Cine se bate pentru Leul de Aur la Veneţia?

6 septembrie, 2010

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia a ajuns la jumătate. Care au fost până acum filmele mult aşteptate din competiţie, cele care au impresionat, cele care au şanse la premiul cel mare? Pelicula proiectată în deschiderea oficială de pe 1 septembrie a fost Black Swan, a lui Darren Aronofsky. Regizorul american a câştigat aici Leul de Aur acum doi ani, cu filmul Luptătorul, care a marcat revenirea senzaţională a lui Mickey Rourke. De data aceasta, Aronofsky intră în competiţia oficială cu un thriller psihologic despre lumea baletului din New York, care o are în centru pe dansatoarea Nina, interpretată extraordinar de Natalie Portman

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia a ajuns la jumătate. Care au fost până acum filmele mult aşteptate din competiţie, cele care au impresionat, cele care au şanse la premiul cel mare?

Pelicula proiectată în deschiderea oficială de pe 1 septembrie a fost Black Swan, a lui Darren Aronofsky. Regizorul american a câştigat aici Leul de Aur acum doi ani, cu filmul Luptătorul, care a marcat revenirea senzaţională a lui Mickey Rourke. De data aceasta, Aronofsky intră în competiţia oficială cu un thriller psihologic despre lumea baletului din New York, care o are în centru pe dansatoarea Nina, interpretată extraordinar de Natalie Portman (din distribuţie mai fac parte Vincent Cassel şi Winona Ryder).

Una dintre peliculele aşteptate cu mare interes la Veneţia a fost Miral, o poveste inspirată de un roman semnat de Rula Jebreal, ecranizată în viziunea lui Julian Schnabel. Filmul este extrem de comentat datorită subiectului sensibil – viaţa a patru palestiniene, în timpul conflictului palestiniano-israelian. Personajul central este jucat de Freida Pinto, din Slumdog Millionaire (din distribuţia filmului Miral fac parte şi Vanessa Redgrave şi Willem Dafoe).

Somewhere, filmul cu care concurează Sofia Coppola, ne arată viaţa haotică la Hollywood a unui actor pe val, Johnny Marco, interpretat de Stephen Dorff. Johnny trăieşte în hotelul Chateau Marmont, celebrul loc al pierzaniei de de pe Sunset Boulevard, unde petrecerile, femeile, sexul, alcoolul şi drogurile sunt la discreţie. Totul se dă peste cap pentru Johnny când fiica lui de 11 ani vine să locuiască împreună cu el.

În Potiche, filmul lui François Ozon, Catherine Deneuve oferă un recital extraordinar în rolul Suzannei Bujol, soţia-trofeu (potiche) a bogătaşului Robert (Fabrice Luchini), proprietarul unei fabrici de umbrele. Când Robert se îmbolnăveşte, după ce angajaţii săi fac grevă, Suzanne se vede nevoită să preia controlul (din distribuţie face parte şi Gérard Dépardieu, care nu a ajuns însă anul acesta la Veneţia).

Cotată cu mari şanse la Leul de Aur, pelicula Meek´s Cutroff a avut premiera chiar ieri seară, cu Michelle Williams în rolul principal.

Seara de gală a festivalului va avea loc pe 11 septembrie. Alte filme bine cotate în competiţie, care urmează să fie proiectate, sunt: Promises Written in Water (Vincent Gallo), Balada Triste de Trompeta (Alex de la Iglesia), Vénus Noire (Abdellatif Kechiche), 13 Assassins (Takashi Miike), Drei (Tom Tykwer).

Veneţia se va închide cu proiecţia straniei The Tempest, o adaptare după Furtuna lui Shakespeare, în regia Juliei Taymor (recunoscută pentru pelicula Frida), unde personajul Prospero devine Prospera, fiind interpretat de Helen Mirren.

Cele 22 de producţii din competiţia oficială sunt cântărite de ochii unui juriu prezidat de Quentin Tarantino.

Foto: Northfoto