Doliu în aristocraţia română. Prinţul Mihai Dimitrie Sturdza, strănepot al domnitorului Moldovei, a murit la Paris
Unul dintre ultimii descendenţi ai marilor familii româneşti s-a stins din viaţă la vârsta de 86 de ani.
Urmaş al domnitorului Moldovei Mihail Sturdza, Mihai Dimitrie Sturdza era unul dintre ultimii artistocraţi români veritabili, care făcuse carieră ca istoric şi diplomat, cu lucrări importante în genealogie, heraldică şi istoria culturii. Printre cele mai ample scrieri din perioada exilului se numără “Grandes familles de Grèce, d’Albanie et de Constantinople”, cu replica românească “Familiile boiereşti din Moldova şi Ţara Româneascp. Enciclopedie istoricp, genealogică şi biografică”.
Din 1963, obligat de opresiunea din ţară, a plecat la Paris, unde a lucrat ca diplomat la Institutului de Ştiinţe Politice din Paris, precum şi în cadrul Departamentului de Schimburi Culturale şi Ştiinţifice al Ministerului Afacerilor Externe francez între anii 1968 şi 1985.
Între 1986-1995 a activat ca redactor politic la Departamentul român de la postul de radio Europa liberă din Munchen. La încheierea contractului, a fost distins cu o scrisoare de felicitare semnată de preşedintele SUA, Bill Clinton. Totodadă, Prinţul Mihai Dimitrie Sturdza a fost interpret oficial pentru limba română a doi dintre preşedinţii emblematici ai Franţei: generalul Charles de Gaulle şi Valery Giscard d'Estaing.
Tot la Paris şi-a întemeiat şi familia, căsătorindu-se cu Isabelle de Bagneux, fiica marchizului de Bagneux, cu care a avut doi băieţi, Dimitri şi Adrian Vandrille.
Vestea morţii sale a fost dată de un vechi colaborator, Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu, care a notat că "Era niţel necăjit din cauza drumului pe care o ia omenirea, obligată de coronavirus, şi se temea că nimic nu va mai fi “ca înainte”. Cu toate astea, lucra în continuare la Enciclopedia lui şi visa să vadă noi volume apărute."
Mihai Dimitrie Sturdza este strănepotul lui Mihail Sturdza, domnitor al Moldovei (1834-1849), fiind şi descendent al familiei Manu, care l-a dat pe generalul Gheorghe Manu, erou al Războiului de Independenţă, prim-ministru şi primar al Bucureştiului.
"Au fost în familia mea şi artişti şi doctori. Cea mai cunoscută a fost celebra Lucia Sturdza Bulandra. Era atrasă de teatru, dar la vremea aceea actriţele erau prost văzute şi considerate, dacă nu femei uşoare, atunci femei cu o moralitate mai mult sau mai puţin discutabilă. Când Lucia Sturdza Bulandra a hotărât să devină actriţă şi s-a şi căsătorit cu un actor, lucru nemaipomenit la vremea aceea, familia ei a respins-o. Şi doctori în familie au fost mulţi, încă de când boierimea avea privilegii, cu studii şi în ţară şi în străinătate. Nu ştiu dacă eu personal aş fi ales altceva, pentru că îmi plăcea să studiez istoria, aşa că, orice ar fi fost, tot pe calea asta aş fi înaintat. Cu multe piedici, totuşi, de aceea am şi părăsit ţara. În afara ţării mi-am făcut altă carieră şi altă viaţă", povestea într-un interviu publicat de casadecultura.ro.
FOTO: casadecultura.ro