Curiozităţi legate de ziua inaugurării preşedinţilor americani
Donald Trump, cel de-al 45-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii, va fi investit astăzi în funcţie, evenimentul fiind marcat printr-o serie de manifestări, baluri şi spectacole. Deşi acest ceremonial respectă o anumită regie, de peste 200 de ani încoace, nicio învestitură nu seamănă cu cealaltă. Iată cele mai tari curiozităţi despre acest eveniment important în America.
La învestirea sa, în 1793, George Washington a avut cel mai scurt discurs din istorie, doar 135 de cuvinte.
În 1829, după una dintre cele mai urâte şi grele campanii prezidenţiale, Andrew Jackson a câştigat alegerile în faţa lui John Quincy Adams. La ceremonie, porţile Casei Albe s-au deschis pentru toţi cei care doreau să-l felicite. Numai că autorităţile nu s-au aşteptat ca mulţimea să vină într-un număr atât de mare şi să dea buzna în interiorul Casei Albe, distrugând tot mobilierul, ameţită de punch-ul oferit la intrare. Se spune că, din raţiuni de sigueranţă, preşedintele trebuia evacuat, aşa că Andrew Jackson a trebuit să fugă... pe geam.
La polul opus, William Henry Harrison a rămas în istorie cu cel mai lung discurs de învestitură, care a ţinut aproape două ore. El a refuzat să poarte palton, deşi era o zi foarte rece pe 4 martie 1841, astfel că pneumonia cu care s-a ales i-a fost fatală, după doar o lună.
Prima paradă la care au participat afro-americanii a fost la cea de-a doua învestitură a lui Abraham Lincoln. Forţele de securitate au fost sporite pentru siguranţa preşedintelui. Încă de atunci, John Wilkes Booth, cel care avea să-l asasineze pe Lincoln pe 15 aprilie 1865, îşi pregătea planul odios şi fusese văzut în mulţime urmărind discursul de învestire, pe 4 martie 1865.
John Wilkes Booth, asasinul lui Lincoln, la discursul de învestire al acestuia.
Woodrow Wilson a fost primul preşedinte care a inclus femei în parada de după depunerea jurământului.
Jimmy Carter a fost primul preşedinte care a mers pe jos în cadrul paradei de învestire.
În 1905, la ceremonia de învestitură, Theodore Roosevelt a purtat un inel cu o şuviţă din părul lui Abraham Lincoln. Roosevelt dezvoltase o admiraţie deosebită pentru fostul preşedinte american încă din copilărie, după ce urmărise de la geamul casei sale ceremonia de înmormântare a acestuia. Ulterior, după ce a intrat în politică, Teddy Roosevelt s-a considerat a fi un continuator al politicilor lui Lincoln, făcând mereu aluzie la relaţia pe care o construise cu comunitatea de afro-americani. După ce s-a împrietenit cu secretarul de stat John Hay, fostul secretar personal al lui Lincoln, Roosevelt a primit de la acesta preţiosul inel cu şuviţa lui Abe Lincoln.
Theodore Roosevelt la discursul de învestire.
Grover Cleveland a fost singurul preşedinte care a servit în funcţie în două mandate neconsecutive: martie 1885-martie 1889 şi martie 1893-martie 1897. La a doua învestitură, Cleveland s-a adresat mulţimii fără nicio notă scrisă. Şi n-a făcut o figură prea bună!
Thomas Jefferson a fost primul preşedinte american care a depus jurământul la Capitoliu şi care a iniţiat şirul de învestituri în secţiunea de est a clădirii.
Ronald Reagan a fost primul care a vrut ca oamenii să se adune în latura vestică, pentru a avea o privelişte mai bună asupra mulţimii. Aşa că pe 20 ianuarie 1981 a instaurat o nouă tradiţie a învestiturilor la Casa Albă.
Învestitura lui James Buchanan, în 1857, a fost prima fotografiată.
În 1897, discursul lui William McKinley a beneficiat în premieră de imprimare pe celuloid.
27 de ani mai târziu, Calvin Coolidge a putut fi auzit şi la radio citindu-şi discursul.
După alte două decenii, în aprilie 1949, Harry S. Truman îşi prelua mandatul în direct, la televiziune.
Iar prima oară când un discurs de învestitură a ajuns în streamingul online a fost în 1997, la a doua învestitură a lui Bill Clinton.
Primii preşedinţi care au purtat pantaloni lungi au fost
şi
, care au întrerupt moda pantalonilor până la genunchi.
John F. Kennedy a fost ultimul care a purtat pălărie.
Nancy Reagan a rămas celebră pentru pălăriile ei, pe roşu şi albastru.
Hillary Clinton a fost, însă, ultima Prima Doamnă care a purtat pălărie la inaugurare.
Şi vremea a fost un factor important. Cel mai cald a fost la prima învestitură a lui
, când s-au atins 13 grade Celsius. Iar cea de-a doua învestitura a sa a avut loc în cea mai friguroasă zi inaugurală, de -14 grade. A fost atât de frig, că ceremonia a fost mutată înăuntru, iar parada a fost anulată.
George Bush a fost primul fost preşedinte care a asistat la discursul de învestitură a fiului său, George W. Bush.
Barack Obama şi Lyndon Johnson au greşit în timp ce rosteau jurămintele.
Dwight Eisenhower (1953-1961) a fost salutat la investitură, de cowboy.
a avut parte de 14 petreceri inaugurale, iar printre artişti s-a aflat şi Michael Jackson.
Până în 1937, preşedinţii erau învestiţi pe 4 martie, pentru că atât de mult dura numărarea voturilor. Datorită noilor tehnologii folosite, data învestiturii a fost mutată în ianuarie. Prima maşină de vot a fost folosită în 1892.