăzi, 62 de ani şi arată foarte schimbată, îmbătrânită, deoarece a stat departe de bisturiu, spre deosebire de alte vedete. Şi îşi asumă cu mândrie felul în care vârsta a trasat anii pe chipul ei

Cu două căsnicii la activ, cea cu Rhett Hartzog (2001–2004) şi cea cu Paul Qualley (1986–1999), o adolescenţă încercată de tarele unei mame alcoolice şi o tinereţe în plină “eră” de dezmăţ, cea a clubului Studio 54, vedeta a reuşit să stea departe de scandalurile vremurilor ei, de vicii şi de tentaţii. Andie a crescut în Gaffney, Carolina de Sud, nu departe de locul în care şi-a crescut copiii, cele două fiice devenite şi ele actriţe : Rainey Qualley şi Margaret Qualley şi pe fiul Justin Qualley. Rezistenţa ei profundă în faţa drogurilor şi alcoolului poate fi atribuită întâmplărilor nefericite trăite alături de mama ei. Aceasta era alcoolică, iar rolul de îngrijitor i-a revenit lui MacDowell, cea mai mică dintre cei patru fraţi. „Am avut o relaţie minunată cu ea şi m-am simţit întotdeauna iubită”, spune vedeta. Când avea 10 ani, se ridica în toiul nopţii pentru a verifica dacă ţigările mamei sale erau la locul lor în pachet. „Erau semne de arsură pe toată podeaua şi pe canapea ”, spune ea. „Cred că m-am simţit responsabilă toată viaţa. Mă antrenez de multă vreme pentru asta. ”

La 16 ani, ea lucra într-un McDonald's alături de mama ei, o fostă profesoară de muzică, şi tot ce făcea era să o supervizeze pe aceasta ca să nu bea. La 17 ani a solicitat ajutor de specialitate ca să o ajute să lupe cu acest viciu, însă eforturile sale au eşuat atunci când unul dintre medici i-a dat mamei sale Valium. „Aceasta a fost o decizie proastă, pentru că de atunci nu am mai putut comunica cu ea. Doctorul ne-a spus că va muri peste cinci ani. Ciudat este că aşa s-a şi întâmplat”, povestea actriţa pentru The Guardian anul trecut. 

andie jpg jpeg

MacDowell locuia la Paris atunci când mama ei a murit în urma unui atac de cord şi îşi aminteşte şi acum de ultima scrisoare primită de la ea : „Mi-a  spus că a renunţat la băut şi că este atât de mândră de mine”. „Acesta a fost ultimul an al vieţii ei şi nu am reuşit să fiu atunci lângă ea, ceea ce a fost foarte trist. Mă gândesc să mă întorc în Gaffney. Aş dori să mă întorc şi să încerc să aflu de la alţi oameni cum a fost acel an în care am lipsit de lângă ea. ”

Apariţia în Vogue a propulsat-o în universul supermodelelor.
Apariţia în Vogue a propulsat-o în universul supermodelelor.

Cariera lui Andie MacDowell ca model de succes a continuat cu cea de actriţă de succes. Însă cu un mic “popas” în lumea viciilor. Era în 1979, în mijlocul erei 

, când s-a mutat la New York. Avea 21 de ani, tocmai semnase cu agenţia de modele 

 şi părea să aibă lumea la picioare. Dar ea a vrut rapid să se întoarcă în oraşul ei natal. „Era multă cocaină în jur”, spune ea. „Am avut o experienţă pasageră cu cocaina la începuturi, pe care am regretat-o. A durat doar o lună. Chiar nu mi-a plăcut cum m-am simţit. Nu m-a făcut să mă simt bine şi nu mai puteam dormi. M-am dus la agenţie şi le-am spus că vreau să mă întorc acasă şi ei mi-au spus: Ai nevoie de prieteni noi. Eşti înconjurată de persoane nepotrivite. "

Apoi s-a mutat la Paris, unde şeful de la Elite Models, John Casablancas, i-a făcut cunoştinţă cu tânărul Olivier Chandon de Brailles, moştenitorul imperiului Moët & Chandon. „Acest tânăr s-a prezentat la agenţie. Nu bea, nu fuma şi nu consuma droguri şi m-am trezit dintr-o dată cu iubit.”, îşi aminteşte vedeta. „Nu ştiu dacă au aranjat totul, dar sigur că totul a fost în favoarea mea. Am început să lucrez non-stop şi toată viaţa mea s-a deschis atunci. Eram foarte fericită”.

În 1986 avea să se căsătorească cu fermierul Paul Qualley, pe care l-a cunoscut pe platorurile de filmare pentru o reclamă GAP. Andie şi Paul au împreună două fete, Rainey (30 ani) şi Margaret (25 ani) şi un fiu, Justin (34). După divorţul de tatăl acestora, Andie a mai dat o şansă căsătoriei în 2001, alături de Rhett Hartzog, un om de afaceri de care a divorţat, însă, trei ani mai târziu. Cei doi se cunoşteau încă din liceu şi s-au reîntâlnit chiar în anul în care Andie divorţa de primul ei soţ. Ea a mai avut relaţii cu Dennis Quaid (2001) şi Harvey Keitel (1999), iar în 2006 s-a logodit cu Kevin Geagan. În prezent, Andie este singură şi locuieşte în Hollywood Hills, pentru a fi mai aproape de fiicele ei, actriţe în Cetatea Filmului. 

Andie alături de fiicele sale.
Andie alături de fiicele sale.

Au trecut aproape 30 de ani de când MacDowell a primit prima  nominalizare la Globul de Aur pentru aclamatul film indie al lui Steven Soderbergh Sex, Lies şi Videotape. Au urmat, apoi, mai multe nominalizări pentru Romcoms Green Card (în 1991) şi Four Weddings and a Funeral (în 1995) şi un nesperat succes şi în comedia Groundhog Day din 1993. 

Un rol care i-a adus notorietatea: Patru nunţi şi-o înmormântare, în care a jucat alături de Hugh Grant
Un rol care i-a adus notorietatea: Patru nunţi şi-o înmormântare, în care a jucat alături de Hugh Grant

Acum, la 62 de ani, MacDowell se implică constant în lupta împotriva cancerului de col uterin, este imaginea L’Oréal Paris şi acceptă roluri care o satisfac. Urmele vârstei nu i-au ocolit chipul, dar ea îşi asumă cu mândrie “rolul” de fost sex simbol trecut, acum, de prima tinereţe. „Viaţa poate fi nebună în orice profesie. Când sunt mulţi bani la mijloc, există mai multe oportunităţi de a da frâu liber nebuniei, dar acesta nu este stilul meu de viaţă şi nici stilul fiicelor mele. Suntem într-adevăr un fel de oameni plictisitori. Abia dacă ieşim din casă ... Sunt un fel de casnică, fac yoga şi fac drumeţii, cam aşa arată viaţa mea acum. Fără droguri şi rock and roll! ”, povestea anul trecut actriţa. Ea este extrem de realistă, asumată şi optimistă, prin comparaţie cu luptele pe care le duc femeile de 40 de ani la Hollywood: „Fiecare are propria călătorie”, spune ea. „Poate că ceva fabulos se va întâmpla cu mine la 70 de ani.”Recente pe Ok! Magazine

Insula de 1 milion Kanal D JPG
Matt Damon și soția Luciana, Profimedia (4) jpg
Geanina Ilieș, Iuliana Pepene, Crina Abrudan, prezentatoare TV, zeițe pe catwalk   Remus Nicolaescu jpg
FotoJet Amalia jpg
Haven Garner Warren, Jessica Alba și Honor Warren participă la proiecția Netflix, GettyImages jpg
Bridgerton foto Getty Images jpg
Jennifer Lopez la absolvirea mezinului lui Ben, Profimedia (2) jpg
jennifer lopez si ben affleck 24 august7 jpeg
FotoJet Ben jpg
Oprah jpg
Joe Biden, captură video
Al Di Meola jpg
FotoJet Bradley jpg
Rihanna, look nou, Profimedia (4) jpg
Ben Affleck și Jennifer Lopez, profimedia 0774735387 jpg
Tudor Constin Altceva cu Adrian Artene png
gimnasta Diana Bulimar   pictorial OK, Sorin Stana (1) JPG
Bon Jovi Familie PNG