Gânduri despre Sergiu Nicolaescu

3 ianuarie, 2013

La ceas de despărţire definitivă de marele cineast român, colegii de breaslă, dar şi cei din politică au transmis cele mai sensibile gânduri în memoria lui.

La ceas de despărţire definitivă de marele cineast român, colegii de breaslă, dar şi cei din politică au transmis cele mai sensibile gânduri în memoria lui.

„Este iniţiatorul marilor filme româneşti şi a trecut şi peste graniţă cu proiectele sale cinematografice. A colaborat cu Franţa, cu Anglia, cu Germania, a luat actori de acolo pentru filmele lui. Nu se mai întâlnise aşa ceva la noi. Sergiu Nicolaescu a fost pionierul zilelor bune şi foarte bune ale cinematografiei româneşti“, a spus Sebastian Papaiani.

Actorul Vladimir Găitan a avut o prietenie de-o viaţă cu regizorul Sergiu Nicolaescu, precizând că îl consideră pe acesta un „părinte uriaş“.

, a spus Vladimir Găitan.

Actorul Mircea Albulescu îşi aminteşte atât de de profesionistul, cât şi de omul Sergiu Nicolaescu, despre care spune că a fost „un câştigător“ şi, mai mult decât atât, „un om minunat“.

, a spus actorul.

Pentru actorul Ion Besoiu rămâne un nemuritor pentru că a dus faima cinematografiei în toată lumea

„Rămâne un nemuritor pentru că a dus faima cinematografiei române în toată lumea. Mai avea să spună multe lucruri în cinematografie“, a spus Besoiu.

El a precizat că este foarte trist, pentru că Nicolaescu îi era şi bun prieten.

, a mai spus Besoiu.

Şi pe actriţa Stela Popescu, aflată în vacanţă în India, vestea dispariţiei cineastului Sergiu Nicolaescu a îndurerat-o profund.

, a spus Stela Popescu.

Criticul de film Tudor Caranfil a spus despre Sergiu Nicolaescu că a fost „un om frumos“ care o să-i lipsească enorm.

„A fost un artist emblematic decenii de-a rândul, un profesionist al cinematografiei române, un dinamizator al vieţii cinematografice, un cavaler romantic cum l-am simţit cu toţii în «Orient Express»“, a spus criticul de film, care a subliniat şi faptul că a uimit publicul cu experimentele sale, de la "Dacii" - un film de o mare amplitudine, la filmele sale de acţiune şi la comedii. „A fost un supravieţuitor îndârjit. Un personaj pe care l-am admirat“, a adăugat criticul.

, a amai spus acesta.

Pe actorul Mircea Diaconu l-a impresionat ultimul discurs al regizorului Sergiu Nicolaescu din Parlament, despre care spune că a funcţionat ca o „premoniţie“.

, a declarat actorul.

Şi creatoarea de modă Doina Levintza, cu care cineastul Sergiu Nicolaescu a avut numeroase colaborări pentru costumele filmelor sale, regretă dispariţia maestrului.

„Eram prieteni foarte buni, iar vestea dispariţiei sale m-a şocat“, a spus Levintza pentru MEDIAFAX.

, a mai spus creatoarea.

Fostul prim-ministru Petre Roman îşi aminteşte despre Sergiu Nicolaescu ca despre un om care a riscat la Revoluţie, punând talentul şi idealul său artistic în slujba tuturor românilor, şi a cărui creaţie va rămâne pentru eternitate.

„L-am cunoscut pe Sergiu Nicolaescu atât înainte cât şi după Revoluţie şi m-am simţit foarte aproape de omul acesta. Ne rămân pentru eternitate, pot spune, creaţia sa, rolurile sale, măiestria sa regizorală, toată filmografia sa de dinainte şi de după Revoluţie. Îmi pare foarte rău de dispariţia lui, dar ne rămâne minunata lui creaţie“, a spus Petre Roman.

El a spus că Sergiu Nicolaescu a riscat la Revoluţie, apreciind că nu au fost mulţi cei care au riscat asemenea lui, după care s-a angajat în politică în virtutea unui sentiment patriotic care îl călăuzea.

„Eu aş vrea să vorbesc şi despre omul Sergiu Nicolaescu, care a riscat, adică a pus talentul său şi idealul său artistic în slujba noastră, a tuturor, în momentul Revoluţiei, pentru că atunci a riscat. Nu au fost mulţi cei care au riscat aşa cum a riscat el. Apoi s-a angajat şi în politică, mai ales dintr-un puternic sentiment patriotic. Azi se vorbeşte oarecum cu fereală despre sentimentul patriotic şi e foarte rău că e aşa. El întotdeuna a păstrat ca un fel de a fi al său acest sentiment patriotic şi în toate împrejurările, în felul în care gândea el, a căutat să imprime acest sentiment în societatea românească“, a spus Roman.

Fostul premier a precizat că a lucrat împreună cu regizorul, având şi diferenţe de opinie, şi şi-a manifestat regretul că regizorul nu şi-a putut finaliza proiectul început acum patru luni, de a realiza un documentar despre Revoluţie.

, a completat fostul prim-ministru.

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu spune că l-a cutremurat vestea morţii regizorului Sergiu Nicolaescu, fost senator PSD.

„M-a cutremurat când am aflat. Este o mare pierdere pentru noi toţi, pentru cinematografia românească. A fost o mare personalitate a filmului românesc. Dispare o personalitate a culturii româneşti, a cinematografiei româneşti. A fost un om care a creat, era un om eminamente pozitiv, constructiv, şi s-a străduit foarte mult ca să menţină cinematografia românească pe linia de plutire după 1989. Şi personal s-a implicat, era dăruit acestei arte, folosind inclusiv calitatea lui de inginer, că el a fost inginer la orgini“, a declarat acesta.

El a mai spus că vorbise miercuri cu soţia lui Sergiu Nicolaescu şi că spera ca în cursul acestei zile să îl poată vizita la spital pe regizor.

„Am aflat cu tristeţe şi m-a cutremurat această ştire, mai ales că ieri după-amiază am vorbit la telefon cu soţia lui Sergiu Nicolescu. Urmăream starea lui la spital. Mi-a povestiti de Crăciun despre accidentul acela, a alunecat pe gheaţă şi şi-a fisurat nişte coaste. Şi eu credeam că asta a fost cauza internării sale. Am aflat că de fapt a avut o peritonită şi de la soţie am aflat ieri că după operaţie a avut o evoluţie mai complicată. Ieri dimineaţă s-a simţit mai rău, dar după-amiază şi spre seară se ameliorase situaţia lui. Era şi dânsa mai optimistă şi speram ca azi poate să-i fac o vizită, însă m-a luat prin suprindere această veste tragică“, a mai spus Iliescu.

Foto: arhiva ADHRecente pe Ok! Magazine

Mihail Gorbaciov ultimul lider sovietic (5) jpg
Cristina Balan si a retras copiii cu sindrom Down de la scoala (1) jpg
mihai9 jpg
alberts30 jpg
Vera Wang jpg
perju20 jpg
1 paul de romania jpg jpeg
liot2 jpg
begona gomez profimedia 0703879614 jpg
brigitte profimedia 0703853077 jpg
allen jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (11) jpg
ciutacu20 jpg
Top Gun  Tom Cruise (3) jpg
Cameron Diaz jpg
r kelly gettyimages 172025666 jpeg
8 johnny depp3 jpg jpeg
Shakira si Pique jpg