Curiozit─â┼úi legate de ziua inaugur─ârii pre┼čedin┼úilor americani

20 ianuarie, 2017
GettyImages 632123942 (1) jpeg

Donald Trump, cel de-al 45-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii, va fi investit ast─âzi ├«n func┼úie, evenimentul fiind marcat printr-o serie de manifest─âri, baluri ┼či spectacole. De┼či acest ceremonial respect─â o anumit─â regie, de peste 200 de ani ├«ncoace, nicio ├«nvestitur─â nu seam─ân─â cu cealalt─â. Iat─â cele mai tari curiozit─â┼úi despre acest eveniment important ├«n America.

image

La învestirea sa, în 1793, George Washington a avut cel mai scurt discurs din istorie, doar 135 de cuvinte.

├Än 1829, dup─â una dintre cele mai ur├óte ┼či grele campanii preziden┼úiale, Andrew Jackson a c├ó┼čtigat alegerile ├«n fa┼úa lui John Quincy Adams. La ceremonie, por┼úile Casei Albe s-au deschis pentru to┼úi cei care doreau s─â-l felicite. Numai c─â autorit─â┼úile nu s-au a┼čteptat ca mul┼úimea s─â vin─â ├«ntr-un num─âr at├ót de mare ┼či s─â dea buzna ├«n interiorul Casei Albe, distrug├ónd tot mobilierul, ame┼úit─â de punch-ul oferit la intrare. Se spune c─â, din ra┼úiuni de sigueran┼ú─â, pre┼čedintele trebuia evacuat, a┼ča c─â Andrew Jackson a trebuit s─â fug─â... pe geam.

La polul opus, William Henry Harrison a r─âmas ├«n istorie cu cel mai lung discurs de ├«nvestitur─â, care a ┼úinut aproape dou─â ore. El a refuzat s─â poarte palton, de┼či era o zi foarte rece pe 4 martie 1841, astfel c─â pneumonia cu care s-a ales i-a fost fatal─â, dup─â doar o lun─â.

Prima parad─â la care au participat afro-americanii a fost la cea de-a doua ├«nvestitur─â a lui Abraham Lincoln. For┼úele de securitate au fost sporite pentru siguran┼úa pre┼čedintelui. ├Änc─â de atunci, John Wilkes Booth, cel care avea s─â-l asasineze pe Lincoln pe 15 aprilie 1865, ├«┼či preg─âtea planul odios ┼či fusese v─âzut ├«n mul┼úime urm─ârind discursul de ├«nvestire, pe 4 martie 1865.

John Wilkes Booth, asasinul lui Lincoln, la discursul de învestire al acestuia.

Woodrow Wilson a fost primul pre┼čedinte care a inclus femei ├«n parada de dup─â depunerea jur─âm├óntului.

Jimmy Carter a fost primul pre┼čedinte care a mers pe jos ├«n cadrul paradei de ├«nvestire.

├Än 1905, la ceremonia de ├«nvestitur─â, Theodore Roosevelt a purtat un inel cu o ┼čuvi┼ú─â din p─ârul lui Abraham Lincoln. Roosevelt dezvoltase o admira┼úie deosebit─â pentru fostul pre┼čedinte american ├«nc─â din copil─ârie, dup─â ce urm─ârise de la geamul casei sale ceremonia de ├«nmorm├óntare a acestuia. Ulterior, dup─â ce a intrat ├«n politic─â, Teddy Roosevelt s-a considerat a fi un continuator al politicilor lui Lincoln, f─âc├ónd mereu aluzie la rela┼úia pe care o construise cu comunitatea de afro-americani. Dup─â ce s-a ├«mprietenit cu secretarul de stat John Hay, fostul secretar personal al lui Lincoln, Roosevelt a primit de la acesta pre┼úiosul inel cu ┼čuvi┼úa lui Abe Lincoln.

Theodore Roosevelt la discursul de învestire.

Grover Cleveland a fost singurul pre┼čedinte care a servit ├«n func┼úie ├«n dou─â mandate neconsecutive: martie 1885-martie 1889 ┼či martie 1893-martie 1897. La a doua ├«nvestitur─â, Cleveland s-a adresat mul┼úimii f─âr─â nicio not─â scris─â. ┼×i n-a f─âcut o figur─â prea bun─â!

Thomas Jefferson a fost primul pre┼čedinte american care a depus jur─âm├óntul la Capitoliu ┼či care a ini┼úiat ┼čirul de ├«nvestituri ├«n sec┼úiunea de est a cl─âdirii.

Ronald Reagan a fost primul care a vrut ca oamenii s─â se adune ├«n latura vestic─â, pentru a avea o priveli┼čte mai bun─â asupra mul┼úimii. A┼ča c─â pe 20 ianuarie 1981 a instaurat o nou─â tradi┼úie a ├«nvestiturilor la Casa Alb─â.

├Änvestitura lui James Buchanan, ├«n 1857, a fost prima fotografiat─â.

În 1897, discursul lui William McKinley a beneficiat în premieră de imprimare pe celuloid.

27 de ani mai t├órziu, Calvin Coolidge a putut fi auzit ┼či la radio citindu-┼či discursul.

Dup─â alte dou─â decenii, ├«n aprilie 1949, Harry S. Truman ├«┼či prelua mandatul ├«n direct, la televiziune.

Iar prima oară când un discurs de învestitură a ajuns în streamingul online a fost în 1997, la a doua învestitură a lui Bill Clinton.

Primii pre┼čedin┼úi care au purtat pantaloni lungi au fost 

┼či

, care au întrerupt moda pantalonilor până la genunchi.

John F. Kennedy a fost ultimul care a purtat p─âl─ârie.

Nancy Reagan a r─âmas celebr─â pentru p─âl─âriile ei, pe ro┼ču ┼či albastru.

Hillary Clinton a fost, însă, ultima Prima Doamnă care a purtat pălărie la inaugurare.

┼×i vremea a fost un factor important. Cel mai cald a fost la prima ├«nvestitur─â a lui

, când s-au atins 13 grade Celsius. Iar cea de-a doua învestitura a sa a avut loc în cea mai friguroasă zi inaugurală, de -14 grade. A fost atât de frig, că ceremonia a fost mutată înăuntru, iar parada a fost anulată.

George Bush a fost primul fost pre┼čedinte care a asistat la discursul de ├«nvestitur─â a fiului s─âu, George W. Bush.

Barack Obama ┼či Lyndon Johnson au gre┼čit ├«n timp ce rosteau jur─âmintele.

Dwight Eisenhower (1953-1961) a fost salutat la investitur─â, de cowboy.

a avut parte de 14 petreceri inaugurale, iar printre arti┼čti s-a aflat ┼či Michael Jackson.

P├ón─â ├«n 1937, pre┼čedin┼úii erau ├«nvesti┼úi pe 4 martie, pentru c─â at├ót de mult dura num─ârarea voturilor. Datorit─â noilor tehnologii folosite, data ├«nvestiturii a fost mutat─â ├«n ianuarie. Prima ma┼čin─â de vot a fost folosit─â ├«n 1892.Recente pe Ok! Magazine

sim11 jpg
Sharon Stone la Cannes (9) jpg
irina17 jpg
profimedia 0693762063 jpg
Rosie Huntington Whiteley și Jason Statham OK Magazine jpg
profimedia 0693865712 jpg
cib9 jpg
Carla Bruni Sarkozy la Cannes (2) jpg
Kylie Minogue Cannes (7) jpg
Olivia vacanta 7 jpg
kat111 jpg
FotoJet (22) jpg
andreea311 jpg
kourtney kardashian travis barker (1) jpg
Irina Mohora (1) jpg
putin82 jpg
Majda Aboulumosha si Ruxandra Ion jpg
vladimir putin profimedia 0691857509 jpg