Cine este Anna Sorokina, escroaca din Rusia care s-a pretins o moştenitoare bogată, păcălind milionarii lumii

12 februarie, 2021
6 anna dlvey din nou jpg jpeg

Ieri, Anna Sorokina a fost eliberată din închisoare pentru bună purtare. În această vreme, celebra producătoare Shonda Rhimes (Bridgerton) a început deja filmările pentru un serial Netflix despre viaţa incredibilă a rusoaicei

Pare greu de crezut că, dacă ai poveste imaginată despre bani, averi şi pleci la New York pentru a poza într-o moştenitoare bogată, poţi pătrunde în cercurile milionarilor, păcălindu-i. Dar exact asta a făcut Anna Sorokina, care, ajunsă la New York în 2013, şi-a creat o nouă identitate, sub numele de Anna Delvey, pretinzând că este o moştenitoare bogată venită din Germania, care are pe numele său un fond de 60 de milioane de euro - banii puşi deoparte pentru ea de tatăl ei, un bogat om de afaceri care are o companie producătoare de panouri solare. Totul era inventat - dar această invenţie a reuşit să-i deschidă multe porţi. Povestea Annei Sorokina nu avea cum să treacă neobservată - astfel că Shonda Rhimes a trecut deja la treabă. Producătoarea celebră pentru seriale precum "Bridgerton" filmează deja pentru "Inventing Anna", miniseria inspirată de viaţa rusoaicei, care este interpretată de Julia Garner (foto jos), cunoscută din "Ozark".

julia garner gettyimages 1208156220 jpg jpeg

Netflix i-a plătit rusoaicei 320.000 de dolari pentru drepturile de ecranizare a vieţii ei - bani cu care trebuie să-şi plătească şi datoriile făcute în vremurile sale de escroacă. Dar cum a reuşit Sorokina aka Anna Delvey să treacă drept această moştenitoare bogată care se întâlnea cu diverşi investitori pentru a discuta înfiinţarea unui club exclusivist pentru iubitorii de artă? Mai simplu decât pare. Anna şi-a înscenat o viaţă de milionară, stând în hoteluri scumpe şi călătorind cu private jeturi - totul cu zâmbetul pe buze, deşi tânăra de doar 22 de ani era fiica unui şofer de camion care nu avea un dolar pe numele ei. Aventura ei la New York a fost povestită într-un articol elaborat în New York Magazine, care i-a atras atenţia Shondei Rhimes.

anna sorokina deschidere jpg jpeg

Sosită în Big Apple, Anna s-a cazat cu entuziasm la 11 Howard, hotelul boutique exclusivist din Soho unde o cameră costă de la 400 de dolari pe noapte - şi unde doar oamenii cu dare de mână puteau sta cu lunile, aşa cum a făcut rusoaica. Neffatari Davis, angajată concierge la acest hotel, a povestit pentru New York Magazine experienţa sa pe perioada şederii Annei la 11 Howard, când s-a împrietenit cu ea, fiind la rândul său păcălită. Faptul că Anna îi cerea diverse sfaturi despre locurile exclusiviste din oraş şi îi lăsa mereu bacşiş câte 100 de dolari a făcut-o pe Neffatari să creadă că, într-adevăr, Anna era bogată. "Avea un fel de-a se purta. Ştiţi cum apare Rihanna cu emfază, purtând haine de firmă şi cu privirea acoperită de ochelari de soare scumpi? Asta era Anna Delvey", povesteşte Neffatari. Avea planuri mari, voia să deschidă un club exclusivist pe care să-l extindă apoi din New York în Los Angeles, Londra, Hong Kong şi Dubai - iar Neffatari a devenit şi un fel de secretară pentru ea, aranjându-i întâlniri de business. La schimb, Delvey îi oferea tot felul de cadouri, cum ar fi o şedinţă de sport cu o antrenoare care lucrează cu celebrităţi printre care Dakota Johnson. Într-o altă seară, Neffatari a fost la o cină organizată de Anna la care au fost prezenţi câţiva CEO ai unor mari companii şi chiar câteva celebrităţi, printre care Macaulay Culkin.

anna sorokina 2 profimedia 0432080446 jpg jpeg

Între timp, Anna începuse să călătoarească şi la Paris şi Berlin - era prezentă la tot felul de evenimente exclusiviste, mereu îmbrăcată în haine scumpe. Unii începuseră să se întrebe despre trecutul şi familia ei - pentru că Anna îşi schimba povestea. Unora le spusese că vine din Koln, dar germana ei nu era strălucită deloc. La un moment dat, cineva i-a făcut cunoştinţă cu Michael Xufu Huang, tânărul fondator al unui muzeu din Beijing care ar fi putut s-o ajute cu înfiinţarea clubului. Lui, Anna i-a propus să meargă împreună la Bienala de la Veneţia. Lui Huang i s-a părut puţin ciudat la început, când ea i-a cerut să rezerve pe cardul lui de credit biletele de avion şi cazarea la Veneţia. Şi mai ciudat i s-a părut că acolo, Anna nu a scos niciodată un card - plătea doar cash şi nu întotdeauna. Iar la întoarcere s-a făcut că uită că trebuie să-i returneze banii de pe avion şi cazare. "Dar am trecut cu vederea, Nu erau aşa mulţi bani, vreo 2.000-3.000 de euro", spune Huang, explicând că, la un anumit nivel, plata unor astfel de sume poate fi amânată mai mult timp pentru a nu jigni persoana despre care crezi că dispune de bani dar este doar dezorganizată sau uitucă. A trecut cu vederea toate detaliile suspecte - inclusiv că de la aeroport, la întoarcere, şi-a sunat o prietenă şi i-a cerut să-i comande un taxi pe cardul ei. 

anna sorokina 3 profimedia 0432080607 jpg jpeg

Huang şi-a dat seama că Anna era o escroacă abia după petrecerea de ziua ei de naştere - pe care şi-a organizat-o la un restaurant scump din Soho, unde a invitat mai mulţi milionari din elita newyorkeză. După ce Huang a postat pe Instagramul său poze de la petrecere, tăguind restaurantul - cei de la restaurant i-au scris pe contul lui de social media, întrebându-l dacă are vreun contact de-al sărbătoritei, findcă aceasta dispăruse fără urmă şi nu le achitase nota de plată pentru petrecere. Delvey şi-a continuat, însă, parcursul, ajungând să se întâlnească cu celebrul restaurator Andre Balazs, proprietarul hotelului Chateau Marmont din L.A., cu o avere de 700 de milioane de dolari, care a avut relaţii cu vedete ca Naomi Campbell, Uma Thurman şi Renee Zellweger. Dar s-a întâlnit şi cu Richie Notar, unul dintre fondatorii lanţului de restaurante Nobu - cu care a discutat despre includerea unui local Nobu în clubul ei exclusivist.

Întreaga escrocherie a durat patru ani. Abia după patru ani, cei escrocaţi au început să lege piesele acestui puzzle misterios numit Anna Delvey. Rusoaica a fost arestată în 2017 şi condamnată în 2019 la 4 ani de închisoare şi plata unor daune surprinzător de mici pentru circuitul ei extravagant - doar 200.000 de dolari. Ieri, Anna a fost eliberată pentru bună purtare, exprimându-şi regretul pentru tot ce a făcut.

Foto: Profimedia, Getty ImagesRecente pe Ok! Magazine

Vladimir Putin  sursa   GettyImages jpg
Violet, fiica lui Ben Affleck si a lUi Jennifer Garner, la dineul de stat de la Casa Alba   GettyImages 1446123513 jpg
Kate Middleton, Prințesa Diana1 jpg
Diana Dumitrescu si Denise Rifai, duelul celor doua ladies in red jpg
traistariu
Brigitte si Emmanuel Macron la dineul de stat oferit la Casa Alba de Jill si Joe Biden  profimedia 0741774325 jpg
garko
Ducii de Sussex  sursa   Profimedia jpg
Dana Savuica, pictorial impreuna cu sora ei, Gabriela Savuica   Sorin Stana, OK (4) jpg
Nicolae al Romaniei si sotia sa, Alina Maria, in port traditional bucovinean jpg
adela popescu
Fiica lui Kim Jong un, Ju Ae   Profimedia (1) jpg
andreea marin6 jpg
Catherine Zeta Jones
Hugh Jackman și soția sa, Deborra Lee Furness
Elizabeth Taylor 0  sursa   GettyImages jpg
denise si sotul
1 jennifer garner jpg jpeg