Cine este cu adevărat Vanessa Paradis, Lolita francezilor?

15 august, 2018
amfAR's 23rd Cinema Against AIDS Gala   Portraits jpeg

Discretă, mignonă, fragilă, cu un veşnic aer ingenuu, este una dintre preferatele francezilor, iubită deopotrivă şi la Hollywood. Deşi a gustat celebritatea de la 14 ani, a fugit mereu de blitzuri şi preferă să-şi trăiască viaţa înconjurată de frumuseţea lucrurilor simple. Şi da, există viaţă după Johnny Depp!

image

Într-o vilă cu vedere la farul din Biarritz, undeva pe o plajă de pe ţărmul Golfu­lui Biscaya, udat de apele Atlanticului, Vanessa Paradis (45) şi-a găsit colţul de rai alături de regizorul Samuel Ben­chetrit (44), bărbatul care a făcut-o să ajungă prima oară la altar, la 45 de ani. Anume acel bărbat care a intrat în viaţa ei acum un an şi jumătate, pe când filmau pentru lungmetrajul Chien, şi care a avut curajul să-i facă promisi­unea supremă – punându-i pe deget inelul de logodnă în noiembrie anul trecut şi aducându-i acea dovadă de dragoste pe care niciun alt băr­bat din viaţa ei nu i-a făcut-o. Pentru el, cel care i-a readus liniştea şi zâmbetul pe chip, după anii tulburi ce-au urmat despărţirii de dragostea vieţii ei, Johnny Depp, Vanessa a fost dispusă, la rândul ei, să-şi ofere atât de oficial inima.

În stilu-i caracteristic, boem, de-un roman­tism nestudiat, aproape neglijent chiar, ase­meni firii sale nepretenţioase, Vanessa a fost o mireasă de-o jovialitate adolescentină în rochia sa din voal alb brodat, cu volane, cu flori în păr şi trandafiri de grădină în buchet. Aşa a apărut pe 30 iunie pe treptele primăriei micii localităţi Saint-Siméon, din Île-de-France (la periferia Pa­risului), fiind condusă în sala de ceremonii atât de către fiul său, Jack (16), cât şi de către Jules (20), fiul lui Samuel. La ieşire, zâmbetul ei larg, jucăuş, lăsând la vedere strungăreaţa-i celebră, şi sărutul pătimaş acoperit de ploaia de petale de trandafir au confirmat că Vanessa e din nou fericită. Alaiul de mai puţin de 50 de nuntaşi a plecat apoi să petreacă pe domeniul La Vache­rie, o fostă fabrică de hârtie cu cinci hectare de teren cumpărată de tatăl Vanessei în anii ’90, transformată între timp în piano-bar şi spaţiu pentru evenimente. Printre invitaţi s-au aflat prietena cea mai bună a Vanessei, Charlotte Betaillole (care i-a fost martoră la cununie), ac­triţa şi sculptoriţa Florence Thomassin, care i-a rămas confidentă după ce-au filmat împreună pentru Elisa, hairstylistul John Nollet, fotogra­ful Jean-Baptise Mondino (cu care colaborează de când avea 14 ani), rockerul Matthieu Chedid (vechi colaborator al ei), cântăreţul Raphaël, dar şi fiica sa, Lily-Rose, care a lăsat pentru o săptămână lumea glamour în care a introdus-o Karl Lagerfeld pentru a-i fi alături mamei sale. La o săptămână distanţă, mirii au celebrat la Bi­arritz luna de miere în familie...

image

Francezii spun că este pentru prima oară după mult timp când Vanessa Paradis se dezvă­luie astfel, relaxată şi surâzătoare, chiar dacă în drumul ei spre fericire cu proaspătul ei soţ s-a mai oprit în braţele altor doi bărbaţi, miliona­rul Guy-David Gharbi şi muzicianul Benjamin Biolay – despre care tabloidele scriau că ar fi curtat-o şi pe Carla Bruni chiar în timpul man­datului prezidenţial al lui Nicolas Sarkozy! Va­nessa şi Samuel sunt de-o vârstă şi vin din ace­laşi mediu artistic. El a crescut în Champigny; ea, nu departe de acelaşi loc, în Val-de-Marne. Amândoi au abandonat studiile de dragul artei, mai înainte de-a da bacalaureatul. Şi ambii au câte un fiu şi o fiică din relaţiile precedente. Însă, cu siguranţă, Vanessa care sucea minţile bărbaţilor la 14 ani, când apărea atât de sen­zuală în videoclipul piesei Joe le Taxi, ca o Lo­lită franţuzoaică, nu-şi imagina că iubirea îi va oferi atâtea momente de agonie şi extaz.

La 8 ani, fiica designerilor de interioare Corinne şi André Paradis era ca o păpuşică blondă cu voce cristalină, pe care unchiul său, producă­torul Didier Pain, o promova într-un specta­col realizat pentru juniorii talentaţi,

, în programul televiziunii locale. La 11 ani, avea deja propria piesă,

, pe care o prezenta peste alţi doi ani pe scena Festivalului Ambrogino din Italia. Iar în 1987, după ce a folosit-o ca backing vocal pentru două piese ale sale, cântăreţul Franck Langolff, prieten cu unchiul ei, i-a scris pie­sa

, pentru care adolescenta de 14 ani a filmat şi un videoclip regizat de Jean- Sébastien Deligny. A fost un succes absolut în Franţa, unde a fost no. 1 timp de 11 săptămâni, în Anglia, unde a ajuns pe locul 3, şi în alte 13 ţări – un record pe care niciun alt cântec fran­cez nu-l mai atinsese din 1969, de la lansarea şlagărului

al lui Serge Gainsbourg şi Jane Birkin. Interesant este că piesa – inclusă pe primul ei album,

(

), comercializat şi în SUA şi editat şi în limba spaniolă – vorbea despre un şofer de taxi din Paris, amator de rom, muzică latino şi cântat la saxofon. De-ar fi ştiut ea că-l va în­tâlni, peste ani, pe „starul romului“ (

,

)!

image

Revelaţia muzicii franceze era invitată, peste alţi doi ani, să-şi facă debutul şi în ci­nema, cu rolul unei adolescente îndrăgostite pătimaş de profesorul său, în Noce Blanche al lui Jean-Claude Brisseau. Prestaţia ei a im­presionat, fiind premiată cu Premiul Romy-Schneider, dar şi cu Césarul pentru cea mai promiţătoare actriţă – echivalentul francez al Oscarului – mai înainte de a împlini 18 ani. Şi tot înainte de majorat, Serge Gainsbourg i-a compus următorul album, Variations sur le même t’aime, promisiune pe care i-o făcuse când a primit premiul pentru cea mai bună cântăreaţă la Victoires de la Musique.

După aceste victorii profesionale, Franţa asista la naşterea unei noi dive pariziene, pe care însăşi celebra casă de modă Chanel şi-o dorea pentru promovarea parfumului său, Coco. Imaginea ei ca pasăre prinsă în colivie, fredonând refrenul clasicului hit american Stormy Weather şi jucându-se cu o sticlă de parfum Coco a făcut înconjurul Europei, timp de trei ani! Hairstylistul Jean-Marc Maniatis a gândit pentru ea o tunsoare cu breton, care a devenit look-ul ei de star şi coafura en vo­gue. Iar designerul de origine marocană Jean-Charles de Castelbajac o invita să defileze în prezentarea lui de modă cu o jachetă realizată exclusiv din căţei de pluş Snoopy.

Din 1992, devenea ofertantă şi pentru ameri­cani, după ce s-a mutat în Statele Unite pentru a lucra la albumul ei omonim în limba engleză cu Lenny Kravitz – pentru care şi-a părăsit iubitul, pe cântăreţul francez Florent Pagny. Unul dintre single-urile de pe album, Be My Baby, a ajuns numărul 5 în ţara ei natală şi hitul fredonat în turneul din 1993, ce a inclus Franţa, Anglia şi Canada. Imediat după întoarcerea acasă, în paralel cu promovarea albumului Live, a realizat o nouă campanie pentru Chanel, de data aceasta pentru bijuteriile casei.

Vanessa Paradis

Nu ştim dacă Johnny Depp era la curent cu toate realizările ei atunci când a întâlnit-o, în 1994, mai ales că se iubea la vremea aceea cu Kate Moss. La rândul său, era un star în ascensiu­ne, cu faimă de bad-boy (după ce bătuse un paparazzi şi devastase o cameră de hotel) şi care-şi primise deja partea de glorie pen­tru rolul din Edward Mâini-de-foarfecă. Cert e, însă, că Johnny a remarcat-o pe micuţa pariziancă în casa unui prieten comun, dar fiecare şi-a continuat nestin­gherit propriul drum. Vanessa avea deja pe rol un nou film, Élisa, alături de gigantul Gérard Depardieu, iar Depp era în cărţi pentru Don Juan DeMarco. Apoi, franţuzoiaca şi-a adăugat în palmares alte colaborări notabile: cu Jeanne Moreau şi Jean Reno în Un amour de sorcière şi cu Alain Delon şi Jean-Paul Belmondo în Une chance sur deux – în timp ce Johnny filma pentru Donnie Brasco.

De-abia în 1998, când filmările pentru The Ninth Gate al lui Roman Polanski îl aduceau la Paris pe Depp, cei doi aveau să se revadă. El tocmai fusese părăsit de Kate Moss, în timp ce ea ieşea din relaţia de un an cu actorul Sta­nislas Merhar. Revederea lor a fost magică. „Purta o rochie fără spate. I-am văzut gâtul, i-am văzut spatele şi apoi s-a întors şi i-am văzut ochii şi... bam! Viaţa mea de burlac se încheiase deja!“, povestea Johnny Depp în 2011 despre cum s-a îndrăgostit la prima vedere de mignona cu ochi verzi. „A fost o atracţie inex­plicabilă“, a confirmat şi Vanessa.

Vanessa Paradis şi Lenny Kravitz

În 1999, cei doi au apărut pentru prima dată în public în calitate de cuplu, când Depp a primit o stea pe Walk of Fame. Apoi, lucruri­le au evoluat cu o viteză ameţitoare: după doar trei luni, aşteptau deja primul lor copil, pe Lily Rose – Vanessa filmând însărcinată pentru pe­licula alb-negru La fille sur le pont. Şi, cum­va, bad boy-ul a devenit un familist convins. „Ne-am îmblânzit unul pe celălalt“, avea să re­cunoască Depp. „Când am devenit tată, viaţa mea s-a schimbat complet. Abia atunci mi-am dat seama că am pentru ce trăi cu adevărat“.

 După naşterea fiicei lor, ambii au căutat liniştea şi discreţia, preferând să locuiască la ferma din sudul Franţei, Plan-de-la-Tour. „Este cel mai frumos loc din lume şi acolo este casa noastră“, spunea cu relaxare Vane­ssa despre locul unde, trei ani mai târziu, îl aducea pe lume şi pe fiul lor, Jack.

De bună seamă, micuţa franţuzoaică şi-a luat foarte în serios rolul de mamă, lăsându-şi cariera în stand-by şi preferând să-l vadă mai degrabă pe iubitul ei acaparând lumina reflectoarelor. De fapt, în cei 14 ani de viaţă comună, Depp şi Paradis au fost de o discreţie remarcabilă, trecând drept unul dintre cele mai solide cupluri de la Hollywood. Şi, între zilele tihnite trăite în Plan-de-la-Tour şi va­canţele petrecute pe insula lor din Bahamas ori la reşedinţele din Hawaii, West Hollywood ori idilicul Somerset, Vanessa şi Johnny cân­tau adeseori împreună la concertele susţinute de prietenii lor. Iar Paradis chiar i-a dedicat partenerului ei de viaţă un album, Bliss, pe care l-a lansat în 2000.

Johnny Depp şi Vanessa Paradis

Timp de un deceniu, puţine au mai fost apariţiile ei publice, în afară de cele de înso­ţitoare a lui Johnny pe covorul roşu. În 2004 şi 2005 a fost contactată de Karl Lagerfeld să promoveze pentru Chanel două noi colecţii de genţi, Ligne Cambon şi The New Mademoi­selle. În 2007, a pregătit un nou album, Divini­dylle, iar în anul următor o vedeam pe catwalk, defilând pentru colecţia Miu Miu. Turneul din octombrie 2008 îi aducea alte două premii Victoires de la Musique, iar ulterior îşi îm­prumuta vocea pentru filmul de animaţie Un monstre à Paris (2010), în timp ce pregătea şi albumul acustic Une nuit à Versailles. Imediat i s-a propus să revină pe ecrane, în L’arnacoeur, alături de Romain Duris, un succes de casă ce a recomandat-o regizorului canadian Jean-Marc Vallée pentru rolul principal din Café de Flore – pentru care a primit un Genie Award pentru cea mai bună actriţă (2012).

Revenirea pe marile ecrane şi turneul inter­naţional din 2011 (SUA, Canada, Marea Brita­nie, Europa şi Turcia) o ţineau tot mai departe pe Vanessa de Johnny, făcând-o să spună, în noiembrie 2011, când deja circulau zvonuri privind despărţirea lor după ce n-au mai fost văzuţi în public din 2010: „Organizarea vieţii noastre este ca rezolvarea unui cub Rubik. Ac­tivăm pe continente diferite, avem şi doi co­pii, e haotic! Cumva, am jonglat cu toate până acum şi sper să meargă şi în continuare“. Era felul ei de a-şi apăra relaţia aflată în declin, mai ales după ce lui Johnny îi picase cu tronc mai tânăra colegă de platou Amber Heard, la filmările pentru The Rum Diaries. Dar toate încercările de a-şi salva cuplul au fost în van. Mulţi spuneau că de vină era şi faptul că Joh­nny nu-i pusese încă verigheta pe inelar. „Eşti căsătorit în suflet, nu ai nevoie de o hârtie pentru asta“, spunea cel care, la trei ani de la despărţire, o ducea la altar pe Amber.

Fiica ei, Lily-Rose Depp

Paradis a plecat cu doi copii minori şi cu ini­ma frântă din această poveste încheiată brusc. Dar, cel puţin, Johnny a avut grijă să-i ofere o sumă considerabilă pentru cei 14 ani petrecuţi împreună: 100 de milioane de lire sterline. Şi, cumva, iubita lui cu ochi verzi a înţeles să nu-i poarte pică, măcar pentru a crea un climat decent pentru Jack şi Lily-Rose. Ba chiar, pen­tru a le înlesni întâlnirile, s-a mutat în L.A. Nu ne-am fi închipuit însă că va fi în stare să-i trimită şi un cadou de nuntă (un prăjitor de pâine, ce-i drept) ori să-i ia apărarea atunci când aceeaşi infamă Amber Rose l-a arătat cu degetul spunând că e un bărbat violent. Cu toate acestea, a ţinut pentru ea finalul poveştii cu Depp. „Nu vreau să vorbesc despre el. Cine zice că artiştii trebuie să-şi vândă sufletul, să dezvăluie toate lucrurile despre ei? Datoria mea e să-mi promovez filmele, albumele, deci vă puteţi imagina ce părere am despre oame­nii care fac bani din durerea altora. Ceea ce ni s-a întâmplat ne priveşte doar pe noi doi“, spunea ea pentru publicaţia franceză Elle.

Cert e că micuţa franţuzoiacă nu se mai ra­portează la Johnny. Are concertele ei, în care îşi cântă piesele de pe albumul „Love Songs“ (2013), şi-a reconfirmat talentul actoricesc în Fading Gigolo, în regia lui John Turturro, (alături de Woody Allen, Sharon Stone, Sofia Vergara şi Liev Schreiber), dar şi în alte nouă producţii franceze şi americane, şi rămâne o figură centrală a casei Chanel. Dar, mai mult decât atât, şi-a luat revanşa în dragoste, fă­când pasul cel mare alături de regizorul Sa­muel Benchetrit. „Nu am o reţetă universal valabilă pentru fericire, dar cred că, dacă chiar îţi doreşti, atunci ai «motorul» fericirii“.



Recente pe Ok! Magazine

Nadia Comăneci  GettyImages jpg
Klaus Iohannis si Carmen Iohannis la Palatul Elysee inaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris   Administratia Prezidentiala (1) jpg
FotoJet Theron (1) jpg
Elisabeta Lipa, Klaus Iohannis si Carmen Iohannis la Paris la Ambasada la inaugurare Casa Romaniei  Administratia Prezidentiala (22) jpg
Emmanuel și Brigitte Macron, Profimedia (2) jpg
Nadia Comaneci la Paris la dineul de la Luvru   Instagram (12) jpg
Anya Taylor Joy, GettyImages (7) jpg
jennifer aniston instagram jpg
Celine Dion iulie 2024   Instagram jpg
FotoJet J Lo jpg
FotoJet Gala Summer jpg
Familia Beckham, vacanță în Sardinia, Instagram (7) (1) jpg
Jennifer Lopez Ben Affleck, Profimedia (3) jpg
FotoJet Simona jpg
Elon Musk FOTO Profimedia
Blake Lively și Ryan Reynolds, Getty (1) jpg
Michael Douglas, Foto Getty (4) jpg
Kamala Harris, vicepreședinte SUA, Profimedia (3) jpg