Dincolo de sala de gimnastică. Ce nu ştiai despre Svetlana Khorkina, lebăda de la paralele

12 noiembrie, 2015
Olympische Spiele Athen 2004 jpeg
image

Nu se poate să fi fost fan al gimnasticii artistice şi să nu fi avut o strângere de inimă ori de câte ori apărea ea, cea mai periculoasă rivală a fetelor noastre de aur, Simona Amânar, Gina Gogean sau Lavinia Miloşovici.

Ea, rusoaica cu o înălţime peste medie, cu trup firav de balerină şi cu o tunsoare scurtă, care ieşea în evidenţă în marea de cocuri şi codiţe din concursurile de gimnastică. Au trecut anii, iar atleta care enerva pe la jumătatea anilor ‘90 cu atitudinea ei de divă a ajuns la 36 de ani, fără ca acest sport, care a făcut-o mare, să mai dea altă gimnastă, de talia ei. Unii spun c-ar fi cea mai mare a tuturor timpurilor. Alţii, mai rezervaţi, îi acceptă dominaţia doar între 1990 şi 2000. Cert este că Svetlana Vasilyevna Khorkina, cu ale ei 47 de medalii olimpice, mondiale şi europene, ne poate privi şi azi, la fel de trufaşă ca întotdeauna, dar meritat. Până anul acesta, rusoaica se putea mândri că este singura gimnastă câştigătoare a trei titluri mondiale la individual compus, în 1997, 2001 şi 2003, egalată de-abia în 2015 de americanca Simone Biles.

Născută în Rusia comunistă, la Belgorod, pe 19 ianuarie 1979, întâlnirea micuţei Khorkina cu sportul care a făcut-o faimoasă a fost una întâmplătoare.

„Copil fiind, eram foarte mofturoasă la mâncare. Mama mea spera că, dacă mă înscrie la gimnastică, voi mânca micul dejun fără să se mai roage de mine, după ce îmi epuizam energia la sala de sport. Aşa că, doar din motive legate de nutriţie, mi-am început cariera în gimnastică, la vârsta de patru ani.“

image

Exista o singură problemă. Svetlana creştea, chiar prea mult, iar înălţimea ei îi putea fi un obstacol la aparate precum bârna sau paralelele, lucru care i-a făcut pe antrenorii ei să îi recomande un sport înrudit, gimnastica ritmică. Sveta i-a ascultat şi a trecut la această disciplină, dar doar un an, căci şi-a dat seama că iubeşte mai mult gimnastica artistică.

La 1,65 m, mulţi i-au spus că este, totuşi, prea înaltă pentru acest sport practicat de micuţe. Cu excepţia antrenorului ei, Boris Pilkin, care şi-a dat seama ce giuvaer neşlefuit are pe în echipă şi a creat metode speciale de antrenament pentru micuţa… lebădă. O lebădă care a început să zboare din ce în ce mai sus, începând să strălucească odată cu Jocurile Olimpice de la Atlanta, în 1996, acolo unde a câştigat două medalii. Aurul la aparatul preferat, paralelele, şi medalia de argint cu echipa Rusiei.

Un an mai târziu, la campionatele mondiale din 1997, Svetlana era încoronată regina gimnasticii, odată cu primul ei titlu la cea mai importantă probă, individual compus, acolo unde, din păcate, a învins-o pe Simona Amânar.

Era pe cai mari, dar nu i-a ajuns această faimă… nişată. A vrut să devină celebră în toată lumea şi a făcut-o într-un mod care a şocat lumea sportului, pozând nud pentru ediţia din Rusia a revistei Playboy. „Este foarte bine să fii sexy“, spunea ea. Nimeni nu-i putea reproşa, totuşi, ceva frumoasei rusoaice, căci Svetlana continua să domine gimnastica artistică, adunând, până la sfârşitul carierei, şapte medalii olimpice şi 20 mondiale.

image

Interesant este că pe Khorkina o plăceai sau o antipatizai, în orice caz nu-ţi putea fi indiferentă, cu acea personalitate a ei, dramatică şi sigură pe ea. Divă? „Nu mi-ar fi spus nimeni divă sau regină dacă nu aş fi fost o gimnastă creativă. Acordam o mare importanţă costumelor mele şi machiajului. Când lumea vine să vadă un concurs de gimnastică, vrea să vadă un act artistic, nu doar un sport. Sunt talentată. Am obţinut atât de mult în acest sport, încât vor trece zeci de ani până când se va găsi altcineva care să facă la fel.“ Modestă? În niciun caz.

După Olimpiada din 2004 de la Atena, Svetlana părăseşte scena sportului pe care, astăzi, mărturiseşte că nu-l mai iubeşte. De ce? „Prea multe picioare strâmbe“ şi lipsa impresiei artistice…

image

Ce-a făcut după? Teatru, dans, acrobaţii la circ, televiziune, un disc cu cântece de dragoste, politică… Ei bine, aceasta din urmă este cea mai controversată parte a fostei gimnaste, căci nu mulţi au privit cu ochi buni intrarea ei în politică, în 2003, şi tocmai în partidul Rusia Unită cu Putin drept lider. Mai mult, ca şi în cariera sportivă, ambiţioasa Svetlana s-a vrut sus şi a reuşit, fiind aleasă deputat în Duma de Stat, mandatul ei fiind din 2007 până în 2011. Până să ajungă pe cai mari în politică, fost sportivă a şocat opinia publică în 2005, dând naştere unui băieţel, Vladislav Khorkin, însă nu în Rusia, unde domicilia, ci tocmai în Los Angeles. Sveta a refuzat să facă public numele tatălui, însă unele surse susţin că acesta ar fi actorul georgian Levan Uchaneishvili, pe când altele spun că ar fi vorba, de fapt, despre un magnat rus cât se poate de căsătorit. Că a fost actorul, că a fost afaceristul, ambii au dispărut, peste ani, din peisaj. Asta pentru a-i face loc unui fost general de securitate, Oleg Kochnev, cu 23 de ani mai în vârstă decât Svetlana, care i-a devenit soţ în 2011. Vă mai întrebaţi acum de ce viaţa personală a Svetlanei este ca un dosar strict secret?

foto: photoland/corbis images, guliver/getty images/afpRecente pe Ok! Magazine

Catherine Zeta Jones si Michael jpg
FotoJetCuplunou jpg
Carmen Iohannis și Jill Biden în SUA, 2022, Profimedia (2) jpg
FotoJetWitches jpg
Jada Pinkett Smith are o noua podoaba capilara   Facebook jpg
emmanuel macron brigitte macron jpg
Majestatea Sa Margareta si Principele Radu la nunta lor din 199d   Alain Morvan jpg
Mădă as Sophia PNG
Ioana Ginghina in vacanta   Instagram (2) jpg
Denis Motans PNG
Sophia Loren 88 jpg
banner cristina cioran png
Mariah Carey, Getty (4) jpg
Romanita Iovan, sexy la 59 de ani   Instagram (10) jpg
Rihanna si ASAP Rocky, pictorial in 4 cu copiii   Instagram (10) jpg
Ioana Ginghina, despre rochia de mireasa si a treia nunta   Instagram (2) jpg
Jennifer Garner ajută un nevoiaș, Profimedia (4) jpg
Naomi Campbell si Mohammed Al Turki   profimedia 0806267536 jpg