Carol al II-lea a murit în Portugalia, departe de familie şi de fiul său, Regele Mihai

12 martie, 2019
1 regele mihai si regele carol al ii lea in 1940 jpg jpeg

Fostul suveran al României a murit în 1953, în reşedinţa sa din Estoril, fiul său refuzând să ia parte la funeraliile sale.

Cea care a povestit ultima zi din viaţa Regelui Carol al II-lea a fost Elena Lupescu, fosta amantă care i-a devenit soţie pe 3 iulie 1947, la Rio de Janeiro, cu care trăia în exil. În „Memoriile“ sale, aceasta a descris cum au decurs ultimele ore din viaţa fostului suveran, precum şi refuzul fiului său, Regele Mihai I, de a-l vizita pe patul de moarte.

4 regele carol al ii lea si elena lupescu la casatoria lor rio de janeiro 1947 jpg jpeg

”Carol scria, se ocupa de corespondenţă, notam şi eu câte ceva pe câte o filă de caiet, zile şi nopţi de oameni care se iubesc. Era 4 aprilie 1953, ne întorseserăm din oraş, unde luasem masa. Carol, ca de obicei, a mâncat languste şi fructe de mare. Ascultam muzică şi deodată am auzit un strigăt de durere. L-am văzut pe Carol ghemuit pe un fotoliu, strângându-şi cu braţul partea stângă a pieptului. N-am ştiut ce să fac, de disperare, înlemnisem. Carol se uita neputincios la mine şi mi-a spus să chem un doctor”, spunea Elena Lupescu.

stanga
dreapta
2 regele carol al ii lea jpg jpeg
3 carol al ii lea si elena lupescu jpg jpeg
4 regele carol al ii lea si elena lupescu la casatoria lor rio de janeiro 1947 jpg jpeg
6 carol al ii lea si elena lupescu la paris 1936 jpg jpeg
5 carol al ii lea si elena lupescu 2 jpg jpeg
1 regele mihai si regele carol al ii lea in 1940 jpg jpeg
8 reinhumarea lui carol al ii lea la curtea de arges principele radu principesa sofia principesa maria nicolae al romaniei 1 jpg jpeg
9 reinhumarea lui carol al ii lea la curtea de arges principele radu principesa sofia principesa maria nicolae al romaniei 13 jpg jpeg

Carol al II-lea a fost înmormântat în capela regilor portughezi - Pantheon of the House of Braganza din Mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona. Fiul său legitim, Mihai, nu a venit să-l vadă nici pe ultimul drum. "Duduia" notează amărăciunea alintându-l „Mihăiţă“ pe acela căruia-i dezbinase familia: „Mihăiţă n-a venit să-şi vadă pentru ultima data tatăl, nici la înmormântare n-a participat. Din întreaga familie regală, doar Prinţul Nicolae a participat.

”Cu Mihăiţă, stabilit în Elveţia, Carol nu se vede, doar felicitări prin poştă de zilele onomastice. Nici când Mihăiţă l-a făcut bunic, Carol n-a fost invitat. Carol suferă şi speră să spargă odată răceala de gheaţă a lui Mihăiţă. El explică că totul se datorează Reginei Elena, care aşa l-a educat încă de mic pe Mihăiţă, să fie distant cu Carol. Cât timp a fost lângă el, Mihăiţă era altfel, dar după plecarea sa din România a crescut sub influenţa nocivă a Reginei“, nota Elena Lupescu în „Memoriile“ sale, publicate la Editura Teşu din Bucureşti.

5 carol al ii lea si elena lupescu 2 jpg jpeg

După o jumătate de secol, în 2003, rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea au revenit în ţară şi au fost depuse într-o capelă din curtea Mănăstirii Curtea de Argeş. Pe 9 martie 2019, a avut loc înmormântarea Regelui Carol al II-lea, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Astfel s-a încheie aproape 80 de ani de pribegie a Regelui Carol al II-lea, deopotrivă în viaţă şi trecut la cele veşnice.

De altfel, Familia Regală admite Regele Carol al II-lea, primul suveran născut în România şi botezat în ritul ortodox,a fost o personalitate cu lumini şi umbre. Inteligent şi erudit, cu un excelent dar oratoric şi cu charismă, el s-a lăsat copleşit nu o dată de slăbiciuni şi excese care au adus mult rău propriei persoane, Familiei şi, mai ales, ţării. Aventurile sale, precum şi defectul de a se înconjura de o societate îndoielnică i-au pus în umbră abilitatea de a domni, chiar dacă a fost un monarh căruia i-a plăcut „meseria de Rege“ şi care avea o bună stăpânire a chestiunilor militare, legislative şi administrative.

Regele Carol al II-lea a plecat în exil, la 6 septembrie 1940.

Regele Mihai şi Regina Ana nu l-au întâlnit niciodată, după căsătoria lor din 1948. Niciunul dintre copiii Regelui Mihai nu şi-a întâlnit vreodată bunicul patern.Recente pe Ok! Magazine

ray liotta 0  jpg
ABBA tineri profimedia 0154364384 jpg
Kourtney Kardashian și Travis Barker s au căsătorit (6) jpg
katie5 jpg
Andreea Marin la Lisabona (4) jpg
nicusor5 jpg
ray liotta si logodnica jpg
Kevin Spacey jpg
Jennifer Lopez, mesaj emoționant după decesul lui Ray Liotta jpg
Lucian Mindruta jpg
Andrew Fletcher Depeche Mode jpg
Ray Liotta a murit (1) jpg
reghe2 jpg
Elena Gheorghe Armâna Mea 24 mai 2022 2776 jpg
Andie MacDowell jpg
Mirabela Dauer la Horia Brenciu jpg
plimbare cu barca
Georgina Rodriguez jpg