Cristian Mungiu a scris din nou istorie la Cannes

28 mai, 2012
haneke jpeg

Ieri seară, cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes şi-a desemnat câştigătorii. Iar regizorul român a revenit în forţă, după ce în 2007 a câştigat aici premiul Palme d'Or, cu pelicula 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile

Ieri seară, cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes şi-a desemnat câştigătorii. Iar regizorul român a revenit în forţă, după ce în 2007 a câştigat aici premiul Palme d'Or, cu pelicula 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile

De data aceasta, Cristian Mungiu a obţinut premiul pentru cel mai bun scenariu, cu filmul După dealuri - film care a mai adus un trofeu României, la categoria cea mai bună interpretare feminină, pentru actriţele debutante Cosmina Stratan şi Cristina Flutur (foto stânga, alături de Cristian Mungiu). După dealuri a fost astfel singurul film din competiţie distins cu două premii!

Interesant este că şi câştigătorul la categoria cea mai bună interpretare masculină, Mad Mikkelsen (The Hunt) a plecat tot către Bucureşti, la doar câteva ore după petrecerea ce a urmat ceremoniei de premiere, actorul urmând să înceapă în România filmările pentru The Necessary Death of Charlie Countryman.

Anul acesta, Palme d'Or i-a revenit regizorului Michael Haneke (foto jos), pentru pelicula Amour, austriacul cucerind a doua oară juriul de la Cannes, după ce în 2009 a luat acasă primul său Palme d'Or, cu The White Ribbon. Marele premiu al juriului (Grand Prix) a plecat către Matteo Garrone, pentru filmul Reality, iar cel mai bun regizor a fost desemnat Carlos Reygadas, graţie peliculei Post Tenebras Lux.

Cele 22 de filme din competiţia oficială de anul acesta au fost analizate de un juriu condus de regizorul italian Nanni Moretti şi alcătuit din Hiam Abbass, Andrea Arnold, Emmanuelle Devos, Jean-Paul Gaultier, Diane Kruger, Ewan McGregor, Alexander Payne şi Raoul Peck.

image

Foto: ReutersRecente pe Ok! Magazine

ale3 jpg
Serena Williams (2) jpg
am5 jpg
pt site DSC 5287 fl jpg
Kim Kardashian si Pete Davidson (3) jpg
casa lui Ben Affleck jpg
al11 jpg
Donald Trump
cristiano ronaldo yacht georgina rodriguez jpeg
Lia Bugnar jpg
laura11 jpg
Paris Jackson jpg
Olivia Newton John și John Travolta, apropiați și în 1978, când abia apăruse filmul ”Grease” jpeg
Ashton Kutcher şi Mila Kunis au o avere de 255 de milioane de dolari jpeg
olivia1 jpg
carla bruni profimedia 0712152924 jpg
ales8 jpg
Jennifer Lopez a revenit în SUA (2) jpg