Creatorul de modă Paco Rabanne a murit la 88 de ani. Ce vedete i-au fost muze?

4 februarie, 2023

A inovat moda prin folosirea elementelor metalice și a creat piese vestimentare statement care au devenit iconice și pe marele ecran. Uite ce staruri l-au inspirat.

Paco Rabanne   GettyImages 675910 jpg

Creatorul de modă spaniol Francisco Rabaneda Cuervo, cunoscut pe plan internațional sub numele de Paco Rabanne, a murit vineri, la vârsta de 88 de ani, la reședința sa din Porstall, în Finisterre.

„Casa Paco Rabanne dorește să aducă un omagiu designerului și fondatorului nostru vizionar, care a încetat din viață astăzi, la vârsta de 88 de ani“, se arată într-un comunicat postat pe pagina oficială a companiei. „Printre cele mai importante figuri ale modei din secolul XX, moștenirea sa va rămâne o sursă constantă de inspirație. Îi suntem recunoscători domnului Rabanne pentru că a stabilit moștenirea noastră avangardistă și a definit un viitor cu posibilități nelimitate“.

Unul dintre cei mai influenți creatori de modă de la mijlocul și sfârșitul secolului XX, Paco Rabanne și-a creat o autentică semnătură fashion, prin utilizarea textilelor metalice sau cu inserții de capse, zale și lanțuri, câștigându-și renumele de „metalurgistul modei.

Supranumit și „l'enfant terrible“ al lumii modei franceze în anii '60, Rabanne a lucrat cu mai multe actrițe, cântărețe și modele care aveau să devină muzele sale de-a lungul timpului.

Muzele lui Paco Rabanne

Audrey Hepburn a fost una dintre primele muze ale lui Paco Rabanne în timpul carierei sale. În filmul "Two for the Road" din 1967, actrița a purtat ceea ce a fost considerată "rochia de nepurtat", din cauza metalului greu care a fost folosit la construcția ei.

Audrey Hepburn
Audrey Hepburn

Audrey Hepburn

Când a ajuns la Paris, Paco Rabanne a lucrat și cu Brigitte Bardot de mai multe ori și a îmbrăcat-o pentru mai multe ocazii, inclusiv cu iconica ținută din plasă de lanț pe care a purtat-o la sfârșitul anilor '60.

Stilul vestimentar al lui Jane Birkin s-a datorat în mare parte colaborării sale frecvente cu spaniolul Paco Rabanne. Una dintre cele mai faimoase imagini cu ea și cu soțul ei, Serge Gainsbourg, îi arată îmbrăcați în ținute irizate asortate, concepute de Rabanne însuși. Birkin a încorporat stilurile și modelele metalice în garderoba ei de seară, influențând astfel stilul glamour strălucitor de la începutul anilor '70.

 Françoise Hardy
Françoise Hardy

Cântăreața și compozitoarea pariziană Françoise Hardy a întruchipat stilul atrăgător al celorlalte muzei ale lui Rabanne la sfârșitul anilor '60. Ea a purtat câteva dintre cele mai iconice și uimitoare rochii ale sale. Cea mai cunoscută ținută statement Rabanne cântărea 20 de kilograme, conținea 1.000 de plăci de aur și diamante de 300 de carate. Se spunea că era cea mai scumpă rochie din lume la acea vreme.

Cântăreața și modelul britanic Twiggy a fost o altă muză pentru designerul spaniol. Rabanne nu s-a specializat doar în metal, ci a lucrat frecvent și cu piele. Jacheta geometrică pe care a creat-o pentru Twiggy era formată din mai multe triunghiuri portocalii, realizate din piele.

Jane Fonda
Jane Fonda

În filmul iconic "Barbarella" din 1968, în care Jane Fonda explorează spațiul ca o frumusețe futuristă din secolul 41, purtând un body verde metalizat memorabil, creat de Rabanne. Acesta a conceput mai multe costume pentru ea în acest film, considerând că estetica sa se potrivea cu tema futuristă generală.

Carla Bruni a defilat frecvent în show-uri pentru Rabanne. Pentru colecția sa de primăvară/vară 1994, Bruni a defilat pe podium într-o ținută medievală elegantă și plină de bijuterii.

Dree Hemingway, model și strănepoată a scriitorului Ernest Hemingway, a apărut în reclama din 2010 pentru parfumul Lady Million, purtând o versiune modernă a unei piese metalice clasice produse de Rabanne. Parfumul a fost replica feminină la parfumul masculin 1 milion.

Emily Ratajkowski
Emily Ratajkowski

Emily Ratajkowski este cea mai recentă muză a brandului într-o campanie pentru parfumul feminin Pure XS For Her. Reclama o înfățișează pe bomba sexy ignorându-și pretendenții masculini, în timp ce îi conduce într-o serie de capcane și își dezbracă bluza și fusta metalice.

FOTO: pagina oficialăRecente pe Ok! Magazine

Melania și Donald Trump în 2024, Profimedia (7) jpg
shannen doherty foto profimedia 9 jpeg
Donald Trump  sursa foto   Profimedia jpg
Irina Columbeanu foto OK Magazine DSC 5772 (3) jpg
Mirela Oprisor aka Aspirina din Las Fierbinti si Marius Manole la Intrebarea Mesei Rotunde de la Acasa T   Acasa TV (3) jpg
Eva Pavel, Apel la consilier de la Kanal D (1) jpg
Ben și Jen casă, Profimedia jpg
Lauren Sanchez și Jeff Bezos, Profimedia (1) jpg
Andreea Berecleanu nașă (1) jpg
Michael Douglas cu Dylan și Carys, Profimedia (2) jpg
FotoJet Anca Lungu jpg
dallas jpg jpeg
Sharon Stone jpg
Violet Affleck, Profimedia (1) jpg
angela similea
Bon Jovi, GettyImages jpg
FotoJet Gere jpg
FotoJet Courteney Cox jpg