De ce n-a vrut Jackie Kennedy să se schimbe de costumul pătat cu sângele lui JFK, după asasinarea preşedintelui?

23 noiembrie, 2020
1 profimedia 0206308424 jpg jpeg

În fatidica zi de 22 noiembrie 1963, Jackie sosea în Dallas alături de preşedintele Kennedy, purtând un superb costum roz de la Chanel.

Era, de fapt, o replică autorizată a unui design Chanel, realizată în State, căci Primele Doamne ale Americii erau încurajate să poarte designeri născuţi în Ţara Unchiului Sam. Cine-ar fi ştiut, atunci, că, peste ani, acest costum va deveni un simbol dureros al uneia dintre marile tragedii ale Americii?

Jackie şi John F Kennedy au salutat mulţimea strânsă pe străzile din Dallas de pe bancheta din spate a unui maşini decapotabile, într-o paradă a coloanei oficiale care urma să traverseze centrul oraşului. După cum bine ştim, la un moment dat, JFK a fost împuşcat în cap şi în gât, iar sângele preşedintelui rănit a împroşcat-o pe Jackie cu tot cu costumul ei de un roz vibrant.

2 profimedia 0433100527 jpg jpeg

După ce soţul ei a fost declarat mort, vice-preşedintele aflat atunci în funcţie, Lyndon B. Johnson, a fost învestit ca şef de stat chiar în avionul Air Force One care transporta familia prezidenţială şi pe ceilalţi oficiali de la Dallas la Washington. Jackie Kennedy a fost prezentă la momentul depunerii jurământului de către Johnson îmbrăcată tot cu costumul murdărit de sângele soţului ei. De ce a făcut asta, când angajaţii ei îi pregătiseră alte haine curate?

4 profimedia 0561303904 jpg jpeg

Într-un interviu acordat peste ani revistei Life, Jackie mărturisea că a refuzat să poarte alte haine dintr-un motiv cât se poate de emoţionant: a vrut ca cei implicaţi în asasinatul lui JFK să vadă ce au făcut. Jackie transmitea un mesaj refuzând să schimbe hainele pătate de sânge, unele pe care le-a purtat şi când a coborât din avionul prezidenţial la Casa Albă. Întrebată de angajaţii de acolo dacă dorea să iasă din avion fără să fie fotografiată, Jackie a refuzat şi a cerut să fie văzută de presă în acel de-acum faimos costum Chanel.

Costumul se află şi acum la Arhivele Naţionale ale SUA, fără să fie curăţat de sângele lui JFK, şi va fi expus publicului de-abia în anul 2103.

Foto: ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

Campioni români la Sportivul Anului 2022 jpg
Pamela Anderson despre placerile in 3 ale lui Jack Nicholson   Profimedia jpg
Corina Ungureanu jpg
Cindy Crawford, Getty (2) jpg
Damian Drăghici 2 jpg
Pamela Anderson, Getty (1) jpg
Angelina Jolie  sursa   Profimedia jpg
GettyImages Pique jpg
echipa gimnastelor Diana Bulimar si Larisa Iordache a fost eliminata de la America Express   Antena 1 (3) jpg
premiile oscar jpeg
Paris Hilton copil  sursa   Instagram, GettyImages jpg
Jenna Ortega GettyImages 1442142599 (3) jpg
WRS (2) jpg
Kylie Jenner si Naomi Campbell in show ul de moda Schiaparelli jpg
INNA  WHITE7799 jpg
Riley Keough și Lisa Marie GettyImages 862165928 jpg
FotoJetLisa jpg
Thomas Anders si Dieter Bohlen de la Modern Talking GettyImages 544975907 jpg
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{/unless}