East 17: mărirea și decăderea celui mai cool boy band

28 februarie, 2023

Erau băieţii un pic mai fresh şi mai răi decât adoraţii tuturor fetelor, rivalii lor de la Take That.

East 17 GettyImages 759321881 (4) jpg

În anii ´90, lui Robbie Williams & co le-au dat replica patru englezi cu look de rapper alb şi un sound mai energic decât ne-a fost dat să auzim, pe atunci, la trupele de băieţi. Vorbim de cei patru băieţi de la East 17, grup care a avut mare succes între anii 1991 şi 1999 şi care a vândut 18 milioane de albume în toată lumea, piese precum House of love, West End Girls, Let it rain, Stay Another Day, Hold My Body Tight făcând ravagii printre adolescenţii acelor vremuri şi nu numai.

Vorbind despre „disputa” pop dintre East-17 și rivalii lor de la Take That, mogulul muzical Guy Adams susține, fără doar și poate, că primii au fost mult mai cool. „În rivalitatea lor de cinci ani, care a dominat popul britanic, East 17 a fost de partea câștigătoare. Muzica lor infuzată cu ritmuri hip-hop era mai pe gustul maselor. Ca atare, aceștia au vândut 18 milioane de discuri în toată Europa, în comparație cu cele 17 milioane ale celor de la Take That”.

Dar ce s-a ales de solistul Brian Harvey sau de chipeșul Tony Mortimer, fondatorii trupei East 17, una care îi mai includea şi pe Terry Coldwell şi John Hendy, în roluri secundare și uitați acum de tot?

Ei bine, Brian Harvey, ajuns acum la 48 de ani, a avut, după succesul cunoscut cu trupa East 17, aceeaşi traiectorie profesional –personală pe care o regăsim la majoritatea soliştilor de la trupele faimoase în această decadă. Pe modelul mărire şi decădere, Brian a cunoscut dependenţa de droguri şi depresia puternică, fiind spitalizat în 2005 după o tentativă de sinucidere. De fapt, drogurile au fost cele care l-au îngropat profesional, Brian fiind dat afară din trupă în 1997, după ce a fost implicat într-o controversă legată de substanțele interzise și după infama lui declarație: „Este cool să te droghezi!”.

Căsătorit, în anii 90, cu dansatoarea Natasha Carnegie (de care a divorțat între timp) şi tatăl unei fete, Brian n-o duce prea bine nici acum, britanicul postând în urmă cu ceva ani un video pe internet în care apare distrugând discurile de platină primite în vremurile de glorie ale trupei  East 17 şi declarând următoarele: „Asta cred eu despre industria voastră muzicală de rahat”.

Starurile trupei East 17, aproape în anonimat

Asta după ce fostul star aproape că a murit în 2005, când a căzut sub roțile Mercedesului său, alunecând de la volanul mașinii. Bizar, nu? Ei bine, Brian a susținut că nu încerca să se sinucidă, dar că a căzut din mașină în timp ce mergea în marșarier, după ce i se făcuse rău de la ce mâncase mai devreme. Brian și-a zdrobit, atunci, pelvisul, și-a rupt coastele, iar plămânul i-a fost perforat, dar, cu toate acestea, a supraviețuit și și-a revenit.

De atunci, fostul solist cu voce suavă a rămas departe de lumina reflectoarelor și prizonierul propriei nefericiri financiare, dar s-a reîntors la muzică, lansând un single stingher în 2019, numit A Ghetto Luv Story.

Brian Harvey în prezent
Brian Harvey în prezent

Cât despre cel care a compus mare parte din hiturile trupei, Tony Mortimer, acesta are acum 52 de ani, este tatăl a două fete şi are un aspect destul de sobru şi de schimbat faţă de vremurile lui de glorie. După ce a tot plecat şi revenit în trupa East 17, în 2013, Tony şi-a lansat, în sfârşit, albumul solo de debut, Songs from the Suitcase. Cam târziu pentru un reînceput de drum, nu-i aşa? Nici Mortimer n-a scăpat de vicii, drogurile şi alcoolul fiind cei mai buni prieteni ai lui în vremurile în care East 17 se afla pe culmile succesului. Ba, mai mult, acesta a mărturisit că a simţit presiunea succesului atât de puternic încât a căzut şi el pradă depresiei şi tentativelor (eşuate, din fericire) de a-şi lua viaţa. E ceva ce are în comun cu colegul lui de trupă, se pare.

Astăzi, Tony se concentrează pe munca lui de producător muzical la studioul său din Essex, precum și pe creșterea celor două fiice ale sale, Atlanta și Ocean, împreună cu partenera lui, Tracey.

Un prezent nu tocmai cool, așadar, pentru englezii cu care aproape toate adolescentele anilor ‘90 au avut măcar un poster.

Foto: Getty Images, ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

FotoJetReghe jpg
Alina Kabaeva jpg
FotoJetBrit jpg
anca turcasiu
Angela Merkel si Regele Charles la dineul de la Berlin   profimedia 0766087803 jpg
Rege Jean Page (3) jpg
Dinu Maxer despre divorţ jpg
Angelina Jolie si Brad Pitt FOTO Getty Images jpg
Ana Morodan arestata cu 3 dosare penale (6) jpg
Salma Hayek și Francois Henri Pinault, soțul său jpg
Jennifer Aniston, premiera americană Murder Mystery 2 (7) jpg
Nadia El Nakla si Humza Yousaf   profimedia 0765882072 jpg
Kim Kardashian pe plajă, Profimedia (6) jpg
1 jorge masked singer romania jpg jpeg
Gisele Bundchen jpg
Tania Budi jpg
Bennifer verde neon, premiera Air, Getty (7) jpg
FotoJetMonica jpg