Andrea Bocelli, artistul care s-a luptat cu imposibilul: „Faptul că sunt orb nu-mi definește existența"

12 ianuarie, 2023

S-a născut orb, dar asta nu l-a împiedicat să ducă viața pe care și-a dorit-o. A avut parte de obstacole uriașe în muzică, dar nu a renunțat să lupte pentru pasiunea lui. Andrea Bocelli este dovada vie că voința mută munții din loc.

andrea bocelli Mezzanine 285 jpeg

După ce l-a ascultat la un concert, Elizabeth Taylor a spus despre el că a fost cu siguranță sărutat de divinitate. Celine Dion a declarat că dacă Dumnezeu ar cânta, probabil ar avea glasul lui. Luciano Pavarotti l-a numit artistul cu cea mai bună voce. Andrea Bocelli este, cu siguranță, o forță. Născut într-un sătuc din Toscana, cu glaucom congenital, a ajuns să vândă peste 80 de milioane de albume, să devină cel mai bine vândut artist de muzică clasică din istorie, să cânte pentru trei președinți americani și trei papi, să aibă propria stea pe Hollywood Walk of Fame. Dar, mai presus de orice, a reușit să aducă muzica clasică în topurile pop, făcând-o accesibilă pentru publicul larg. Melodii precum Vivo Per Lei sau It's Time To Say Goodbye au rămas întipărite în conștiința colectivă și vor continua să fascineze multe generații de acum încolo. Când Andrea Bocelli începe să cânte, pare că toată magia din lume se strânge în microfonul din fața lui.

"Faptul că sunt orb nu-mi definește existența"

Refuză să fie definit drept cântărețul orb și principala lui condiție la interviuri este să nu primească întrebări legate de acest lucru. „Faptul că sunt orb nu-mi definește existența. Nu ar trebui să fie cu nimic mai interesant decât grupa mea sanguină, de exemplu. Oamenii se întreabă dacă există o legătură între faptul că nu văd și modul în care cânt. Dar nu e niciuna. Faptul că mi-am pierdut vederea nu are nicio legătură cu preocuparea pentru muzică. Pasiunea asta exista dinainte, așa că n-are rost să acordăm atât de multă importanță lipsei de vedere. Un om înțelept a spus cândva că lucrurile esențiale în viață nu sunt vizibile cu ochiul liber“, a declarat pentru Daily Mail, într-una din rarele declarații de acest fel. Chiar dacă soarta nu a fost blândă cu el, Andrea Bocelli și-a păstrat mereu firea optimistă. „Viața a fost generoasă cu mine. Am primit mult mai mult decât am reușit să dăruiesc înapoi până acum“, declară artistul de câte ori are ocazia.

Obstacolele pe care a trebuit să le depășească pentru a face din muzică destinul său au fost imense, iar lupta una lungă și anevoioasă. Atât de lungă, încât a cunoscut succesul abia la 35 de ani. De fapt, dacă ar fi să începem cu începutul, Andrea Bocelli era cât pe ce să nu își facă apariția în această lume. Anticipând că fătul se va naște cu probleme serioase, medicii au sfătuit-o pe mama lui să renunțe la sarcină. Femeia a refuzat categoric și, chiar dacă Andrea s-a născut cu glaucom congenital, a încercat să-i asigure o viață cât mai frumoasă. În mod paradoxal, tocmai boala care l-a forțat să viziteze spitale mai toată copilăria l-a împins în brațele muzicii. „Când aveam cinci ani, mama a descoperit că singurul mod de a-mi alina problemele create de glaucom era să-mi pună muzica clasică“, a povestit artistul într-un interviu, în vreme ce în altul rememora: „Părinții mei mi-au zis că încă de bebeluș aveam o reacție emoțională puternică atunci când auzeam muzică“.

Andrea și actuala soție, Veronica Berti
Andrea și actuala soție, Veronica Berti

Un mod inteligent de a câștiga bani și de a cunoaște fete

În ciuda copilăriei chinuite de boală, până la vârsta de 12 ani, Andrea Bocelli putea folosi ochiul drept în procent de 10% și ducea o viață activă. „Părinții mă strigau cutremurul, pentru că aveam puseuri de energie“, își sintetizează tenorul primii ani de viață. În urma unui accident la fotbal, însă, când o minge l-a lovit foarte tare la singurul ochi cu care distingea culori și forme, a pierdut și bruma de vedere pe care o mai avea, devenind complet orb. Cu toate operațiile, cu toate eforturile medicilor, care au apelat inclusiv la terapie cu lipitori în încercarea de a-l ajuta, nu s-a mai putut face nimic. Atunci a recurs tot la muzică pentru alinare, folosind alfabetul Braille ca să aprofundeze domeniul. Ușor, ușor, a început să participe la diverse competiții locale și apoi a început să cânte în baruri. Cum succesul se lăsa totuși așteptat, la un moment dat și-a abandonat visul pentru a deveni avocat. Ceea ce a și făcut vreme de un an, până a realizat că nu poate trăi fără muzică. Încă o dată, a preferat să lupte pentru vocația lui, în loc să-și plângă de milă în întuneric. Așa că s-a întors la cântatul în baruri. „Mi-am zis că e un mod inteligent de a câștiga niște bani și de a cunoaște fete“, glumea cândva Andrea Bocelli într-un interviu. Culmea, chiar a cunoscut o fată, Enrica Cenzatti, care i-a devenit ulterior și soție, în 1992, și care i-a oferit doi copii: Amos (27) și Matteo (25). Deși cei doi au divorțat în 2002, continuă să aibă o relație bună și chiar locuiesc în același cartier.

Dacă viața amoroasă și-a găsit rapid împlinire, succesul profesional se lăsa așteptat. An după an după an. „Împlinisem deja 35 de ani când am spart gheața. Începusem să cred că nu o să reușesc niciodată în muzică dacă nu reușisem pâna la vârsta asta. Multe uși îmi fuseseră închise în față, tot ce a putut să meargă prost mersese prost, am fost tras înapoi de multe ori și și de fiecare dată trebuia să îmi iau cariera de la început“, a dezvăluit Andrea Bocelli pentru publicația Dolce. Așa cum se întâmplă adesea, soarta i-a zâmbit când deja își pierduse orice speranță. Pașaportul său către faimă a fost nimeni altul decât legendarul Luciano Pavarotti. Acesta i-a auzit vocea într-un material trimis de rockerul Zucchero, care apelase la tenori necunoscuți pentru un demo, cu scopul de a-l coopta pe Pavarotti într-un proiect muzical. La insistențele marelui muzician, Bocelli a intrat și el în proiect, iar restul e istorie. „Viața mea s-a schimbat brusc. Înainte de acest moment, toți mă ignorau. Nimeni nu știa de mine. Dintr-odată, toți erau atenți la mine datorită lui Pavarotti“, declara cândva Andrea Bocelli despre cel cu care a legat o prietenie pe viață. A cântat atât la nunta lui Pavarotti din 2003, cât și la înmormântarea acestuia, în 2007. De la revelația marelui tenor până la colaborări de succes cu artiști precum Celine Dion, Sarah Brightman, Bryan Adams sau Ed Sheeran a mai fost doar un pas, însă, în ciuda recordurilor doborâte, Andrea Bocelli continuă să aibă o modestie incredibilă. „Într-un fel, am fost norocos. Aveam o vârstă când am devenit celebru, caracterul meu era deja format. Dacă faima venea mai devreme, mă găsea mai vulnerabil și ar fi avut impact negativ asupra mea. Am fost suficient de matur cât să știu că e important să-mi păstrez modestia și să mă feresc de pericolele celebrității. Faima e ca o indigestie. Te îmbolnăvește dacă nu o consumi cu măsură“, rememora cândva în Daily Mail Andrea Bocelli, care știe să cânte la pian, saxofon, flaut, harpă, trombon, chitară, acordeon, percuție. De altfel, a declarat că îl plictisește de moarte să vorbească despre el însuși și nu-i place deloc să călătorească, să schimbe avioane, camere de hotel și orice activități inerente faimei care-l țin departe de familia și de casa sa cu 10 dormitoare.

„Diferența mare de vârstă e o tradiție în familia mea"

Andrea Bocelli locuiește împreună cu cea de-a doua soție, Veronica Berti, și cu fetița lor de zece ani, Virginia, într-o zonă divină din Toscana, Forte dei Marmi. Andrea Bocelli și-a cunoscut aleasa la o petrecere în 2002, la foarte scurtă vreme după divorțul de prima soție. Bărbatul de 43 de ani a impresionat-o cu vocea sa pe fata de doar 18 ani, cântându-i aria Occhi Di Fata (nr. Ochi de zână). Într-un interviu The Guardian, a relatat momentul întâlnirii: „Practic, mariajul nostru a început din clipa în care ne-am cunoscut. A fost cel mai rapid start posibil, căci ne-am mutat împreună din prima noapte.“ La rândul ei, Veronica, în prezent nu doar soția, ci și managerul lui Andrea Bocelli, a povestit debutul poveștii de iubire: „Eram la petrecerea aniversară a unor prieteni comuni. A fost mâna destinului, niciunul dintre noi nu avusese chef să vină. Dar soarta a făcut să ajungem acolo într-un final. Din acea seară, suntem împreună 24 de ore din 24“. Cât despre diferența de vârstă de 25 de ani, Andrea a oferit o explicație... religioasă: „Diferența mare de vârstă e o tradiție în familia mea, începută chiar de părinții mei. În plus, eu sunt foarte credincios, iar în Biblie diferența mare de vârstă în cadrul mariajelor este foarte des întâlnită“. După ce în 2012 au devenit părinți și în 2014 s-au căsătorit, Andrea Bocelli nu face acum niciun un pas fără soția sa manager, ce se ocupă în cele mai mici detalii de programul lui infernal. Mai nou, și fetița lor a intrat în circuitul artistic al familiei, din care face parte și fiul cel mic al cântărețului din prima căsătorie, Matteo.

Artistul, alături de cei doi copii ai săi, Virginia și Matteo
Artistul, alături de cei doi copii ai săi, Virginia și Matteo

În ciuda relației armonioase cu soția sa, Andrea Bocelli are o regulă pe care o aplică înainte de marile concerte, așa cum a dezvăluit pentru Daily Mail: „Evit să fac sex. Într-un fel, sunt ca un atlet, e crucial să nu-mi irosesc energia înainte de marele eveniment. Sigur, depinde și de mine să reușesc să mă abțin. Dacă respect propria-mi regulă, este mai bine pe termen lung, pentru că sexul este și mai pasional după.“

Cei care cred că Andrea Bocelli este un bărbat căruia lipsa vederii i-a furat bucuriile vieții vor fi surprinși să afle că artistul gustă din toate plăcerile. Inclusiv cele mai periculoase pentru condiția lui, precum fotbalul, boxul, ski-ul nautic și echitația, marea lui slăbiciune. „Sunt un om de acțiune. Mai presus de orice, iubesc călăria. Cu cât mai repede și mai sălbatic, cu atât mai bine. Dacă-mi arăți un cal rapid sau o barcă rapidă, mă trece un fior de plăcere, nu mă pot abține“, declara într-un interviu. Conform soției sale, adoră să-și ia caii la plimbări nocturne și se pare că le cântă adesea noile sale melodii, pentru a vedea dacă le place. Ce-i drept, după ce s-a bătut cu pumnul în piept că adoră senzațiile tari și iubește riscul, în urmă cu câțiva ani a a căzut de pe cal, suferind câteva leziuni. Însă sperietura nu l-a îndepărtat de echitație, din contră. În fond, ce-l mai poate speria pe un om care a învins întunericul și a adus lumină în viețile atâtor oameni? Este de neuitat recitalul susținut de el în 2020, în cel mai dramatic moment al pandemiei, la Domul părăsit din Milano. Recital devenit cel mai mare livestream din istoria YouTube, cu peste 28 de milioane de vizualizări în primele 24 de ore.

În același timp, Andrea Bocelli este un exemplu de optimism incredibil și forță mentală. Întrebat cândva ce i-ar spune varianta lui de 20 de ani dacă l-ar întâlni pe el, cel de acum, artistul a răspuns: „Deci e adevărat că viața poate deveni un basm.“

Foto: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Shakira, GettyImages (4) jpg
Demi Moore la Met Gala 2024, GettyImages (7) jpg
Keith Urban și Nicole Kidman, GettyImages (3) jpg
Jennifer Lopez, Met Gala, GettyImages (2) jpg
FotoJet Met 2024 jpg
George Ivașcu    FOTO PRO TV (1) jpg
Vedete care sărbătoresc Paștele ortodox jpg
FotoJet Enrique și sora sa jpg
Premiere la GOPO 2024 iubiri noi, sarcini la vedere și tablouri de familie pe red carpet jpg
Esca și mama sa PNG
banner laura cosoi png
Gopo 2024   Amalia Enache, Andreea Raicu, Olimpia Melinte, Manuela Harabor jpg
Andreea Antonescu foto Ok Magazine DSC 0103 (2) jpg
FotoJet David tatuat jpg
Nicole Kidman, premiu pentru întreaga carieră, GettyImages (14) jpg
florin piersic facebook jpg
Jennifer Garner, Profimedia jpg
FotoJet Gherman jpg