Dinu Patriciu a murit - reacţii

19 august, 2014

Omul de afaceri, în vârstă de 64 de ani, a murit într-o clinică din Londra, acesta suferind de mai mulţi ani de cancer hepatic. Informaţia a fost confirmată de Mihai Voiculescu, medicul curant al lui Patriciu.

Omul de afaceri, în vârstă de 64 de ani, a murit într-o clinică din Londra, acesta suferind de mai mulţi ani de cancer hepatic. Informaţia a fost confirmată de Mihai Voiculescu, medicul curant al lui Patriciu.

În decembrie 2012, Dinu Patriciu a fost supus unui transplant de ficat la un spital din Milano.. Ulterior, el a urmat un tratament pentru cancer la Londra, dar boala a evoluat galopant.

În urma sa rămân două fiice, Ana şi Maria, şi urmele unui imperiu de business care l-a transformat în miliardar. Averea lui a scăzut dramatic, conform ultimei ediţii a Top 300 Capital Cei mai bogaţi români. Astfel, Patriciu mai are o avere estimată la doar 250 de milioane de euro, după ce în 2007 fusese cel mai bogat om din România cu o avere estimată la peste 3 miliarde de euro. Din care, în momentul în care a murit, au rămas doar 190 de milioane de euro

Şi viaţa sa privată din ultimii ani a fost plină de controverse. El se afla în proces de divorţ cu soţia lui, Dana Patriciu.

La aflarea veştii, mai mulţi politicieni şi oameni de media au reacţionat.

Lucian Mîndruţă, de pildă, a povestit episodul întâlnirii lui cu patronul de la acea vreme al trustului Adevărul Holding:

„L-am întâlnit odată, pe la prânz. Am stat de vorbă despre un proiect de-ale lui... o oră a încercat să mă convingă să mă duc acolo. În timpul ăsta a fumat un pachet de ţigări. Toată camera era plină de fum şi cuvinte. M-a ameţit aproape... Am plecat şi-am promis că revin. Şi-am făcut-o, doar ca să-i spun omului care aranjase întâlnirea că nu mă simt confortabil cu oferta de job. O fi fost fumul? O fi fost discreţia omului care nu-şi revela planurile în ciuda curiozităţii mele? O fi fost lenea mea de a mă înhăma la ceva ce nu mai făcusem? Nu ştiu. Am să-mi aduc însă aminte mereu de ora aceea cu Dinu Patriciu. Un om care fuma mult şi vorbea frumos.“

Senatorul PNL Petre Roman a arătat că Dinu Patriciu a avut un traseu profesional de succes graţie talentului său de întreprinzător.

„Cancerul l-a doborât. Ştiam că e într-o situaţie foarte grea şi iată că nu a reuşit să mai facă faţă şi la această încercare. A trecut prin multe. Să ştiţi că în martie 1990 eu am dat Decretul 54 care a deschis posibilitatea de a crea întreprinderi private în România, a fost un act legislativ extrem de important pentru libertatea economică în România şi el a ţinut să aibă titlul 001. A avut primul titlu de întreprindere liberă privată din România. A ajuns foarte departe datorită unui mare talent, unei capacităţi excepţionale de a construi. A fost singurul om de afaceri din România cu anvergură internaţională“, a arătat Roman.

Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, l-a descris pe prietenul său, Dinu Patriciu, drept „cel mai puternic exponent al liberalismului“. „Condoleanţe familiei lui Dinu Patriciu, să fie tari, să treacă peste această încercare. Am fost prieten cu Patriciu, l-am considerat cel mai puternic exponent al liberalismului. Din păcate, am avut o tranziţie ezitantă, lentă, dacă erau mai mulţi ca Dinu Patriciu, România ar fi ajuns foarte departe!“, a spus Orban, la B1 TV.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat că Dinu Patriciu şi Călin Popescu Tăriceanu au fost printre cei care au pus bazele liberalismului în România şi a precizat că, după încheierea activităţii politice a omului de afaceri, cei doi au pierdut legătura.

„La începutul anilor 1990, am reînnoit toată legislaţia ţării. În această activitate, Patriciu s-a dovedit un om foarte activ. Era alături de oamenii în vârstă, doi tineri care s-au afirmat activ, Dinu Patriciu şi Tăriceanu. Era student la Arhitectură, ştiu că era foarte apreciat. El era cunoscut din acest punct de vedere. A fost un om prezent, activ. După aceea, a intrat în afaceri, iar legăturile noastre erau sporadice. Relaţiile noastre s-au rărit apoi substanţial“,a spus Ion Iliescu.

Preşedintele de onoare al PNL,

, a povestit că, după ce s-a îmbolnăvit, Dinu Patriciu a preferat să se retragă la Londra şi a întrerupt legătura cu apropiaţii.

„Am păstrat foarte bune relaţii până când, din nefericire, el s-a îmbolnăvit. Am ştiut că boala e gravă, chiar după ce a făcut transplantul de ficat şi, după aceea, probabil că şi datorită situaţiei de familie în care nici el nu a fost foarte fericit, de la începutul anului, s-a izolat la Londra şi ştiu bine că nu numai cu noi, dar cu niciunul din apropiaţii lui. Din ianuarie, pur şi simplu, nu mai ştiam nimic de el. Suntem extrem de îndureraţi, a fost un prieten bun“, a declarat Quintus.

Foto: arhiva ADHRecente pe Ok! Magazine

andreea84 jpg
Shakira şi Pique FOTO EPA-EFE
David Popovici record mondial la 100 m (2) jpg
Jackie Kennedy 0 profimedia 0418251506 jpg
J Lo shopping (9) jpg
Ellen DeGeneres și Anne Heche jpg
anne heche profimedia 0424396442 jpg
iva1 jpg
Angelina Jolie (2) jpg
dan37 jpg
Anne Heche în moarte cerebrală jpg
Bennifer, Paris, hăituiți de paparazzi jpg
Iuliana Luciu DJ la Monaco Lucille (4) jpg
Catalin Scarlatescu a slabit la America Express jpg
kim kim yo jong gettyimages 951833242 jpg jpeg
Amber Heard și Johnny Depp jpg
anca turcasiu vara5 jpg
Brooklyn Beckham și Nicola Peltz (14) jpg