Cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște. Nu trebuie să fii o gospodină desăvârșită ca să te încumeți să îl prepari

17 aprilie, 2025

Primăvara aduce cu ea nu doar parfum de flori și zile însorite, ci și tradițiile frumoase ale sărbătorilor pascale. Iar una dintre cele mai îndrăgite tradiții românești de Paște este, fără îndoială, pregătirea cozonacului.

babka cozonac dreamstime jpg

Acest desert delicios, adesea umplut cu nucă și cacao, aduce împreună familia în jurul mesei și completează atmosfera festivă.

Influencerul Andreea Olăraș ne împărtășește rețeta sa simplă de cozonac, care îi va încânta atât pe cei mici, cât și pe cei mari.

andreea olaras cozonac (1) jpeg

„Mi-a fost dor de bucătărie, de mirosul de cozonac, de liniștea care vine când gatesti cu sufletul.”, spune Andreea Olăraș pe contul său de Instagram.

VIDEO: Rețetă de cozonac de Paște

Ingrediente rețetă de cozonac de Paște:

Pentru aluat:

1 kg făină

1 linguriță sare

500 ml lapte călduț

15 g drojdie uscată

1 pliculeț coajă de portocală

1 pliculeț coajă de lămâie

250 g zahăr

Esență de vanilie (după gust)

150 g unt topit

4 gălbenușuri

Pentru umplutură:

4 albușuri mixate spumă

Un praf de sare

150 g zahăr

250 g nucă măcinată

70 g stafide

2 linguri mari de cacao

Esență de rom (după gust)

andreea olaras cozonac (2) jpeg

Mod de preparare rețetă de cozonac de Paște

Cozonacul Andreei Olăraș nu este doar gustos, ci și ușor de realizat.

Iată care sunt pașii pentru a-l prepara:

Prepararea aluatului: Într-un bol mare, se amestecă făina cu sarea și se face o groapă în mijloc. Separat, se combină laptele călduț cu drojdia uscată, coaja de lămâie, coaja de portocală, zahărul, esența de vanilie, untul topit și gălbenușurile. După ce se obține o compoziție omogenă, se toarnă în gropița făcută în făină. Se lasă la dospit timp de 10-15 minute.

Frământarea: După dospire, se frământă aluatul timp de aproximativ 20 de minute. Acesta va deveni elastic și moale, gata să primească umplutura.

Dospiți aluatul: Puneți aluatul într-un bol uns cu ulei și acoperiți-l cu un prosop. Lăsați-l la cald pentru 2 ore, frământându-l la fiecare 30 de minute timp de 5 minute.

Prepararea umpluturii: În timp ce aluatul dospește, pregătiți umplutura. Mixează albușurile cu un praf de sare până se formează o spumă fermă, apoi adăugați zahărul treptat. Încorporați nuca, stafidele, cacaoa și esența de rom până la omogenizare.

Formarea cozonacilor: Odată ce aluatul a dospit, împărțiți-l în 4 părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat și puneți umplutura deasupra. Împletiți cozonacii, rezultând astfel 2 cozonaci.

Ungerea și coacerea: Ungem cozonacii cu un ou bătut amestecat cu puțin lapte. Opțional, se poate presăra mac, susan sau zahăr brun deasupra. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius timp de 45-60 de minute, fără ventilare, până devin aurii și își răspândesc aroma îmbietoare în întreaga casă.

Foto: Shutterstock & Instagram



Recente pe Ok! Magazine

Iulia Vântur 3 jpeg
Comunicat Beach Please 4 dec (1) jpeg
Oana Ioniță și fiica sa Isabel foto OK Magazine (2) jpg
Sfântul Spiridon jpg
Andy Dick foto profimedia jpg
Shakira și fiii Shakirei, Milan și Sasha, GettyImages 2246611269 jpg
Celine Dion, Getty (7) jpg
Anna Lesko 2025   Instagram 5 jpg
Moses Martin, GettyImages 2250850599 jpg
Prințesa Beatrice la Victory Parade la Palatul Buckingham   profimedia 1026522123 jpg
Pamela Anderson și Liam Neeson foto profimedia (2) jpg
Kate Winslet, GettyImages 2249794464 jpg
FotoJet (46) jpg
Elena Băsescu vs Ileana Lazariuc la 40+   Instagram jpg
Președintele SUA, Donald Trump, și Prima Doamnă, Melania Trump, GettyImages (2) jpg
589050870 18538346716029796 3821675881395691460 n jpg
Amalia Enache cu fiica jpg
Andreea Marin, Revelion la TVR   FOTO Facebook jpg