Game of Thrones, cele mai exotice locuri în care s-a filmat faimosul serial

30 august, 2017
game of thrones cetatea mdina png

Faimoasa serie inspirată de romanele lui George R.R. Martin şi produsă de HBO a captivat cu poveştile sale de seducţie, război şi intrigi politice, dar şi cu peisajele sale spectaculoase. Iată cele mai exotice locuri în care a fost filmată.

image

 Fie că e vorba de zidurile înalte ale castelului Winterfell, fie de palatele de piatră din King’s Landing, de Astapor, portul în care se face negoţ cu sclavi, sau de gheţurile de Dincolo de Zid, cele mai spectaculoase peisaje din serial chiar există şi le găsim în cinci ţări de pe două continente: Irlanda, Islanda, Croaţia, Maroc şi Malta. Dacă în primele două s-au filmat scenele din regatul gheţurilor, în ultimele trei s-au luat cadre pentru scenele din teritoriile exotice, pe care vă invităm să le explorăm împreună.

Croaţia a cunoscut un boom în turism, după ce mai multe sezoane din Game of Thrones au fost filmate aici.

Croaţia

Ori de câte ori acţiunea se petrece în capitala celor 7 Ţinuturi din Westeros, King’s Landing, vedem de fapt vechile ziduri şi grădini ale uimitorului Dubrovnik. Dacă în film cetatea croată a reprezentat Debarcaderul Regelui, în trecut Dubrovnik chiar a fost capitală maritimă, niciodată cucerită, iar zidurile şi alte elemente istorice se integrează perfect în universul Game of Thrones. De pildă, Fortul Lovrijenac a servit pentru a ilustra Turnul Roşu (din al doilea sezon), portul a fost decorul pentru bătălia navală Blackwater, iar în Turnul Minčeta şi-a recuperat Daenerys dragonul.

Dubrovnik. Zidurile vechii cetăţi croate a devenit centrul acţiunilor din King’s Landing.

Şi dacă tot vorbim despre dragoni, casa celor aflaţi în slujba reginei Khaleesi este, în realitate, magnificul Palat al lui Diocleţian din oraşul Split. Tot aici se află strada Papalić, unde sclavii din ficţiune au pornit rebeliunea. În apropiere se află Žrnovnica, unde s-a filmat marea luptă din al patrulea sezon şi locul unde servitoarea de încredere a Missandei făcea baie (moara Antoničin). La 15 km de Split, Cetatea Klis, fost bastion de apărare al Dalmaţiei construit în secolul al III-lea, a servit drept decor pentru vizita reginei Khaleesi. Iar la 20 km de Dubrovnik se găseşte parcul dendrologic din Trsteno, folosit pentru a înfăţişa grădina de vară.

image

cu maşina (956 km de la Bucureşti) sau cu avionul, preţul unui bilet dus-întors pe ruta Bucureşti-Dubrovnik începând de la 160 €/pers. Nu ai nevoie de viză.

la Grand Villa Argentina, unde o noapte de cazare costă de la 311 €/cameră.

pe lângă plajă şi sporturi acvatice, cei care vin aici găsesc pachete turistice tematice către locaţiile de filmare ale Game of Thrones. Vizitează şi insulele Badija (cu faimoasa mănăstire), Hvar (aici vine să mixeze Paris Hilton), Galesnjak (în formă de inimă), Vis (în Komiza se face un vin bun) şi Pag (cu celebrele cluburi din Novalia).

Malta

Nu e de mirare că vechiul centru al Cavalerilor Ioaniţi a fost folosit pentru decorurile din Urzeala Tronurilor. Cetatea Mdina a fost capitala medievală a Maltei, iar astăzi, cu mozaicurile şi frontispiciile ei, păstrează aerul timpurilor de demult. Supranumit „oraşul tăcut“, datorită imensei zone pietonale, Mdina a permis ca filmările să se desfăşoare lesne pentru a ilustra fortăreaţa Debarcaderul Regelui în primul sezon.

Fortul Ricasoli a găzduit filmările pentru Turnul Roşu, în primul sezon

Iar Fortul Ricasoli a reprezentat impunătorul Turn Roşu, cetatea conducătorului celor Şapte Regate. Un alt loc din Malta exploatat de echipa de filmare a fost Fereastra de Azur de pe insula Gozo, unde a avut loc nunta dintre Khal Drogo şi Daenerys Targaryen. Din păcate, acest arc natural din calcar, înalt de 28 m, creat după eroziunea a două peşteri, s-a prăbuşit anul acesta în mare, privând Malta, dar şi întreaga Europă de Sud de unul dintre cele mai romantice locuri.

Cetatea Mdina apare în primul sezon, în scenele din Debarcaderul Regelui.

cu avionul, preţul unui bilet dus-întors pe ruta Bucureşti-Valetta începând de la 46 €/pers. Nu ai nevoie de viză.

la Hotel Excelsior de 5 stele, unde un pachet de 7 nopţi de cazare cu mic dejun, asistenţă turistică, transport cu avionul şi transferuri porneşte de la 549 €/pers.

poţi face plajă şi sporturi acvatice, poţi înota cu delfinii în Parcul Mediterraneo Bio şi poţi admira din barcă peşterile şi coloanele de stâncă de la Blue Grotto (8 €). Vizitează şi insula Gozo, Grandmaster’s Palace, parcul de distracţii Popeye Village, minunatele grădini Upper şi Lower Baraka, Buskett, San Anton şi Parisio. Participă şi la o festa în St. Julian, punctul terminus al distracţiei.

Fereastra de azur. Recent, superbul arc s-a prăbuşit în mare.

Maroc

Aït Ben Haddou e una dintre cele mai exploatate cetăţi sahariene în cinematografie.

Al treilea sezon a adus echipa serialului în nordul Africii, unde producătorii au ales peisajele unice de la Aït Ben Haddou şi Essaouira (ambele situri UNESCO) cu cetăţi tradiţionale şi clădiri tipice regiunii sahariene. Situat pe un deal, la aproximativ 100 km sud-est de Marrakech, oraşul fortificat Aït Ben Haddou a avut şi avantajul de-a se afla aproape de locaţiile unde au fost turnate şi alte filme de succes, precum Lawrence al Arabiei, Ultima ispită a lui Christos, Mumia, Alexandru şi Gladiatorul.

Portul Essaouira, folosit pentru filmările din Astapor.

La fel de ofertant a fost şi Ouarzazate (Poarta Deşertului), situat la o altitudine de 1.160 m în mijlocul unui podiş sterp şi locuit în majoritate de berberi, la marginea Saharei. Aici s-au filmat scene atât pentru Yunkai, cât şi pentru Pentos, în care Daenerys eliberează o armată de sclavi. În portul Essaouira, denumit de berberi Taşşurt (Zidul) datorită zidurilor ce împrejmuiesc aşezarea, a avut loc acţiunea din Astapor, de unde Daenerys cumpăra războinici pentru a-şi forma o armată.

image

cu avionul, preţul unui bilet dusîntors pe ruta Bucureşti-Marrakech începând de la 173 €/pers. Nu ai nevoie de viză.

la Riad Caravane, unde o noapte de cazare costă 55 €.

poţi face plajă, sporturi acvatice, tenis sau golf, poţi merge la safari pe cămile în deşert ori cu caii prin munţii Atlas sau poate te tentează escaladările şi tururile montane cu bicicleta ori rafting-ul pe cursurile apelor repezi. Relaxează-te la SPA, bucură- te de petrecerile berberilor, fă shopping în bazaruri şi mergi în turul oraşelor regale Fès, Meknès, Marrakech şi Rabat. Mergi şi la Agadir, un centru turistic ticsit de hoteluri, restaurante şi cafenele la malul oceanului. Şi tot aici se află şi fosta fortăreaţă a piraţilor!

Foto: 123rf.com, filmtourismus.de, wallsofdubrovnik.comRecente pe Ok! Magazine

andrew-  fergie
Fiica lui Kim Jong un, Ju Ae   Profimedia (1) jpg
andreea marin6 jpg
Catherine Zeta Jones
Hugh Jackman și soția sa, Deborra Lee Furness
Elizabeth Taylor 0  sursa   GettyImages jpg
denise si sotul
1 jennifer garner jpg jpeg
carmen bruma mircea badea jpeg
Anisia Gafton jpg
kim si kanye jpeg
Crina Semciuc    FOTO Horațiu Sovaiala, Ionut Rusu (1) jpg
elvis presley
Andreea Marin nou jpg
Daniel Craig, Getty (1) jpg
DSC 0088 site jpg
julia fox kanye west penis1 jpg
titanic3 jpg