Fostul preşedinte Mihail Gorbaciov are probleme de sănătate. Ce crede despre americani cel care a provocat prăbuşirea URSS

3 iulie, 2022

Ajuns la vârsta de 91 de ani, fostul lider comunist se degradează pe zi ce trece, din cauza a două afecţiuni foarte grave.

Mihail Gorbaciov ultimul lider sovietic (5) jpg

Mihail Gorbaciov se confruntă cu problemele vârstei, cărora li se adaugă şi două boli grave: diabetul şi insuficienţa renală, pentru care este nevoit să facă dializă. Potrivit unor surse, el ar fi internat din 20 iunie, iar starea sa de sănătate se degradează pe zi ce trece.

„Știți ce caracter am, sunt hotărât să lupt, să trăiesc", a declarat Gorbaciov, la spitalizarea anterioară, pentru agenția Interfax. De altfel, în 2019, el a fost surprins de fotografi deplasându-se cu ajutorul unui scaun cu rotile.

Respectat de Occident, dar acuzat de trădare de nostalgicii URSS, fostul lider comunist a locuit multă vreme la Londra, unde a înfiinţat şi Fundaţia Mihail Gorbaciov, care se ocupă de programe caritabile şi educaţionale. Dar, de câţiva ani încoace, s-a mutat înapoi în Rusia, la reședința sa aflată pe un teren guvernamental, lângă casele din Moscova ale fostului președinte rus Dmitri Medvedev și ale altor oficiali.

Mihail Gorbaciov ultimul lider sovietic (6) jpg

Numele lui Mihail Gorbaciov rămâne legat de tentativele de reformă care au dus la încheierea Războiului Rece, dar şi la prăbuşirea blocului URSS şi de retragerea trupelor sovietice din Afganistan. Pentru toate acestea, Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

Totuşi, ultimul preşedinte sovietic, care a condus URSS în perioada 1985-1991, crede şi acum în idealurile vechiului bloc comunist şi consideră că fostele ţări membre ar trebui să coopereze între ele. Nu o dată, Gorbaciov şi-a arătat sprijinul faţă de Vladimir Putin, iar anul trecut a declarat despre americani că "aroganța și încrederea în sine li s-au urcat la cap”. Şi, într-un eseu amplu publicat în august 2021, el a scris că „dacă aș putea începe din nou, aș face multe lucruri altfel”.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

NSYNC   GettyImages 953234702 jpg
Julianne Moore este Contesa de Buckingham intr o noua drama regala, Mary si George   Sky Showtime (3) jpg
andra jpg
FotoJet Ana Violeta sărut jpg
FotoJetKardashian Kate jpg
Elizabeth Hurley și fiul său Damian Hurley, GettyImages (4) jpg
Bradley Cooper si Gigi Hadid   profimedia 0851507160 jpg
Ricky Martin și fiii săi gemeni, Profimedia (2) jpg
Anca Serea și fiica ei Sarah foto Ok Magazine DSC 7786 (3) jpg
FotoJetChicago jpg
FotoJetKS jpg
Miki ex K Pital jpg
Julia Roberts la lansarea colecției sale de bijuterii cu Chopard, la Chateau Marmont, Los Angeles, Getty Images (2) jpg
Olivia Munn, GettyImages jpg
FotoJetLenny și Zoe Kravitz jpg
FotoJetSofiaV jpg
Printul Frederik si presupusa amanta Genoveva Casanova   Casa Regala daneza, Instagram jpg
Jennifer Aniston  sursa   Shutterstock jpg