Gambitul damei de România: cine este Alexandra Botez, românca de 25 de ani care ia cu asalt lumea şahului mondial

7 decembrie, 2020
1 gambotul 1 jpg jpeg

New York Post i-a dedicat un articol româncei, care deţine tiltul de Maestră Internaţională din partea Federaţiei Internaţionale de Şah, numind-o chiar influencer în lumea şahului, datorită atitudinii sale pline de aplomb - motiv pentru care au comparat-o cu personajul serialului Netflix de succes "Gambitul damei"

La doar 15 ani, Alexandra Botez a câştigat Campional Naţional de Şah la fete în America, primind apoi titlul de Maestră din partea Federaţiei Internaţionale de Şah. A studiat Relaţiile Internaţionale la Stanford, acolo unde a fost prima femeie preşedinte a clubului de şah al universităţii. Născută în Dallas, Alexandra Botez este fiica unor români care au fugit din ţară înainte de revoluţie, cerând azil politic. Familia ei s-a mutat apoi în Vancouver, Canada - acolo unde tatăl ei, de profesie inginer, a început s-o înveţe şah pe când ea avea 6 ani. Alexandra vorbeşte foarte deschis despre tatăl ei, Andrei - cel care a iniţiat-o în şah şi a pregătit-o apoi pentru competiţiile internaţionale. "Tata mereu îmi vorbea urât atunci când jucam şah împreună şi nu mă ridicam la aşteptările lui, aşa că a trebuit să supravieţuiesc acestui stil dur şi am învăţat să îi răspund cu aceeaşi monedă. Cred că este foarte dezamăgit atunci când nu câştig", declară Alexandra. "Mama joacă foarte puţin şah. Aşa că tata a făcut un pariu: că mă va învăţat să joc şi, în doar 2 săptămâni, voi ajunge să o înving pe mama". Aşa s-a şi întâmplat, iar atunci tatăl ei şi-a dat seama că Alexandra este un veritabil talent înnăscut. 

gambit 2 png png
gambit 3 png png

Tânăra de 25 de ani are deja o impresionantă comunitate de peste 450.000 de urmăritori pe platforma Twitch, acolo unde face livestreaming cu partidele ei de şah. "Părinţii nu au înţeles la început ce fac eu pe Twitch, dar acum mă urmăresc şi ei acolo", declară ea pentru New York Post. Platforma poate aduce şi câştiguri uluitoare. Streamerul numărul 1 de pe Twitch are 16 milioane de followerşi şi deja circa 15 milioane de dolari în cont! "Vreau să fac acest joc mai accesibil pentru jucătorii obişnuiţi", spune Alexandra, care are şi peste 25 de milioane de vizualizări pe canalul ei de YouTube. Un succes, desigur, şi datorită serialului Netflix "Gambitul damei". "Cred că toată lumea din şah este de acord că aceasta este cea mai bună descriere a şahului făcută la TV", spune Alexandra despre popularul serial.

gambit 4 png png

Foto: InstagramRecente pe Ok! Magazine

Jennifer Lopez, Josh Duhamel în Shotgun Wedding, Foto Profimedia (16) jpg
Diana Munteanu   Antena 1, arhiva personala (4) jpg
1 will smith jpg jpeg
swank8 jpg
Alina Eremia jpg
cabral si adela jpg
Rihanna, cină în rochie transparentă  Foto Profimedia (5) jpg
andreea banica4 fb jpg
1 0 britney spears profimedia 0308237502 2 jpg jpeg
1 divort angelina si jolie brad pitt jpg jpeg
kim kardashian 1 jpg
Gwen Stefani foto profimedia jpg
marina almasan 9 fb jpg
elizabeth taylor foto profimedia jpg
Andie MacDowell pe podium la Paris, Foto Profimedia (5) jpg
Victoria Beckham   Instagram (3) jpg
7 vladimir putin jpg jpeg
Tudor Chirilă foto Pro TV jpg