Diamantele Reginei, care ornează sceptrul şi coroana regală, sunt revendicate de India şi Africa de Sud

20 septembrie, 2022

Dacă tot a revenit în discuţie soarta Bijuteriilor Coroanei, cele două foste colonii din care au fost aduse cele mai preţioase pietre din Regat le revendică după moartea suveranei.

diamantele Reginei revendicate de India si Africa de Sud (2) jpg

De 112 ani, Diamantul Cullinan, cunoscut şi drept Marea Stea a Africii, ornează vârful sceptrului monarhului Marii Britanii. Descoperit în 1905 în minele Premier din provincia Transvaal, Africa de Sud, când teritoriul se afla sub ocupaţie britanică, şi botezat după proprietarul lor, generalul Thomas Cullinan, acesta este cel mai mare diamant descoperit vreodată în lume, cântărind 3,106 carate. În 1907, generalul i l-a oferit în dar Regelui Edward al VII-lea, de ziua lui.

Anul următor, nestemata care era ”la fel de mare cât o inimă umană” a fost tăiată în atelierul unui bijutier din Amsterdam în 105 piese, dintre care 9 mari şi 96 mici. Cel mai mare diamant şlefuit a fost botezat Cullinan I sau Marea Stea a Africii, având 530,2 carate şi fiind considerat cel mai mare din lume, până în 1985, când a fost descoperit diamantul Golden Jubilee de 545,67 carate.

În 1910, Cullinan I a fost din nou prelucrat, pentru a putea fi ataşat sceptrului regal. Celelalte 8 diamante mari au fost inserate, la rândul lor, în timpul regelui George al V-lea (bunicul Reginei Elisabeta a II-a) fie în coroana Reginei Maria, fie pe alte însemne ale Casei Regale. Într-una dintre fotografii, Regina Maria apare purtând diamantele Culinan I şi II drept broşă, Culinan III ca pandantiv şi Culinan IV ataşat la baza Coroanei. Ulterior, Culinan IX a fost montat într-un inel de platină al Reginei Elisabeta a II-a.

Un alt diamant nepreţuit, provenit însă din minele aluvionare din India, are forma ovală şi "doar" 105 carate. Denumit Koh-i-noor sau „Muntele luminii”, această piatră preţioasă făcea parte şi ea dintr-un diamant mai mare, decoperit în Andhra Pradesh, India, în secolul al XIII-lea, având netăiat 793 de carate. Râvnit de toţi conducătorii orientali, de-a lungul vremii, a trecut prin mâna liderilor indieni, turco-mongoli, persani şi afghani, până să afle de el colonialiştii britanici, în timpul anexării Punjabului. Compania Indiilor de Est a intrat în posesia pietrei la sfârșitul anilor 1840, după ce l-a forțat pe Maharajahul Dunjeep Singh, în vârstă de 10 ani, să renunțe la pământurile și posesiunile sale. Compania a prezentat apoi piatra prețioasă Reginei Victoria, iar Prințul Consort Albert a cerut să fie șlefuită și montată în coroanele reginelor Alexandra și Maria, înainte de a fi inserată la baza coroanei Reginei-Mamă în 1937. De atunci, Koh-i-noor se numără printre bijuteriile coroanei britanice, dar guvernele din Iran, Afganistan, Pakistan și India revendică diamantul.

Odată cu moartea suveranei, Africa de Sud şi India cer înapoi nestematele, aflate azi în colecţia Bijuteriilor Regale, păstrată în Turnul Londrei, pentru a intra în tezaurul lor. Aceste cereri au fost ignorate, Regatul Unit susținând că nu există motive legale pentru restituirea diamantelor. Argumentele? În cazul lui Cullinan, piatra care ornează sceptrul Reginei a fost cumpărată de Guvernul sud-african din Transvaal (sub dominație britanică) și oferită regelui Edward al VII-lea drept cadou de ziua de naștere. Iar în cazul diamantului Koh-i-noor, despre care India susţine că a fost furat şi trebuie înapoiat, Familia Regală insistă că a fost un „dar” oferit Coroanei după ce Marea Britanie a anexat Regatul Punjab.

Peste câteva luni, la încoronare, sceptrul şi coroana ornate cu controversatele diamante vor ajunge în posesia noului suveran, Regele Charles al III-lea.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Iuliana Tudor (2) jpg
Nicole Kidman întinerită, GettyImages (1) jpg
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
Dan Grecu a murit   COSR 2 Marius Urzică jpg
Jennifer Garner si Ben Affleck profimedia 0880706932 jpg
Cosmina Păsărin, Alin Gălățescu, Magda Coman, Camelia Șucu la Voices of Disability   PR jpg
White Brunch jpg
Cindy Crawford în Mexic, Profimedia (2) jpg
Ana Bodea JPG
FotoJet Ben (1) jpg
banner cristina cioran png
Donald Trump Jr  și Kimberly Guilfoyle, GettyImages (3) jpg
Iulia Vântur în roșu jpg
Salma Hayek și François Henri Pinault,  GettyImages (4) jpg
Roxana Ciuhulescu jpg
Blue Ivy Carter, fiica lui Beyonce si a lui Jay Z   profimedia 0944940833 jpg
Donald Trump și Jill Biden, GettyImages (4) jpg