Gambitul damei de România: cine este Alexandra Botez, românca de 25 de ani care ia cu asalt lumea şahului mondial

7 decembrie, 2020
1 gambotul 1 jpg jpeg

New York Post i-a dedicat un articol româncei, care deţine tiltul de Maestră Internaţională din partea Federaţiei Internaţionale de Şah, numind-o chiar influencer în lumea şahului, datorită atitudinii sale pline de aplomb - motiv pentru care au comparat-o cu personajul serialului Netflix de succes "Gambitul damei"

La doar 15 ani, Alexandra Botez a câştigat Campional Naţional de Şah la fete în America, primind apoi titlul de Maestră din partea Federaţiei Internaţionale de Şah. A studiat Relaţiile Internaţionale la Stanford, acolo unde a fost prima femeie preşedinte a clubului de şah al universităţii. Născută în Dallas, Alexandra Botez este fiica unor români care au fugit din ţară înainte de revoluţie, cerând azil politic. Familia ei s-a mutat apoi în Vancouver, Canada - acolo unde tatăl ei, de profesie inginer, a început s-o înveţe şah pe când ea avea 6 ani. Alexandra vorbeşte foarte deschis despre tatăl ei, Andrei - cel care a iniţiat-o în şah şi a pregătit-o apoi pentru competiţiile internaţionale. "Tata mereu îmi vorbea urât atunci când jucam şah împreună şi nu mă ridicam la aşteptările lui, aşa că a trebuit să supravieţuiesc acestui stil dur şi am învăţat să îi răspund cu aceeaşi monedă. Cred că este foarte dezamăgit atunci când nu câştig", declară Alexandra. "Mama joacă foarte puţin şah. Aşa că tata a făcut un pariu: că mă va învăţat să joc şi, în doar 2 săptămâni, voi ajunge să o înving pe mama". Aşa s-a şi întâmplat, iar atunci tatăl ei şi-a dat seama că Alexandra este un veritabil talent înnăscut. 

gambit 2 png png
gambit 3 png png

Tânăra de 25 de ani are deja o impresionantă comunitate de peste 450.000 de urmăritori pe platforma Twitch, acolo unde face livestreaming cu partidele ei de şah. "Părinţii nu au înţeles la început ce fac eu pe Twitch, dar acum mă urmăresc şi ei acolo", declară ea pentru New York Post. Platforma poate aduce şi câştiguri uluitoare. Streamerul numărul 1 de pe Twitch are 16 milioane de followerşi şi deja circa 15 milioane de dolari în cont! "Vreau să fac acest joc mai accesibil pentru jucătorii obişnuiţi", spune Alexandra, care are şi peste 25 de milioane de vizualizări pe canalul ei de YouTube. Un succes, desigur, şi datorită serialului Netflix "Gambitul damei". "Cred că toată lumea din şah este de acord că aceasta este cea mai bună descriere a şahului făcută la TV", spune Alexandra despre popularul serial.

gambit 4 png png

Foto: InstagramRecente pe Ok! Magazine

vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
Campioni români la Sportivul Anului 2022 jpg
Pamela Anderson despre placerile in 3 ale lui Jack Nicholson   Profimedia jpg
Corina Ungureanu jpg
Cindy Crawford, Getty (2) jpg
Damian Drăghici 2 jpg
Pamela Anderson, Getty (1) jpg
Angelina Jolie  sursa   Profimedia jpg
GettyImages Pique jpg
echipa gimnastelor Diana Bulimar si Larisa Iordache a fost eliminata de la America Express   Antena 1 (3) jpg
premiile oscar jpeg
Paris Hilton copil  sursa   Instagram, GettyImages jpg
Jenna Ortega GettyImages 1442142599 (3) jpg
WRS (2) jpg
Kylie Jenner si Naomi Campbell in show ul de moda Schiaparelli jpg
INNA  WHITE7799 jpg
Riley Keough și Lisa Marie GettyImages 862165928 jpg
FotoJetLisa jpg
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{/unless}