Când infidelitatea emoţională ameninţă stabilitatea cuplului
Dinamica în cadrul relaţiei de cuplu se schimbă o dată cu trecerea timpului. Responsabilitatea pentru bunul mers al relaţiei aparţine amândurora. Acţiunile unui partener sunt în raport cu ale celuilalt, ambii
Dinamica în cadrul relaţiei de cuplu se schimbă o dată cu trecerea timpului. Responsabilitatea pentru bunul mers al relaţiei aparţine amândurora. Acţiunile unui partener sunt în raport cu ale celuilalt, ambii contribuind la crearea unor modele de relaţionare satisfăcătoare sau mai puţin satisfăcătoare în cadrul cuplului.
Infidelitatea în cuplu nu este doar de natură fizică. În multe dintre cazuri, infidelitatea emoţională precede infidelitatea fizică. Spre deosebire de infidelitatea fizică care implică un contact sexual cu altă persoană, în afara cuplului, infidelitatea emoţională constă în aproprierea afectivă profundă de o a treia persoană, de regulă de sex opus, căruia îi împărtăşeşti gândurile, trăirile, preocupările, visele, temerile tale pe o perioadă îndelungată de timp în detrimentul partenerului/partenerei de cuplu. Acest tip de infidelitate este diferit de prietenie sau de conversaţiile banale. Infidelitatea emoţională poate decurge din acestea, nepresupunând în mod voit atracţia sexuală sau dorinţa de a duce relaţia la un alt nivel. De obicei este o relaţie despre care celălalt partener ştie şi uneori cunoaşte şi persoana. Alteori, este vorba despre o relaţie virtuală. O astfel de relaţie oferă o complicitate tacită, aparent fără repercursuri asupra cuplului. Când devine însă această relaţie periculoasă pentru cuplu?
Odată ce aceste întâlniri din afara cuplului devin constante, intimitatea care se crează aduce o serie de beneficii : poţi ajunge să te simţi mai înţeles, mai apreciat, mai văzut decât în cadrul cuplului tău, să ai o viziune comună cu această persoană, să simţi că poţi spune orice fără să fii criticat, judecat sau tras la răspundere. Apare o anumită intensitate a emoţiilor care s-a pierdut în cuplul vostru. Fără să îţi dai seama, gândurile, atenţia ta se vor îndrepta din ce în ce mai mult către cea de-a treia persoană iar întâlnirile fizice sau online vor fi mai dese şi distanţa emoţională dintre voi din ce în ce mai mare. În cele din urmă se diminuează în cuplu disponibilitatea ta pentru partener, interesul pentru sex şi pentru activităţile comune, scade toleranţa faţă de greşeli, apare un gol interior şi te întrebi poate, chiar dacă numai ipotetic, cum ar fi să ai o altă relaţie.
Motivele pentru care cei mai mulţi cad în această capcană sunt diverse, de la rutina care apare la un moment dat în orice cuplu până la comoditatea de a sta într-o relaţie care nu mai este potrivită pentru tine. Indiferent de motiv, infidelitatea emoţională produce suferinţă tuturor părţilor implicate. Pare mai uşor să cauţi în altă parte ceea ce crezi că ai pierdut, decât să recâştigi ceea ce simţi că îti lipseşte în cadrul cuplului. Învinuirea partenerului că nu reuşeşte să ne facă să ne simţim împliniţi este mai simplă decât asumarea propriilor greşeli.
Ce poţi face atunci când te confrunţi cu infidelitatea emoţională ? Iată şi câteva sugestii :
1. redescoperă-ţi partenerul de cuplu. Acesta este un prim pas în a salva relaţia. Mulţi oameni care vin în terapie sunt convinşi că ştiu totul despre partenerul lor. Uneori, nevoia noastră de siguranţă este atât de mare încât ne împiedică să-l vedem cu adevărat pe cel de lângă noi şi ne limitează dorinţa de a-l cunoaşte constant pe celălalt.
2. un alt aspect important este acela de a fi conştient şi prezent în relaţie. Recunoaşteţi semnele infidelităţii emoţionale şi prezenţa celei de-a treia persoane. Aparenţele pot înşela, mecanismele psihologice de apărare pot intra în funcţiune pentru a nu « vedea realitatea », însă inima întodeauna ne va da un semnal că în relaţia de cuplu lucrurile devin disfuncţionale.
3. comunică-ţi nevoile reale şi ascultă-le pe ale celuilalt. Suntem diferiţi iar partenerul nostru nu ne poate ghici gândurile.
4. invită-ţi partenerul la o discuţie deschisă şi sinceră despre dificultăţile prin care treceţi în relaţie pentru a regăsi intimitatea emoţională pierdută sau pentru a decide împreună încotro se îndreaptă relaţia.
5. reînviaţi pasiunea dintre voi şi restabiliţi limitele relaţiei.
6 apelaţi dacă este cazul, la un psihoterapeut care să vă ajute să gestionaţi probleme cu care vă confruntaţi.
Infidelitatea emoţională este poate, cea mai perfidă formă de infidelitate. Ea implică o a treia persoană cu care ai la început o relaţie amicală, inocentă şi care ulterior se transformă într-o relaţie secretă. Ambele sexe, indiferent de orientarea sexuală pot fi infideli în egală măsură. Alegerea ne aparţine fiecăruia dintre noi. Tu cum alegi să fii în relaţia ta ?
Fă un pas către tine şi explorează ce te preocupă împreună cu un specialist. Mai multe informaţii poţi găsi accesând www.psihocalatorie.ro
Cristina Birzoiu
Psiholog si psihoterapeut
http://www.psihocalatorie.ro/psiholog-bucuresti.html