Clovnii suferinţei! Comedianţii care au căzut pradă depresiei!

27 noiembrie, 2015
colaj jpeg

Dacă eşti amuzant nu înseamnă neapărat că eşti fericit. Iar de la râs la plâns e doar un pas pe care aceşti comedianţi l-au făcut surprinzător, căzând pradă depresiei. Unul dintre ei a şocat lumea cu gestul său extrem, iar el este imaginea unui dureros sindrom ce afectează lumea actorilor de comedie.

image

Clasica întrebare cu oul şi găina se traduce în lumea comedianţilor drept: „Ce a fost mai întâi: râsul sau plânsul?“. „De cele mai multe ori am râs ca să nu plâng!“, a fost răspunsul co­mediantului american Dana Gould, creatorul se­rialului The Simpsons, care a scris anul trecut un articol răscolitor în revista Rolling Stone tocmai pe această temă a comedianţilor depresivi. Şi care a mărturisit cu această ocazie că a avut cinci pri­eteni buni, actori de comedie, care s-au sinucis. Un fenomen care îi preocupă tot mai mult pe psi­hologi, dar şi pe cei afectaţi deopotrivă, mai ales după moartea lui Robin Williams, anul trecut în luna august. O poveste care a şocat întregul Hol­lywood şi care continuă şi azi. Fiindcă prietenii şi fanii vor să înţeleagă de ce un om atât de iubit şi aparent atât de vesel a plecat în acest mod din­tre noi... „Comedianţii nu vor doar atenţie. Vor să facă lumea să râdă şi vor un moment de glorie. Iar pentru unii, asta cred că are legătură cu salvarea. Nu e doar un job pentru ei. Ceea ce fac ei este, de fapt, cea mai vastă şi elaborată formă de terapie de grup!“, spune Kevin Pollack, realizatorul unui re­uşit documentar pe această temă, care a s-a aflat anul acesta în circuitul festivalurilor de film.

 Robin Williams

Robin Williams

La un an şi trei luni de la dispariţia marelui actor, cea care i-a fost soţie în ultima parte a vieţii, Susan Schneider, a făcut nişte dezvă­luiri cutremurătoare în revista People. Dez­văluiri care contrazic ipoteza conform căreia Robin ar fi suferit de Parkinson. Susan spune că soţul ei fusese lovit de o afecţiune gravă a creierului, o formă de demenţă – Demenţă cu corpi Lewy (DCL), care duce la degradarea ca­pacităţii de gândire şi a funcţiilor locomotorii şi care poate fi confundată în fază incipientă cu Alzheimer sau Parkinson. Este ceea ce s-a întâmplat şi în cazul lui Robin, diagnosticat cu Parkinson, pentru ca la autopsie să se descope­re DCL. Amarul deznodământ al unei călătorii grele pentru Williams, căci Susan spune că, în 2007, atunci când s-au cunoscut, actorul lua antidepresive. Tot ea susţine că relaţia lor l-a făcut să renunţe la pastile şi că, vreme de şase ani, n-a observat semne de depresie. Ultimul an al vieţii a fost, însă, elucubrant. Robin a în­ceput să aibă halucinaţii şi stări puternice de anxietate.

Susan Schneider. Soţia susţine că o boală foarte severă l-a împins pe Robin să se sinucidă.

Iar momentul cel mai alarmant a fost în iu­lie 2014, când a apărut în faţa soţiei cu sânge şiroindu-i pe frunte. „N-a fost în stare să-mi spună ce se întâmplase. Se lovise cu capul de uşă şi îmi tot arăta cu mâna tremurândă in­trarea. A bâiguit confuz: «Am calculat greşit intrarea!». L-am privit îngrozită, gândindu-mă că soţul meu se dezintegrează chiar în faţa ochilor mei“, s-a confesat Susan. Medicamen­tele pentru presupusul Parkinson n-au dat rezultat. Iar Robin şi-a dat seama că e vorba de altceva, care îl transforma într-o legumă. „Lipsa clarităţii unui diagnostic îl înspăimân­ta. Stătea în pat şi privea în gol, spunându-mi: «Iubito, cred că e ceva foarte în neregulă cu mine!». După autopsie am înţeles că era ceva îngrozitor, fiecare bucăţică a creierului său era afectată. Aşa că l-am iertat pentru ceea ce a făcut!“, concluzionează amar Susan, într-o pri­mă apariţie în presă după pierderea actorului, menită să impresioneze. Căci, până acum, por­tretul ei a fost cel ai văduvei avare, care a in­trat într-un conflict dur cu copiii actorului din căsnicile anterioare, Zachary (31), Zelda (25) şi Cody (22), pentru averea lui.

Jerry Seinfeld

Jerry Seinfeld, Jessica Seinfeld, Sascha Seinfeld, Julian Kal Seinfeld and Shepherd Kellen Seinfeld

Un alt comediant celebru care le-a încremenit fanilor zâm­betul pe buze declarând nu o dată că suferă de depresie. „Se spune că viaţa e scurtă. Eu spun că viaţa e prea lungă! De-asta şi există atâtea celebrităţi lipsite de talent, pentru că e prea mult aer de umplut. Prea mult timp, prea mult spaţiu, prea mulţi gigabiţi“, a declarat el anul trecut, recunoscând că a contemplat îndelung actul suicidal, dar că gândul la cei trei copii îl opreşte. Jerry şi soţia lui, Jessica, au o căsnicie de 16 ani, din care au rezultat o fiică, Sacha (15), şi doi fii – Julian (12) şi Shepherd (10). E adevărat, tocmai când ai totul poate părea că nu mai ai pentru ce lupta – Seinfeld are o avere de peste 800 de milioane de dolari, fiind şi în acest an pe locul 1 în Topul Forbes al celor mai bine plătiţi comedianţi. Dar da, cei trei copii sunt un motiv perfect pentru alungarea gândurilor negre. Iar dacă sursele din anturajul lui au drep­tate – cum că Jerry are de fapt un mariaj nefericit şi încă se gândeşte la iubirea vieţii lui, o anume Shoshanna Lonstein, atunci mai bine un divorţ şi un scandal, Jerry!

Owen Wilson

Owen Wilson

Nimeni n-a crezut că blondul atât de simpatic cu nasul strâmb, dar atât de fermecător din filme precum Wedding Crashers şi Night at the Museum a avut o tentativă de suicid. Şi totuşi s-a întâmplat în august 2007, când Owen a fost dus de urgenţă la spital, avocatul lui confirmând ulterior că actorul urma un tratament împotriva unei depresii severe. După externare, Wilson s-a retras din distribuţia filmului Tropic Thunder, produs de Ben Stiller, fiind înlocuit cu Matthew McConaughey. La vremea respectivă, s-a speculat că motivul stărilor lui de­presive a fost despărţirea de Kate Hudson, de care se îndrăgostise nebuneşte la filmările din 2006 ale peliculei You, Me and Dupree. Atât de nebuneşte, încât idila lor a dus la divorţul ei de Chris Robin­son. Iar ceea ce l-ar fi împins pe Owen la gestul extrem ar fi fost nişte poze paparazzi cu Kate sărutându-se cu noul iubit, Dax Shepard. Cert este că anul următor, Hudson şi Wilson şi-au reluat legătura, anunţând chiar că se vor căsă­tori. O pasiune cu despărţiri şi împăcări, care s-a stins, însă, în 2009 – fără verighete. De-atunci, Owen pare să fi alunecat pe o pantă asemănătoare lui Hugh Grant: în 2011 a făcut un copil cu iubita lui, Jade Duell, de care s-a despărţit la şase luni de la naşterea micuţului, iar în 2014 a devenit din nou tătic, mama copilului fiind antrenoarea personală, Caroline Lindqvist, cu care actorul a declarat că nu are o relaţie, deşi aceasta a divorţat pentru el. Complicat, nu? În tot acest tăvălug sentimental, tot ce contează e ca Owen să se concentreze pe faptul că are doi copii frumoşi – şi să continue căutarea echilibrului.

Jim Carrey

Jim Carrey

Un alt caz celebru de fabrică de hohote de râs care, în viaţa privată, a ajuns la tratamentul cu Prozac împotriva depresiei. Din nefericire, şi cazul lui s-a soldat cu o moar­te – cea a iubitei lui, Cathriona White, care s-a sinucis pe 28 septembrie, printr-o cruntă ironie, tocmai ingerând o su­pradoză din pastilele pe care le lua mai nou Carrey pentru insomnii şi migrene – Ambien şi Propranolol. Cu puţin timp înain­te, actorul o părăsise, iar tâ­năra de 30 de ani n-a pu­tut suporta despărţirea. O pierdere despre care actorul, tatăl unei fete, Jane (28), dintr-o căs­nicie anterioară, a de­clarat public c-o regretă enorm. Şi care sperăm... să-l trezească la viaţă!

Jumătatea plină a paharului: Freddie Prinze Jr.

Freddie Prinze Jr. şi Freddie Prinze Sr.

Starul de 39 de ani a vorbit pentru prima dată despre sinuciderea tatălui său, comediantul Freddie Prinze Sr., chiar în documentarul menţionat, realizat de Kevin Pollack, Misery Loves Comedy. Seniorul a ales să se împuşte chiar în faţa managerului său, disperat să-l oprească. Juniorul a transmis un mesaj esenţial despre semnificaţia acestui gest care pe el l-a motivat în viaţă: „Bunicul mi-a spus: «Tatăl tău a stricat lucrurile de tot. Tu trebuie să le repari!»“, a declarat actorul care a avut puterea să transforme o tragedie în motorul care l-a făcut să reuşească în viaţă!

foto: guliver/getty images/rex features, heptaRecente pe Ok! Magazine

ray liotta 0  jpg
ABBA tineri profimedia 0154364384 jpg
Kourtney Kardashian și Travis Barker s au căsătorit (6) jpg
katie5 jpg
Andreea Marin la Lisabona (4) jpg
nicusor5 jpg
ray liotta si logodnica jpg
Kevin Spacey jpg
Jennifer Lopez, mesaj emoționant după decesul lui Ray Liotta jpg
Lucian Mindruta jpg
Andrew Fletcher Depeche Mode jpg
Ray Liotta a murit (1) jpg
reghe2 jpg
Elena Gheorghe Armâna Mea 24 mai 2022 2776 jpg
Andie MacDowell jpg
Mirabela Dauer la Horia Brenciu jpg
plimbare cu barca
Georgina Rodriguez jpg