Daniel Day-Lewis & Rebecca Miller, două decenii de iubire raţională

24 februarie, 2018
85th Annual Academy Awards   Arrivals jpeg

Ea este o scriitoare america­nă de succes, pictoriţă ta­lentată, scenaristă şi regizor tot mai apreciat în Cetatea Filmului. Dar, chiar şi cu asemenea CV impresionant, continuă să rămână jumătatea mai puţin cunos­cută a unuia dintre cei mai mari actori din is­torie, care deţine un record de trei statuete Oscar pentru roluri principale interpretate în filme de referiţă precum My Left Foot (1989), There Will Be Blood (2007) şi Lincoln (2012).

image

În ciuda (sau datorită) succesului său răsunător, Daniel Day-Lewis (60) trăieşte neobişnuit de izolat de întreaga forfotă hol­lywoodiană, anunţându-şi chiar retragerea după lansarea peliculei Phantom Thread (2018). Cel mai selectiv actor de la Hollywood (a jucat în nu mai mult de şase filme într-un deceniu întreg, pregătirea sa pentru un rol ajungând să dureze chiar şi cinci ani!) nu s-a pripit nicioda­tă când a venit vorba să ia decizii profesionale (l-a amânat pe Steven Spielberg zece ani până să accepte să joace în Lincoln). Ceea ce nu se poate spune despre viaţa sa personală, trăită, cel puţin ocazional, cu o viteză năucitoare!

Singurul actor din istorie care a câştigat trei Oscaruri pentru roluri principale n-a stat mult pe gânduri atunci când îi înmugu­rise deja în suflet ideea de-a o lua pe soţie pe Rebecca Miller (54). De fapt, nu trecuseră decât opt luni de când o întâlnise prima dată, în 1996, pe platoul de filmare a producţiei The Crucible, unde el împărţea replici – şi să­ruturi! – cu Winona Ryder, cu care actorul a avut o aventură. Unde mai pui că Daniel nici măcar nu făcuse o impresie bună în momentul în care a făcut cunoştinţă cu Rebecca?! Dim­potrivă, britanicul a fost acuzat de o oarecare cruzime la adresa acesteia. Fără un motiv anu­me, ci doar că aşa îi stă în obişnuiţă actorului perceput de mulţi ca fiind pe cât de genial, pe atât de crud şi de… neobişnuit. Dar nici ea n-a dat de bănuit că şi-ar întoarce vreodată privirea după bărbaţi politicoşi sau plictisitori... Doar a acceptat să devină doamna Day-Lewis (în cadrul unei ce­remonii desfăşurate, cum alt-fel?!, decât în mare secret) în condiţiile în care acesta nu-şi încheiase socotelile cu fosta lui iubită stabilă, instructorul de fitness Deya Pichardo. De fapt, aceasta locuia încă în aparta­mentul lui din Manhattan când partenerul ei se însurase cu alta şi „uitase“ să o anunţe. Mai mult, Deya începuse să primească telefoane de la prieteni comuni, care o felicitau pentru nuntă, crezând că ea era proaspăta soţie a lui Daniel. Ce mod ciudat de a-ţi începe căsnicia! Culmea e că mariajul actorului cu Miller da­tează de-o veşnicie (22 de ani, mai exact) şi n-a dat niciodată semne de uzură. Personalităţile celor doi soţi sunt atât de complementare, încât nu e loc de disensiuni majore între ei. Şi nici de vreo nevoie stringentă de-a adop­ta stiluri de viaţă diferite. La scurt timp după nuntă, mirii s-au mutat în Irlanda, în mijlocul pustietăţii, unde cei mai mari regizori de la Hollywood erau nevoiţi să meargă pentru a-l convinge pe talentatul, dar atât de straniul actor să facă parte din distribuţia filmelor lor. Grea misiune! Dorinţa de retragere în mijlocul a 18 hectare de pământ - după fiecare rol in­terpretat cu abnegaţie totală pe marele ecran - era atât de mare la Day-Lewis, încât nimeni nu-l putea urni din atelierul lui de construcţii, pe care şi l-a amenajat pe proprietatea irlan­deză. Până şi unul dintre copiii lui, Ronan (20), a crezut, până pe la nouă ani, că tatăl lui lucra undeva pe un şantier, nicidecum în industria cinematografică, atât de mare era dăruirea cu care Daniel cioplea zilnic în lemn şi meşterea diverse. Mai lăsa ciocanul deoparte doar ca să dea câte o raită cu una dintre motocicletele pe care le are în colecţia personală sau ca să confecţioneze pantofi, încă un hobby care-i ocupă o mare par­te din timp. „Se ruşinează de fi­ecare dată când e recunoscut şi e clar că nu-şi agreează propria notorietate“, susţine un apropi­at. Iar soţia îi împărtăşeşte în­tocmai felul de-a fi.

În echipă. „Eu m-am lăsat condusă de instinct, iar el a cedat, intr-un final, doleanţelor mele“, spune Rebecca despre colaborarea regizoarei filmului The Ballad of Jack & Rose cu Day-Lewis, protagonistul peliculei.

În plin proces de creaţie, nu numai Daniel este implicat 100%, după cum explică chiar el: „Rebecca trăieşte cu mai mulţi bărbaţi în timp ce-şi scrie cărţile“. Însă faimosul actor îi oferă partenerei sale aceeaşi libertate de care se bucură şi el. Doamna Day- Lewis se retrage adesea din viaţa de familie, pentru a crea intriga şi personajele scenarii­lor sau romanelor care-i poartă semnătura. „Când ai copii şi eşti femeie, e mai greu să pleci de-acasă şi să lipseşti luni în şir. Totuşi, am făcut-o, sacrificând multe“, spune mama lui Ronan Cal (20) şi a lui Cashel Blake (16). Actorul mai are un fiu, pe Gabriel-Kane (23), care a fost fructul amorului nebun dintre el şi franţuzoaica Isabelle Adjani şi pe care Re­becca l-a integrat perfect în dinamica lor cotidiană. Dar numai după ce Daniel l-a ac­ceptat! Căci actorul a rupt orice legătură cu Adjani în momentul în care a aflat că ea era însărcinată, anunţând-o că se despart printr-un fax! Un gest de-o laşitate incredibilă! Nu tu strop de sensibilitate pentru femeia care-i purta în pântec primul lui născut, nu tu pen­sie alimentară plătită! Cum spuneam, complet diferit faţă de cum se prezintă actorul în faţa camerelor de filmat, când are un curaj vecin cu nebunia şi o implicare demnă de un A-lis­ter redutabil. Cel care s-a străduit de fiecare dată să dea tot ce are mai bun din el pentru un rol (pentru The Boxer, s-a antrenat zilnic, în ring, timp de trei ani, iar pentru In the Name of the Father s-a pregătit stând încarcerat şi torturat) pare că nu ridică un deget ca să-şi menajeze partenera. Cu toate astea, Rebecca îi stă alături după mai bine de două decenii. Şi asta în ciuda trecutului său tulbure (în copilă­rie, Daniel fura din magazine şi era violent, iar, în adolescenţă, a încercat să se sinucidă după ce i-a murit tatăl şi a avut mai multe căderi nervoase, una chiar pe scenă) şi a prezentului încă vizibil marcat de preaplinul sufletesc.

Familie întregită. Soţii Day-Lewis, alături de modelul Gabriel-Kane (22), adică fiul lui cu Isabelle Adjani, pe care actorul l-a renegat iniţial.

Cei doi intelectuali vorbesc aceeaşi limbă, se completează reciproc în cel mai fericit mod cu putinţă. Bifează rarisim apariţii pe covorul roşu şi preferă discreţia maximă. „Slavă Dom­nului că pe mine nu mă recunoaşte lumea pe stradă!“, răsuflă uşurată Rebecca. Din păcate, soţul ei nu-şi permite luxul anonimităţii. Nu încă. Pentru că, aşa cum a dispărut timp de cinci ani (şi s-a mutat în Florenţa ca să înveţe meşteşugul fabricării încălţămintei), tot aşa ne imaginăm şi retragerea definitivă a acto­rului din lumina reflectoarelor. E alegerea lui să renunţe la actorie. Chiar şi prematur. La fel cum şi Miller consideră că dragostea lor nu-i o pură întâmplare. Ei şi-au decis fecirea în doi. Raţional, profund, etern. La fel ca iubirea ca­re-i uneşte.Recente pe Ok! Magazine

Dana Savuica, pictorial impreuna cu sora ei, Gabriela Savuica   Sorin Stana, OK (4) jpg
Emma Raducanu decorata de Regele Charles   GettyImages 1245201010 jpg
Hailey Baldwin Bieberprofimedia 0679444425 jpg
brad pitt
paris si sotul
Oana si Mioara Roman jpg
Nicolae al Romaniei si sotia sa, Alina Maria, in port traditional bucovinean jpg
adela popescu
ben  jennifer 3 jpg
Fiica lui Kim Jong un, Ju Ae   Profimedia (1) jpg
andreea marin6 jpg
Catherine Zeta Jones
Hugh Jackman și soția sa, Deborra Lee Furness
Elizabeth Taylor 0  sursa   GettyImages jpg
denise si sotul
1 jennifer garner jpg jpeg
carmen bruma mircea badea jpeg
Anisia Gafton jpg