Betty White ar fi împlinit astăzi 100 de ani! Totul despre cea mai îndelungată carieră din showbiz, sufletul ei pereche şi alegerea de-a nu deveni mamă

17 ianuarie, 2022
1 betty white profimedia 0172411005 jpg jpeg

Cu numai câteva zile înainte de-a împlini 100 de ani, "Regina comediei" s-a stins din viaţă pe 31 decembrie 2021, lăsând în urmă opt decenii de carieră şi o viaţă trăită după bunul plac.

Era cel mai îndrăgit star al ultimilor 50 de ani, conform sondajelor americane. Toată lumea o cunoştea, de la copiii care s-au amuzat cu tigrişorul Bitey White din Toy Story 4 (2019), la seniorii care au urmărit-o încă din seria Life With Elizabeth (1952). Starul din Golden Girls şi Mary Tyler Moore Show a strălucit în lumina reflectoarelor timp de 80 de ani, mai mult ca orice alt entertainer. Iar, în ultima zi a lui 2021, la ora 9.30, poliţia din LA s-a prezentat la casa ei din Brentwood, California, pentru a investiga "moartea naturală" a actriţei de 99 de ani.

Impresarul şi prietenul ei apropiat, Jeff Witjas, a confirmat ulterior vestea cea tristă pentru People, în ciuda convingerii fanilor ei că ştirea apărută pe 31 decembrie, conform căreia Betty White a murit, nu-i decât o glumă proastă. N-ar fi fost pentru prima dată când s-a scris că Regina comediei s-a stins din viaţă. Însă, de data aceasta, s-a adeverit. În ajunul Revelionului, când legendara vedetă se pregătea de petrecerea vieţii ei, "bunicuţa Americii" şi-a stins din viaţă. Mai avea 18 zile şi împlinea 100 de ani.   

stanga
dreapta
2 1 profimedia 0172410948 jpg jpeg
3 2 profimedia 0650037173 jpg jpeg
4 3 profimedia 0154572292 jpg jpeg
5 4 profimedia 0650055396 jpg jpeg
1 betty white profimedia 0172411005 jpg jpeg

Pe 17 ianuarie 2022, adică astăzi, Betty ar fi sărbătorit un secol de viaţă în cadrul unui eveniment unic, care se ţine, totuşi, în ciuda dispariţiei vedetei. “Betty White: 100 Years Young — A Birthday Celebration”, filmul despre cele mai amuzante momente din cariera şi viaţa ei, este difuzat în 900 de cinematografe din SUA în onoarea ei. "Întreaga lume s-a schimbat acum", susţine Ryan Reynolds, unul dintre protagoniştii filmului şi fostul ei amic. "Sunt recunoscătoare pentru fiecare secundă petrecută cu Betty White", a dezvăluit şi Ellen DeGeneres după aflarea cumplitei veşti.

Până şi preşedintele american a menţionat trecerea în nefiinţă a legendarei actriţe. Armata americană şi-a luat şi ea "Adio!" de la White, amintind momentul în care starul TV s-a oferit voluntar să ajute soldaţii americani în cel de-al Doilea Război Mondial, în anii '40: "O adevărată legendă atât în faţa camerelor de filmat, când şi în spatele lor". Betty White a fost prima femeie care a produs vreodată un show TV şi tot prima care a fost nominalizată la premiile Emmy. În 2014, a depăşit recordul Guiness pentru Cea mai îndelungată carieră în showbiz şi, ca să vă daţi seama de toate acele decenii petrecute în faţa camerelor de filmat, ei bine, prima ei apariţie TV nici măcar nu mai există în arhiva televiziunii, atât de mult timp s-a scurs de-atunci.

Început de viaţă

Betty Marion White s-a născut în Oak Park din Illinois, pe 17 ianuarie 1922, dar familia ei s-a mutat în Beverly Hills când ea n-avea mai mult de 2 ani. Crescând cu animale, fetiţa şi-a dorit nespus să se facă pădurar, însă asemenea meserie nu era permisă femeilor la acea vreme. Înainte de-a da lovitura în televiziune, Betty a lucrat în teatru, la diverse posturi de radio şi ca model. Însă declanşarea Celui de-al Doilea Război Mondial i-a năruit orice ambiţie profesională avută după absolvirea liceului, în 1939. Resemnată, s-a oferit voluntar în armată şi a început să conducă camioane pline cu provizii prin Hollywood Hills, iar serile şi le petrecea dansând pentru soldaţii care urmau să fie trimişi pe front.

“Au fost nişte vremuri ciudate, dezechilibrate din toate punctele de vedere”, a mărturisit ulterior White. În acea perioadă tulbure, l-a întâlnit pe cel care avea să devină primul ei soţ, Dick Barker, un pilot militar extrem de chipeş. După încheierea războiului, cei doi s-au căsătorit şi s-au mutat la ferma lui de găini din Ohio, însă proaspăta soţie nu era deloc fericită făcând numai munci domestice şi a divorţat după numai patru luni de mariaj. Dezamăgită de pretenţiile casnice ale lui Barker, Betty s-a întors în Los Angeles ca să-şi reia cariera artistică. A bătut la uşa tuturor studiourilor cinematografice, însă a fost refuzată pe motiv că-i lipsea fotogenia. Atunci s-a îndreptat sprea radio, unde imaginea nu conta.

Citea reclame, înregistra sunete şi chiar interpreta mici roluri, în schimbul a 5 dolari pe emisiune. La 18 ani, câştigase castingul pentru prima ei reclamă radiofonică, după care, în 1949, a fost distribuită, ca prin minune, în talk show-ul TV Hollywood on Television. În 1947, a mai dat o şansă mariajului când a acceptat propunerea în căsătorie a lui Lane Allen. Din păcate, acesta avea aceeaşi viziune tradiţională asupra căsniciei, cu toate că era impresar hollywoodian. Cum n-a vrut să cedeze insistenţelor soţului ei de-a deveni casnică, Betty a depus actele de divorţ în 1949. “El nu-şi dorea ca eu să fiu în showbiz!”, s-a plâns actriţa. “Totuşi, când ai o chemare, trebuie s-o asculţi. Aşa că am renunţat la căsnicie pentru meserie şi n-am regretat niciodată”, a conchis prima femeie care a deţinut vreodată controlul atât în faţa camerei de filmat, cât şi în spatele ei. Şi bine a făcut, deoarece cariera ei tocmai începea să ia avânt!

Carieră în ascendenţă

După o experienţă binevenită de-a filma în regim de live câte şase zile pe săptămână, cinci ore şi jumătate pe zi, pentru

, Betty a devenit una dintre vedetele emisiunii şi unul dintre primii producători hollywoodieni feminini, înfiinţându-şi propria casă de producţie, Brady Productions, în 1952. La un moment dat, a trebuit să tragă live nu mai puţin de 58 de reclame într-o singură zi. Iar salariul ei nu depăşea 300 de dolari pe săptămână. Dar era fericită făcând ce-şi dorea. În acelaşi an, a avut loc şi premiera serialului

, show pentru care Betty a fost actriţă, co-realizatoare şi producătoare şi pentru care a primit prima ei nominalizare Emmy din toate cele 21 din cariera ei.

Tot pe la mijlocul anilor ’50, actriţa de comedie a deschis uşa casei sale pentru a realiza un soi de reality-show. Fanii o vedeau, pentru prima dată, acasă la ea, împreună cu cel de-al treilea soţ al ei şi câinii lor. După numai două sezoane, Life with Elizabeth a fost scos din grila de programe şi a urmat un nou sitcom cu deja faimoasa actriţă, Date with the Angels. În 1954, NBC i-a oferit vedetei propria emisiune, The Betty White Show, în cadrul căreia gazda le oferea telespectatorilor un entertainment de calitate. Show-ul era cât pe ce să fie închis în momentul în care moderatoarea a invitat în studio un dansator de step de culoare, pe nume Arthur Duncan, într-o perioadă în care afro-americanii nu apăreau la TV. Betty s-a încăpăţânat să-l păstreze pe talentatul dansator în ciuda ameninţărilor primite de la directorii NBC.

“White mi-a deschis uşile în showbiz”, a declarat recunoscător fostul dansator de 88 de ani despre deschizătoarea de drumuri de la Hollywood. Dar simpatica Betty nu era gazda perfectă doar în faţa camerelor de filmat, ci şi acasă la ea. Ea şi partenerul ei de viaţă, Allen Ludden, erau nişte amfitrioni minunaţi pentru musafiri precum Fred Astaire şi Burt Reynolds, care-i vizitau frecvent. Actriţa de comedie a petrecut două decenii minunate alături de marea dragoste din viaţa ei. L-a întâlnit pe Allen în 1961, când ea avea deja 39 de ani şi a participat, în calitate de concurent, la emisiunea de succes prezentată de el, Password. Betty era deja implicată într-o relaţie stabilă cu altcineva atunci şi nici nu se vedea vreodată mutându-se la New York, unde filma Ludden concursul său TV, însă asemenea detalii n-au mai contat în momentul în care cei doi s-au îndrăgostit nebuneşte unul de altul. Betty şi Allen şi-au unit destinele pe 14 iunie 1963, în hotelul Sands din Las Vegas, după ce ea îi refuzase propunerea în căsătorie de două ori.

Sufletul ei pereche

De fapt, starul TV îşi dorea atât de mult să se însoare cu White, încât nu s-a lăsat bătut după cele două refuzuri ale ei şi a purtat, cu încăpăţânare, inelul de logodnă pe un lanţ în jurul gâtului până când ea a fost de acord să-i devină soţie. “Am avut 18 ani minunaţi cu Allen Ludden”, i-a spus ea, plină de recunoştinţă, lui Piers Morgan. “Primii doi au fost doar o repetiţie.” În 2015, White i-a vorbit lui Oprah Winfrey chiar despre refuzul ei de a-şi pune pentru a treia oară pirostriile: “Am irosit un an întreg în care eu şi Allen am fi putut fi împreună. Dar am reuşit într-un final! Am devenit, în sfârşit, un cuplu!” Fericirea lor n-a durat mai mult de 20 de ani. În 1981, Allen a murit din cauza cancerului la stomac şi de-atunci Betty n-a mai fost interesată să-şi găsească pe altcineva. “Când l-ai avut pe cel mai bun, cum să te mai intereseze restul?!”, întreba retoric vedeta.

White şi-a continuat cariera chiar şi după pierderea sufletului ei pereche. De fapt, a reuşit să facă asta cu mai mult avânt ca până atunci. După ce câştigase al doilea Emmy cu The Mary Tyler Moore Show, în 1976, a primit, în 1985, cel mai important rol al ei, în Golden Girls. Show-ul s-a bucurat imediat de succes şi, la scurt timp, White a câştigat un alt Emmy interpretând-o pe Rose Nylund şi a scos pe piaţă cartea Betty White: In Person, care a dispărut instant de pe rafturile librăriilor. În 2001, actriţa a făcut senzaţie în The Ellen Show şi, spre finalul anilor 2000, s-a reorientat spre filme, apărând în The Proposal şi You Again, care i-au adus o nouă generaţie de admiratori.

Notorietatea legendarei actriţe de comedie a explodat după ce reclama ei la Snickers a fost difuzată în timpul Super Bowl-ului din 2010. Fanii ei au demarat atunci o campanie online în care cereau ca Betty White să găzduiască faimoasa emisiune Saturday Night Live. În stilul ei caracteristic, vedeta a recunoscut că, la acea vreme, nici măcar nu ştia ce era Facebookul, însă datorită petiţiei semnate pe reţeaua socială Betty White a înregistrat un nou record la 88 de ani, fiind cea mai în vârstă celebritate care să găzduiască celebra emisiune. Mai mult, ediţia în care a apărut ea a avut cea mai bună audienţă din ultimele 18 luni. Şi, după cum era de aşteptat, White a câştigat cel de-al cincilea ei Emmy pentru prestaţia sa de excepţie. Tot în 2010, vedeta a primit şi premiul Screen Actors Guild pentru întreaga sa carieră şi mult dorita titulatură de pădurar (onorific), pe care şi-a dorit-o de mică.

“Când sunt întrebată ce mi-aş dori mai mult decât orice pe lumea asta şi nu am avut niciodată până acum, răspunsul meu e unul singur – pe Robert Redford”, spunea Betty zâmbind insinuant. După mai mult de 120 filme şi producţii TV, White n-a lucrat niciodată cu marea ei febleţe. N-a regretat că a renunţat la doi soţi pentru a-şi face meseria şi nici că n-a făcut niciodată copii. Şi-a dorit, întreaga viaţă, să facă ce-şi dorea şi a reuşit. Poate chiar acesta a fost şi secretul longevităţii ei. Şi cei trei copii vitregi pe care i-a cunoscut odată cu ultimul ei soţ. “N-am copii biologici, dar m-am măritat cu cineva care avea trei copii şi ce binecuvântată sunt să-i am pe aceşti trei copii vitregi!”, i s-a confesat ea Sandrei Bullock. În orice interviu oferit, Betty se lauda cu David, Martha şi Sarah, în ciuda greutăţilor întâmpinate după nunta cu tatăl lor, Allen Ludden, când n-a fost acceptată cu braţele deschise de copiii lui adolescenţi. Situaţia s-a schimbat, cu siguranţă, pe parcurs.

În pandemie, Regina Comediei a dus o viaţă liniştită în casa ei din LA. Făcea puzzle-uri, juca cu prietenii cărţi şi urmărea documentare cu animale la TV, emisiunea-concurs Jeopardy! şi turnee întregi de golf. A colaborat îndeaproape cu grădini zoologice, acvarii şi rezervaţii naturale la fel ca-n tot restul vieţii ei dedicate vieţuitoarelor de tot felul. “Duce o viaţă fericită”, ne-a mărturisit impresarul şi prietenul ei, Jeff Witjas, cu puţin timp înainte de-a se prăpădi. “Nu mi-e frică de moarte”, ne-a liniştit chiar Betty. “Nici vorbă de aşa ceva! Mama avea o viziune nemaipomenită despre moarte. Ea îmi spunea aşa: «Nimeni nu ştie ce se întâmplă în ultimul moment decât atunci când le vine timpul. E un secret» Şi, de fiecare dată când pierdeam pe cineva, mama îmi amintea că acum acea persoană ştie secretul...” Ei bine, vorba lui Ryan Reynolds, acum ştie şi ea secretul... Rămas bun, Betty White!

Foto - Profimedia

                             Recente pe Ok! Magazine

ABBA tineri profimedia 0154364384 jpg
Kourtney Kardashian și Travis Barker s au căsătorit (6) jpg
katie5 jpg
Andreea Marin la Lisabona (4) jpg
nicusor5 jpg
ray liotta si logodnica jpg
Kevin Spacey jpg
Jennifer Lopez, mesaj emoționant după decesul lui Ray Liotta jpg
Lucian Mindruta jpg
Andrew Fletcher Depeche Mode jpg
Ray Liotta a murit (1) jpg
reghe2 jpg
Elena Gheorghe Armâna Mea 24 mai 2022 2776 jpg
Andie MacDowell jpg
Mirabela Dauer la Horia Brenciu jpg
plimbare cu barca
Georgina Rodriguez jpg
Ricky Martin sexy la plajă jpg