Cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște. Nu trebuie să fii o gospodină desăvârșită ca să te încumeți să îl prepari

17 aprilie, 2025

Primăvara aduce cu ea nu doar parfum de flori și zile însorite, ci și tradițiile frumoase ale sărbătorilor pascale. Iar una dintre cele mai îndrăgite tradiții românești de Paște este, fără îndoială, pregătirea cozonacului.

babka cozonac dreamstime jpg

Acest desert delicios, adesea umplut cu nucă și cacao, aduce împreună familia în jurul mesei și completează atmosfera festivă.

Influencerul Andreea Olăraș ne împărtășește rețeta sa simplă de cozonac, care îi va încânta atât pe cei mici, cât și pe cei mari.

andreea olaras cozonac (1) jpeg

„Mi-a fost dor de bucătărie, de mirosul de cozonac, de liniștea care vine când gatesti cu sufletul.”, spune Andreea Olăraș pe contul său de Instagram.

VIDEO: Rețetă de cozonac de Paște

Ingrediente rețetă de cozonac de Paște:

Pentru aluat:

1 kg făină

1 linguriță sare

500 ml lapte călduț

15 g drojdie uscată

1 pliculeț coajă de portocală

1 pliculeț coajă de lămâie

250 g zahăr

Esență de vanilie (după gust)

150 g unt topit

4 gălbenușuri

Pentru umplutură:

4 albușuri mixate spumă

Un praf de sare

150 g zahăr

250 g nucă măcinată

70 g stafide

2 linguri mari de cacao

Esență de rom (după gust)

andreea olaras cozonac (2) jpeg

Mod de preparare rețetă de cozonac de Paște

Cozonacul Andreei Olăraș nu este doar gustos, ci și ușor de realizat.

Iată care sunt pașii pentru a-l prepara:

Prepararea aluatului: Într-un bol mare, se amestecă făina cu sarea și se face o groapă în mijloc. Separat, se combină laptele călduț cu drojdia uscată, coaja de lămâie, coaja de portocală, zahărul, esența de vanilie, untul topit și gălbenușurile. După ce se obține o compoziție omogenă, se toarnă în gropița făcută în făină. Se lasă la dospit timp de 10-15 minute.

Frământarea: După dospire, se frământă aluatul timp de aproximativ 20 de minute. Acesta va deveni elastic și moale, gata să primească umplutura.

Dospiți aluatul: Puneți aluatul într-un bol uns cu ulei și acoperiți-l cu un prosop. Lăsați-l la cald pentru 2 ore, frământându-l la fiecare 30 de minute timp de 5 minute.

Prepararea umpluturii: În timp ce aluatul dospește, pregătiți umplutura. Mixează albușurile cu un praf de sare până se formează o spumă fermă, apoi adăugați zahărul treptat. Încorporați nuca, stafidele, cacaoa și esența de rom până la omogenizare.

Formarea cozonacilor: Odată ce aluatul a dospit, împărțiți-l în 4 părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat și puneți umplutura deasupra. Împletiți cozonacii, rezultând astfel 2 cozonaci.

Ungerea și coacerea: Ungem cozonacii cu un ou bătut amestecat cu puțin lapte. Opțional, se poate presăra mac, susan sau zahăr brun deasupra. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius timp de 45-60 de minute, fără ventilare, până devin aurii și își răspândesc aroma îmbietoare în întreaga casă.

Foto: Shutterstock & Instagram



Recente pe Ok! Magazine

Jennifer Aniston și Angelina Jolie Getty Images jpg
Oana Ioniță și fiica sa Isabel foto OK Magazine (4) jpg
Andreea Esca, mesaj emoționant despre părinții săi   FOTO Facebook jpg
Robbie Williams  foto   profimedia 1056803212 jpg
Katy Perry Orlando Bloom Justin Trudeau colaj jpg
Amalia Năstase   FOTO Sorin Stana, OK România (2) jpg
roșu de Crăciun colaj getty profimedia jpg
Melania Trump  foto   Profimedia jpg
Nick și Rob Reiner, profimedia 1059741921 jpg
Apple Martin, Gwyneth Paltrow și Moses Martin la premiera filmului „Marty Supreme” 16 decembrie 2025, profimedia 1059812170 jpg
Jennifer Garner ia micul dejun cu Ben Affleck, Profimedia (5) jpg
Valentina Pelinel la podcatul Mom by Nicoleta Luciu   captură de ecran (10) png
Philippine Leroy Beaulieu, Lily Collins și Ashley Park, GettyImages (1) jpg
Shakira, profimedia 1057787583 jpg
Irinel botez png
Andreea Marin, urare emoționantă pentru fiica ei, Ana Violeta Bănică   FOTO captură de ecran  (1) jpg
Rob Reiner, Meg Ryan și Billy Crystal GettyImages 1136375984 jpg
FotoJet Ben (1) jpg