Cutremurele sperie Bucureştiul! Motivul incredibil pentru care Toma Caragiu n-a fugit din calea tragediei şi a murit în 1977

29 octombrie, 2018
1 toma caragiu 77 jpg jpeg

În acest weekend, în noaptea dintre sâmbătă şi duminică, România a fost zguduită de un nou cutremur, iar cei mai afectaţi au fost locuitorii Bucureştiului. Seismul a avut magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, fiind cel mai puternic cutremur care a avut loc în ultimi 14 ani în ţara noastră.

Deşi în ultimii 28 de ani cutremurele care au zguduit România nu au avut magnitudini mai mari de 6,9 grade pe scara Richter, cel mai grav seism de care a avut parte ţara noastră a avut loc pe 4 martie 1977. Atunci, magnitudinea era de 7,2 grade pe scara Richter, iar cele mai multe victime au fost înregistrate în Bucureşti, acolo unde zeci de clădiri au fost distruse şi mii de vieţi curmate.

În cutremurul din 1977 şi-au pierdut viaţa şi mai multe personalităţi care locuiau în Bucureşti, iar cel mai mare nume pe care România l-a pierdut în acea seară de martie a fost Toma Caragiu.

Plecat în dimineaţa zilei de 4 martie din Bucureşti, alături de soţie, Toma Caragiu a ajuns la Periş şi la Titu, însă partenera lui s-a plictisit şi a decis să se ducă pe Valea Prahovei să se plimbe, iar marele actor s-a întors în Capitală.

image

De-a lungul zilei, el a vorbit la telefon cu familia şi cu mai mulţi prieteni, iar unii dintre aceştia l-au şi vizitat. Deşi a fost invitat în oraş de diferite personalităţi, Toma Caragiu nu a vrut să îşi părăsească locuinţa, deoarece soţia lui i-a spus că îl va suna la ora 21.30. Şi, cum la acea vreme nu exista telefon mobil, singura modalitate de a comunica era telefonul fix, aflat în apartamentul  de la etajul doi din blocul Colonadelor 3, în care marele actor locuia.

Din păcate, cutremurul din 1977 a avut loc la ora 21.22, iar în acel moment în casa lui Toma Caragiu se afla şi Alexandru Bocăneţ, regizorul care colabora cu marele actor român. Potrivit martorilor, apartamentul lui Toma Caragiu a rămas aproape intact, însă el a încercat să se salveze şi a ieşit din locuinţă, neştiind că acest gest va fi unul fatal.

Pe 10 martie, trupul său a fost găsit sub ruine, iar o zi mai târziu a fost înmormântat la Cimitirul „Bellu“ din Bucureşti. Toma Caragiu avea la acea vreme 52 de ani şi era unul dintre cei mai mari actori pe care ţara noastră îi avusese. Şi astăzi, numele lui este unul de referinţă pentru lumea cinematografică şi a teatrului.

image

Nu foarte departe de blocul în care şi-a pierdut viaţa Toma Caragiu a murit şi cântăreaţa Doina Badea, în vârstă de 37 de ani, dar şi întreaga ei familie: soţul şi cei doi copii.

Cutremurul din 1977 i-a mai ucis pe poetul A.E. Baconsky (tatăl lui Teodor Baconski, fost ministru al Afacerilor Externe între 2009 şi 2012), prozatorul Alexandru Ivasiuc, cântăreaţa Filofteia Lăcătuşu, istoricul Mihai Gafiţa, prozatoarea Veronica Porumbacu şi soţul ei, criticul Mihail Petroveanu şi actriţa Eliza Petrăchescu.Recente pe Ok! Magazine

andrew-  fergie
Fiica lui Kim Jong un, Ju Ae   Profimedia (1) jpg
andreea marin6 jpg
Catherine Zeta Jones
Hugh Jackman și soția sa, Deborra Lee Furness
Elizabeth Taylor 0  sursa   GettyImages jpg
denise si sotul
1 jennifer garner jpg jpeg
carmen bruma mircea badea jpeg
Anisia Gafton jpg
kim si kanye jpeg
Crina Semciuc    FOTO Horațiu Sovaiala, Ionut Rusu (1) jpg
elvis presley
Andreea Marin nou jpg
Daniel Craig, Getty (1) jpg
DSC 0088 site jpg
julia fox kanye west penis1 jpg
titanic3 jpg