Fenomenul "Dallas" și destinul surprinzător al eroilor săi. Sue Ellen, Pamela sau Bobby, atunci și acum

7 octombrie, 2024

Îți mai amintești de Sue Ellen, Pamela, Lucy și Bobby? Cândva cele mai populare fețe de pe pământ, actorii din Dallas n-au mai avut același succes după încheierea serialului-fenomen. Dar dramele nu i-au ocolit pe niciunul.

Ala bala portocala, Sue Ellen coboară scara, J.R. pleacă cu mașina să o pupe pe Cristina. Dar cui îi arde de recitat poezioare când toată lumea vrea să afle un singur lucru: „Cine l-a împușcat pe J.R.?“. Și cum de s-a trezit Pamela cu Bobby sub duș, când el murise într-un accident de mașină? Dacă îți sunt cunoscute aceste cuvinte, înseamnă că nu ești străin de fenomenul Dallas, care ținea toată România cu sufletul la gură în anii '90.

Dallas profimedia 0425392000 (2) jpg

Povestea înstăritei familii din Texas, cu dramele, aventurile și răsturnările sale de situație, a cucerit o lume întreagă, fără drept de apel. Timp de 13 ani, cât a rulat serialul (în perioada 1978-1991 în America), publicul s-a bucurat și a suferit cot la cot cu membrii familiei Ewing, magnați ai petrolului. Actorii care le-au dat viață personajelor iconice au devenit printre cele mai cunoscute fețe de pe mapamond. O parte dintre ei, precum regretatul Larry Hagman aka J.R., nu mai sunt în viață, iar restul au dispărut din lumina reflectoarelor sau n-au mai reușit să egaleze succesul Dallas vreodată. Grea misiune, ce-i drept. Dar chiar și la zeci de ani distanță, nu te poți abține să nu zâmbești când le vezi chipurile atât de familiare.

Linda Gray (Sue Ellen)

La începutul serialului, personajul ei nici măcar nu avea un nume. „Bruneta de pe canapea“ era denumirea din notițele scenariștilor. Dar soția alcoolică și nefericită a odiosului J.R. a avut atâta priză la public, încât a ajuns un adevărat simbol al isteriei Dallas, asigurându-i Lindei Gray o ascensiune meteorică. Ba chiar i-a adus în palmares două Globuri de Aur și un Premiu Emmy. „The bitch with the long legs“, cum a numit-o Elizabeth Taylor, a luptat mult ca să pună mâna pe rolul vieții ei.

Ținută din scurt de un soț abuziv și egoist, cu care se căsătorise la doar 20 de ani și cu care făcuse doi copii rapid (n.r. un băiat și o fată, Jeff și Kehly), Lindei i-a fost interzis să ia contact cu lumea filmului. Într-un final a decis să-și urmeze visul, sfidându-și partenerul, de care a și divorțat în 1983. „N-ar fi trebuit să mă căsătoresc niciodată cu el“, mărturisea actrița mulți ani mai târziu. De altfel, tot despre Ed Trasher, designer de coperte de album, a declarat că „prima dată când am făcut dragoste a fost în noaptea nunții, iar sexul a fost o mare dezamăgire“. Dezamăgiri a trăit din plin și pe platourile de filmare Dallas. A fost concediată din serial în momentul în care și-a exprimat dorința de a regiza câteva episoade, dar a fost readusă înapoi după ce Larry Hagman, cu care era amică la cataramă, i-a luat apărarea, forțându-le mâna producătorilor.

Linda, la rândul ei, i-a fost alături până la final. Actorul a murit de cancer în 2012, lăsând un mare gol în inima partenerei de ecran. „Larry iubea viața, dar bea prea mult. Pe platourile de filmare de la Dallas dădea gata câte cinci sticle de șampanie pe zi, ceea ce a și dus la transplantul de ficat din 1995“, a povestit actrița.

"Vreau să mă bucur de bărbați, dar nu să mă căsătoresc cu ei"

Viața Lindei n-a fost mai puțin dureroasă ca cea a personajului interpretat în Dallas. La vârsta de cinci ani a făcut poliomielită, fiind la un pas să ajungă definitiv în scaunul cu rotile. „Am stat la pat opt luni, în carantină, nu puteam să ies să mă joc cu prietenii“, a povestit actrița. Mama ei a devenit alcoolică în urma acestui episod, iar Linda s-a luptat cu un sentiment de vinovăție mare parte din viață. În 1989, sora sa mai mică, de care era extrem de apropiată, a murit de cancer la sân, iar în 2020 și-a pierdut fiul, răpus de leucemie.

Linda Gray  sursa   shutterstock 350443271 jpg

Acum, la 84 de ani, actrița trăiește izolată la ferma sa din California, mănâncă sănătos, face mișcare 20 de minute pe zi și încearcă să vadă partea plină a paharului. „Evit să mă afund în gânduri negative. Mare parte din lucrurile rele care mi s-au întâmplat mie li s-au întâmplat și altora“, povestește ea.

Linda, o femeie single de mulți ani, este extrem de deschisă în privința sexului. „Ador, ador bărbații. Nu m-am simțit chiar în elementul meu până pe la 60. (...) Îmi place viața aventuroasă, ies în oraș și flirtez. Vreau să mă bucur de bărbați, dar nu să mă căsătoresc cu ei. De ce aș face asta?“, a povestit de asemenea, în stilul ei spumos, într-un interviu Daily Express.

Victoria Principal (Pamela Ewing)

Lumea s-a îndrăgostit pe loc de Pamela (74), frumoasa brunetă ce i-a furat inima lui Bobby Ewing, interpretat de Patrick Duffy. Victoria Principal a jucat timp de nouă ani în Dallas, devenind un adevărat sex-symbol și stârnind invidia publicului feminin fascinat de Duffy. „Cum era să-l sărut? Excelent“, a confirmat actrița într-un interviu în 2015, deși între cei doi nu a fost niciodată nimic în viața reală. Născută în Japonia, pentru că tatăl ei era sergent în Forțele Aeriene SUA și familia călătorea mult, Victoria și-a găsit cu greu menirea în viață. A studiat Medicina un an, a încercat apoi actoria, a devenit agent de talente, s-a apucat de Drept, pentru ca apoi să revină la actorie, convinsă de scenariul Dallas.

„În prima zi de filmare am avut un puternic sentiment de déjà vu. Aveam emoții, și totuși simțeam că totul se întâmplă fix așa cum ar trebui să se întâmple, ca și cum mai trăisem asta cândva. Știu că m-am uitat la Patrick când nu era atent și mi-am zis: «E un om bun».“ Și totuși, odată ce a încheiat aventura Dallas, pentru că nu-i mai plăcea scenariul, dusă a fost. N-a acceptat să apară nici în continuarea Dallas din 2012, unde au apărut mai toți colegii ei celebri. Victoria a renunțat cu totul la Hollywood la începutul anilor 2000, după ce-și făcuse deja un nume ca antreprenor în wellness. A scris patru cărți despre un stil de viață sănătos, iar în 1991 a lansat propria companie de produse de îngrijire a pielii, Principal Secret, pe care a vândut-o în urmă cu câțiva ani.

În viața amoroasă lucrurile nu au mers atât de lin ca-n cea profesională. A avut două mariaje și o relație turbulentă de un an cu artistul Andy Gibb, din trupa Bee Gees, pe care l-a părăsit din cauză că acesta era dependent de droguri. Prima căsătorie, cu Christopher Skinner, pe care l-a cunoscut în 1978 pe platourile Dallas, e eșuat după doi ani. A doua căsătorie, cu chirurgul plastician Harry Glassman, a durat 21 de ani, dar s-a încheiat brusc în 2006. „A fost unul dintre cei mai dureroși ani“, a declarat actrița ulterior.

În prezent, Victoria, care nu are urmași, trăiește la ferma sa idilică de lângă L.A., înconjurată de animalele pe care le-a salvat. De altfel, bruneta are și o organizație caritabilă ce-i poartă numele, având ca preocupare lupta pentru mediu. Nu pare să ducă lipsa anilor de glorie, însă publicul nostalgic îi duce lipsa pe micul ecran.

Charlene Tilton (Lucy)

Mignona cu păr blond și ochi albaștri avea doar 17 ani când a fost aleasă să joace rolul lui Lucy Edwing, nepoata șireată a lui J.R., angrenată în tot soiul de aventuri amoroase dezastruoase. Două săptămâni s-a rugat de producători să o lase să dea probă pentru rol, respinsă fiind inițial pe motiv că nu avea pic de experiență. Adolescenta care vindea într-un magazin de tricouri a ajuns peste noapte una dintre cele mai cunoscute chipuri din lume și visul a milioane de bărbați.

„Brusc, jucam în cel mai urmărit serial la nivel global și oamenii îmi spuneau lucruri pe care nu le mai auzisem niciodată. Era ceva ireal. Încrederea mea în sine era teribilă, în schimb. Playboy m-a declarat câțiva ani la rând cel mai sexy star TV, dar eu nu mă vedeam așa“, a declarat ea într-un interviu Daily Mail. Acum, la 65 de ani, regretă că și-a petrecut tinerețea subestimându-și frumusețea, după cum a explicat în People: „N-am crezut că am ceva special, era Hollywood-ul plin de femei frumoase. Erau în vogă Farrah Fawcett, Loni Anderson, Susanne Somers“.

Charlene n-a dus o viață ușoară. Abandonată de tată și crescută de o mamă cu probleme psihice, adesea internată în instituții psihiatrice, a petrecut mulți ani prin orfelinate. Succesul Dallas a salvat-o de la sărăcie, dar nu și de la nefericire. A fost căsătorită de două ori și ambele mariaje au eșuat. Cu solistul de muzică country Johnny Lee a fost măritată din 1982 până în 1984, din acest mariaj rezultând unicul ei copil, o fiică. La un an de la divorț își găsise deja alt soț, în persoana muzicianului Domenick Allen, cu care a fost căsătorită șapte ani. Când, în sfârșit, a dat peste sufletul ei pereche, Cheddy Hart, acesta a murit subit, în urma unui atac de cord, în 2009, cu o zi înainte de Crăciun. „Am fost șocată, devastată, am suferit mult. Luni de zile am zăcut pe canapea, fumând țigări și bând vin“, a povestit actrița în Page Six despre perioada depresivă.

Nici la bani n-a avut mare noroc. Notele de plată uriașe pentru spitalele în care mama sa era îngrijită, precum și un contabil care i-a furat banii (n.r. acesta a săvârșit opt ani de închisoare într-un final) au adus-o la sapă de lemn. A fost nevoită să-și vândă reședința luxoasă din Beverly Hills și să se mute într-un apartament minuscul. „Nici măcar o dată nu m-am lamentat întrebându-mă de ce mi se întâmplă mie toate astea“, spune Charlene, care acum, la 64 de ani, duce în sfârșit o viață liniștită. Actrița locuiește în Nashville, aproape de fiica sa, cântăreața Cherish Lee, și de cei doi nepoți.

Patrick Duffy (Bobby Edwing)

Dacă ai văzut Dallas și nu te-ai îndrăgostit de Bobby, fratele de treabă al lui J.R., clar te dădeai în vânt după băieții răi. Cu trupul său bine făcut și privirea caldă, Patrick Duffy (75) a devenit rapid unul dintre cei mai doriți bărbați de pe planetă. „Cred că nu era episod în care Bobby să nu-și dea cămașa jos“, a recunoscut și actorul. Povestea de dragoste dintre Bobby și Pamela i-a făcut pe mulți să spere într-o iubire dincolo de ecran între Patrick și Victoria, deși în realitate starul era căsătorit și cu doi copii.

„Am avut chimie, castingul a fost foarte bine făcut. (...) Ne simțeam foarte confortabil lucrând împreună, ea avea un simț al umorului fenomenal“, a dezvăluit Patrick într-un interviu, mulți ani mai târziu. 

Întocmai ca personajul căruia i-a dat viață,  Patrick Duffy a fost băiat de casă. Căsătorit din 1974 cu balerina Carlyn Rosser, mai mare cu 10 ani ca el, care i-a dăruit și doi băieți, actorul a trecut în 2017 prin cea mai grea pierdere: soția a murit răpusă de cancer. Viața avea să-l ia prin surprindere trei ani mai târziu, la începutul pandemiei, când i-a scos-o în cale pe Linda Purl, la rândul ei fostă glorie de film a anilor '80.

Linda Purl și Patrick Duffy Foto Getty Images (6) jpg

Cei doi au vorbit timp de patru luni pe Zoom, iar apoi „am urcat în mașină și am condus 20 de ore până la ușa ei și de atunci suntem nedespărțiți“, a povestit Patrick în People. El și Linda și-au găsit fericirea când nu mai sperau și au lansat împreună o companie ce produce făină de aluat, Duffy's Dough, bazată pe o rețeță moștenită de actor de la bunica lui.

Deși Duffy a mai apărut după Dallas în câteva seriale de succes, precum Step by Step sau Tânăr și Neliniștit, imaginarul colectiv îl va reține mereu drept Bobby din Dallas, băiatul de aur căsătorit cu Pamela.

Foto: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Monica Barladeanu in prima rochie de mireasa by M Marquise la nunta ei cu Valeriu Gheorghita   Instagram (9) jpg
Lora la nunta religioasa cu Ionut Ghenu   Instagram jpg
Monica B si Valeriu G (10) (1) jpg
Tom Cruise și Nicole Kidman (1) jpg
The Pussycat Dolls, Profimedia jpg
Angie, Angelina Jolie, Profimedia (1) jpg
Dr  Gabor Maté, Profimedia jpg
Transilvanian Ninja cu Alin Panc, Varul Sandel, Sandu Lungu, Diana Matei, Cornel Palade (3) JPG
alexia eram mario fresh jpg
Millie si Jake PNG
FotoJet Presedinti jpg
Angelina Jolie și Akala, Profimedia (2) jpg
Nicole Kidman si fiica sa Sunday Rose, Profimedia (6) jpg
George Soare și Andreea Esca jpg
Chef Joseph Hadad 2024   instagram (4) jpg
Prezentare Catalin Botezatu la Paris Fashion Week la hotelul Ritz   PR (33) JPG
Fiica lui Michael Schumacher, Gina Schumacher, s a casatorit cu Iain Bethke   Instagram jpg
Pamela Anderson, Profimedia (5) jpg