FOTO Cine e soţia lui Mircea Cărtărescu

10 iulie, 2015
mircea cartarescu jpeg

Unul dintre cei mai prolifici autori de cărţi ai noi generaţii este cunoscut publicului larg drept semnatarul unor opere precum „De ce iubim femeile“, trilogia „Orbitor“ ori „Levantul“. Iată, însă, cine e şi cu ce se ocupă soţia sa.

Unul dintre cei mai prolifici autori de cărţi ai noi generaţii este cunoscut publicului larg drept semnatarul unor opere precum „De ce iubim femeile“, trilogia „Orbitor“ ori „Levantul“. Iată, însă, cine e şi cu ce se ocupă soţia sa.

Mircea Cărtărescu este ununul dintre cei mai cunoscuţi poeţi, prozatori, critici literari şi publicişti români ai noului val. Anul acesta, în aprilie, a primit vestea că este câştigătorul premiului Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur, una dintre cele mai prestigioase distinctii literare europene, în valoare de 25.000 de euro, ceremonia de decernare urmând să aibă loc pe 27 iulie la Salzburg, în deschiderea Festivalului Mozart. Practic, după Eugène Ionesco, câştigătorul din 1970, Mircea Cărtarescu este primul autor român distins cu acest premiu literar de mare tradiţie, decernat din 1965. Pe lista foştilor câştigători se numără autorii W. H. Auden, Harold Pinter, Vaclav Havel, Italo Calvino, Doris Lessing, Milan Kundera, Salman Rushdie, Umberto Eco, Patrick Modiano, Javier Marias, John Banville etc.

image

Dar dacă numele lui Mircea Cărtărescu (59) s-a făcut auzit până peste hotare, prea puţin se ştiu despre soţia sa, Ioana Nicolaie (41), la rândul ei scriitoare.

Cine e soţia lui Mircea Cărtărescu?

S-a născut la Sângiorz-Băi, pe 1 iunie 1974. După absolvirea liceului "George Coşbuc" din Năsăud a devenit studentă la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1997. În 1998, când a terminat cursurile de masterat ale aceleiaşi facultăţi, a început să lucreze în presă şi în domeniul editorial (a colaborat ca redactor la editurile Casa Radio, Polirom şi Paralela 45). Este profesoară de literatură şi predă scriere creativă. Ţine ateliere de creativitate pentru copii. Vreme de doi ani a moderat Campionatul poveştilor la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Este membră a Uniunii Scriitorilor şi a PEN România.

image

A debutat în lumea literară în 2000, cu volumul de versuri „Poză retuşată“, moment din care a adunat o colecţie întreagă de volume, traduceri şi colaborări cu revistele literare.

Pe Mircea Cărtărescu l-a cunoscut în anii ’90, când amândoi aveau alt partener de viaţă.

image

„Mircea n-a fost niciodată profesorul meu, dar ne cunoşteam, fireşte, foarte bine, fiindcă mergeam la acelaşi cenaclu. Uneori, după cenaclu, mergeam spre casă împreună, cu troleibuzul, fiindcă el stătea în Colentina, iar eu în Fundeni. Şi eu, şi colegii mei, îi citiserăm cărţile, îl admiram enorm şi îl consideram un model. Dar nu eram în niciun caz îndrăgostită de el. Asta s-a întâmplat brusc, la sfârşitul facultăţii. Era căsătorit, încă, şi eu eram într-o altă relaţie, când s-au creat, pur şi simplu, nişte breşe în vieţile noastre”, a rememorat Ioana începuturile relaţiei cu Cărtărescu, într-un interviu din „Formula AS“.

image

În 2000, scriitorul a plecat cu o bursă în Germania, la Berlin, iar Ioana l-a urmat. „Mircea deţinuse o bursă importantă a statului german şi l-am însoţit. Timp de aproape doi ani am stat departe de ţară, de prieteni, de familie, dar nedespărţită de Mircea nicio secundă. Nici până la pâine nu mergeam separat. Asta ne-a legat extraordinar, dar mi-a dat şi o senzaţie de inadecvare, în momentul în care ne-am reîntors în ţară şi a trebuit să îmi găsesc un loc de muncă. Mircea m-a cerut în căsătorie într-un autobuz berlinez”.

image

La rândul său, autorul celebrelor cărti „Levantul“, „De ce iubim femeile“ şi „Orbitor“ s-a declarat norocos că a întâlnit-o pe Ioana: „E o minune, pentru mine, că am alături o femeie ca Ioana. Când venea la cenaclul pe care-l conduceam îmi spuneam mereu în sine, oftând: «Nu e de nasul meu» şi o evitam cât puteam, ca să nu mai simt inutila strângere de inimă de câte ori o vedeam. Acum suntem împreună de ani de zile, avem şi un copil bun şi iubitor…”.

Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie sunt căsătoriţi de ani buni şi sunt părinţii unui băiat, Gabriel (12).

image
image
image

Activitatea literară a soţiei lui Mircea Cărtărescu

Ioana Nicolaie a avut, în ultimii ani, o activitate intensă, pe lângă poezii scriind şi un roman, dar şi literatură pentru copii. În primii săi ani ca poetă, Ioana Nicolaie a semnat ca Ioana Vlaşin, după numele primului ei soţ, poetul Gelu Vlaşin.

Recent, ea a publicat un nou volumul, "Lomografii", a cărui lansare oficială va avea loc pe 23 iulie, de la ora 19.00, la Libraria Humanitas de la Cişmigiu.

image
image

Foto: pagina personală



Recente pe Ok! Magazine

Lucien Laviscount și Shakira, Profimedia (3) jpg
FotoJetGillian jpg
Paris Prince și Blanket Jackson GettyImages 2117918841 jpg
Salma Hayek și Valentina Paloma Pinault la Oscaruri, Getty (3) jpg
4 arnold schwarzenegger jpg jpeg
Shakira, GettyImages 2103262299 jpg
cameron diaz mama 51  jpg
FotoJetKateșiCatherine jpg
Shannen Doherty Kate Middleton jpg
Ben Affleck și Jennifer Lopez, Getty Images (4) jpg
Dan Negru, Florin Piersic, Leon Dănăilă jpg
Michelle Pfeiffer, Getty jpg
Kathy Hilton Paris și Nicky (2) png
FotoJetKate Piers jpg
supermodele de altădată jpg
Andra și invitații săi în concertul Tradițional, Arhivă personală jpg
Emmanuel Macron   Soazig de la Moissonniere (2) jpg
andreea marin 1024x567 1 jpg