Ce scria în ultimul bileţel al lui Freddie Mercury trimis înainte de moarte lui Elton John

9 aprilie, 2020
2 freddie mercury ultimele zile 1 png png

Cu câteva zile înainte de dispariţia sa, liderul formaţiei Queen i-a scris bunului său prieten câteva rânduri înduioşătoare.

Unul dintre cei mai mari artişti din toate timpurile, Freddie Mercury, a murit pe 24 noiembrie 1991, la vârsta de 45 de ani, răpus de o complicaţie dată de SIDA.

Prietenia dintre Freddie Mercury şi Elton John a fost una legendară. Artişti de excepţie ai Marii Britanii, dar şi confidenţi, cei doi au avut o legătura într-atât de strânsă, încât artistul pop a fost unul dintre puţinele persoane cărora starul muzicii rock le-a permis să-l vadă în ultimele sale zile de viaţă.

"The Roketman" a descris agonia prin care trecea bunul său prieten, Freddie, în timp ce corpul i se deteriora pe zi ce trecea din cauza necruţătorului virus HIV. Şi, deşi Mercury a ţinut secretă boala sa până în ultimul moment, Elton era dintre cei care aflaseră încă de la început ce anume îl adusese în starea aceea de nedescris.

Freddie nu a anunţat public că suferă de SIDA, decât cu o zi înainte de a muri în noiembrie 1991. Deşi era peste măsură de energic pe scenă – mai mult decât Bowie sau Jagger la un loc – era un om foarte rezervat în ce priveşte viaţa privată. Dar Freddie mi-a spus că are SIDA imedit după ce a fost diagnosticat în 1987. Am fost devastat", mărturisea Elton John în cartea sa, Love is the Cure: On Life, Loss, and the End of AIDS.

1980, foto: Richard Young
1980, foto: Richard Young

"Am văzut ce face această boală la mulţi prieteni. Ştiam exact ce se va întâmpla cu Freddie. Şi el ştia. El ştia că moartea, moartea agonizantă, urma să vină. Dar Freddie era incredibil ce curajos. A păstrat aparenţele, a continuat să cânte alături de trupa Queen, şi a continuat să fie cea mai amuzantă şi generoasă persoană dintotdeauna. După ce starea sa de sănătate s-a înrăutăţit la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90, a fost prea greu de îndurat. Mi se rupea inima să văd această stea a muzicii distrusă de SIDA", mai spunea Elton John în cartea sa.

Dar, cu toate chinurile prin care trecea, Freddie Mercury îi căuta prezenţa şi se bucura de câte ori îl vedea venind în vizită. Elton nu stătea mult, doar cât să povestească câte ceva şi să-l îmbărbăteze. Îi era prea greu să-l vadă atâta de slăbit.

"Era prea fragil să se dea jos din pat, îşi pierduse vederea, corpul îi era plin de leziuni dureroase din cauza sarcomului Kaposi şi, deşi era tot Freddie, vorbea incoerent. Nu ştiu dacă îşi dădea seama cât e de aproape de moarte, dar era hotărât să nu lase boala să-l schimbe", spune Elton despre cel care l-a salvat de dependenţa de droguri.

Printre cei care mai ştiau despre starea lui Mercury era, desigur, şi chitaristul trupei Queen, Brian May, care în 2017 dezvăluia că Freddie rămăsese şi fără un picior din cauza complicaţiilor apărute. 

Iată de ce, Mercury şi-a petrecut ultimii doi ani din viaţă în izolare. Iar ultimul clip filmat cu Queen, chiar în anul morţii sale, ni-l înfăţişează palid, emaciat şi vulnerabil. Tot în această perioadă, a compus şi piesele de pe albumul lansat postum, Made in Heaven.

3 freddie mercury ultimul clip jpg jpeg

Şi tot pentru a-şi face ieşirea din scenă aşa cum ştia el, a cumpărat câteva cadouri de Crăciun, cărora le-a ataşat indicaţii stricte de a fi livrate la anumite date, mult după moartea sa.

Unul dintre aceste cadouri era, desigur, pentru Elton John, un tablou pictat de Henry Scott Tuke, artistul plastic favorit al lui Rocketman. Alături, un bileţel scris de mână: "Dragă Sharon, m-am gândit că ţi-ar plăcea asta. Cu dragoste, Melina. Crăciun fericit!" - făcând referire la cele două pseudonime de drag queen pe care şi le dăduseră reciproc.

„Freddie ar fi trebuit să se preocupe în ultimele sale zile de propriul confort, nu să cumpere cadouri. Dar ăsta era el, trăia cu adevărat pentru ceilalţi”, spune Elton John. "A murit pe 24 noiembrie 1991 şi, la câteva săptămâni de la înmormântarea lui, eram la fel de răvăţit. În ziua de Crăciun, am aflat că mă trecuse şi în testamentul lui."

Potrivit Daily Mirror, apropiaţii lui Freddie Mercury continuă să primească daruri prin intermediul angajaţilor lanţului de magazine londonez Fornum and Mason.

5 freddie mercury ultimele zile 2 jpg jpeg

Născut în Zanzibar, în 1946, pe adevăratul său nume Farrokh Bulsara, şi educat în India, Freddie Mercury a înfiinţat trupa Queen în 1971, alături de Brian May, Roger Taylor şi John Deacon. Queen a devenit un nume greu în industria muzicală în 1975, odată cu lansarea celui de-al patrulea album, "A Night at the Opera", ce conţine legendara piesă "Bohemian Rhapsody", compusă chiar de Freddie Mercury.

6 freddie mercury ultimele zile 3 jpg jpeg

Freddie Mercury era un om al spectacolului, fiind recunoscut pentru calităţile sale vocale remarcabile de tenor si pentru prestaţiile live. A compus sute de melodii care au intrat în istoria muzicii. A concertat de peste 700 de ori alaturi de Queen în întreaga lume. Trupa a fost prima care a cântat pe stadioanele din Africa de Sud, dar şi în fostul spaţiu comunist.

7 freddie mercury ultimele zile 4 jpg jpeg

Foto: freddiemercury.com/, Elton John archiveRecente pe Ok! Magazine

Familia Addams profimedia 0476066110 (1) jpg
Jennifer Lopez profimedia 0752672909 (1) jpg
FotoJet (29) (1) jpg
Anne Hathaway, superbă în Valentino, Getty (2) jpg
Salma Hayek, Profimedia (1) jpg
Roman și Elisei PNG
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
Campioni români la Sportivul Anului 2022 jpg
Pamela Anderson despre placerile in 3 ale lui Jack Nicholson   Profimedia jpg
Corina Ungureanu jpg
Cindy Crawford, Getty (2) jpg
Damian Drăghici 2 jpg
Pamela Anderson, Getty (1) jpg
Angelina Jolie  sursa   Profimedia jpg
GettyImages Pique jpg
echipa gimnastelor Diana Bulimar si Larisa Iordache a fost eliminata de la America Express   Antena 1 (3) jpg
premiile oscar jpeg
Paris Hilton copil  sursa   Instagram, GettyImages jpg
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{/unless}