Emmanuel Macron, emoţii la prezidenţiale! Scorul strâns cu contracandidata Marine Le Pen a dat naştere la meme-uri usturătoare

11 aprilie, 2022
22 emmanuel macron vs marine le pen vot prezidentiale in franta 2022 2 jpg jpeg

Cea mai strânsă cursă pentru ocuparea fotoliului de preşedinte al Franţei i-a stârnit pe internauţi să creeze caricaturi memorabile.

Nici preşedintele în exerciţiu Emmanuel Macron, nici candidata populistă de dreapta Marine Le Pen nu au întrunit în primul tur al alegerilor prezidenţiale majoritatea absolută. Primul a câştigat 28,6% dintre voturile exprimate, în timp ce adversara sa a obţinut 23,9% din sufragii. Un rezultat care îi dă transpiraţii reci lui Emmanuel Macron, care se vedea lejer rămânând la Palatul Élysée, pentru un al doilea mandat.

Chiar şi soţia sa, Brigitte Macron, era vădit îngrijorată, în momentul în care a mers la urne, afişând o distanţă faţă de soţul său şi nemaifiind atât de prietenoasă cu jurnaliştii prezenţi la secţia de votare unde şi-au depus buletinele de vot.

21 emmanuel macron si brigitte macron vot prezidentiale scor strans cu marine le pen 1 jpg jpeg

Lui Emmanuel Macron i se reproşează că ar fi "arogant" şi "preşedintele bogaţilor" ("président des riches"), pentru că s-a înscris în cursa electorală abia în ultima zi, acum trei săptămâni, şi că, în ajun de alegeri, s-a arătat prea mult preşedinte şi prea puţin candidat, scrie "Politico". Totodată, asiduitatea cu care a insistat să-l contacteze în mod repetat pe Vladimir Putin înaintea invadării Ucrainei nu i-a adus puncte lui Macron, ba dimpotrivă, i-a făcut un serviciu naţionalistei Marine Le Pen. Iar extrema dreaptă jubilează la vederea acestui avans în sondaje şi se aude că «Moscova contează pe Marine Le Pen pentru a scăpa de sancţiuni», după cum comentează "La Repubblica".

7 emmanuel macron vs marine le pen prezidentiale meme cursa electorala al doilea tur 7 jpg jpeg

Pe de altă parte, venirea lui Marine Le Pen la putere e văzută ca  un cutremur politic pentru Franţa şi pentru Europa. Deşi a încercat să-şi îmblânzească imaginea şi să pară mai moderată în ultimii ani, Le Pen şi partidul ei au o istorie lungă legată de xenofobie, politici prietenoase cu Putin şi euroscepticism.

17 emmanuel macron si brigitte macron vot prezidentiale scor strans cu marine le pen 2 jpg jpeg

În tot cazul, "The Guardian" prevede o a doua rundă între Macron şi Le Pen care se va lăsa cu "vânătăi" ("bruising runoff"). Este «lupta vieţii lui Macron», estimează şi "Financial Times". Iar Marine Le Pen, aflată la a treia încercare de a ajunge la Élysée, a afirmat că, dacă pierde şi de data aceasta, se va retrage definitiv din viaţa politică.

23 emmanuel macron vs marine le pen vot prezidentiale in franta 2022 3 jpg jpeg

Pe fondul acestei lupte acerbe pentru putere, internauţii s-au întrecut în a crea meme-uri usturătoare la adresa ambilor candidaţi. Ele au făcut înconjurul internetului şi, cum vom avea de-a face şi cu o a doua rundă, e de aşteptat să apară şi altele, la fel de ingenioase. (vezi galeria foto)

5 emmanuel macron vs marine le pen prezidentiale meme cursa electorala al doilea tur 5 jpg jpeg

Emmanuel Macron şi Marine Le Pen se vor confrunta din nou într-un al doilea tur de scrutin pe 24 aprilie. 

FOTO: Profimedia, InstagramRecente pe Ok! Magazine

Hugh Grant și Anna Elisabet Eberstein, Getty jpg
8 shannen doherty jpg jpeg
Tudor Chirila, jurat la  Vocea Romaniei
Catherine Zeta Jones si Michael jpg
Melania Trump, Michelle Obama, Laura Bush și Hillary Clinton prezente la priveghiul lui Rosalynn Carter, Profimedia (1) jpg
copiii sarah jessica parker (6) jpg
Klaus Iohannis în cadrul vizitei oficiale din Belgia Foto Fb Klaus Iohannis jpg
Brad Pitt și Jennifer Aniston, Profimedia (1) jpg
Jessica Simpson colaj  jpg
Celine Dion sufera de o boala neurologica foarte rara jpg
Catalina Ponor a doua oara insarcinata   Instagram, The Art Place (5) jpg
Nico alias Nicoleta Matei si fiica sa, Alexandra Matei   Facebook (1) jpg
Naomi Campbell, Profimedia (3) jpg
Carmen Iohannis si Klaus Iohannis in vizita in Cabo Verde, la Palatul Prezidential   Instagram (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck, Bennifer, Profimedia (5) jpg
Ilinca Vandici DSC 6510 (1) jpg
FotoJet (34) jpg
Cosmin Natanticu   Antena 1 (4) jpg