Geo Saizescu s-a stins din viaţă

24 septembrie, 2013
regizori mb108 jpeg

Ieri seară, marele regizor român a trecut la cele veşnice după o lungă suferinţă. Foştii colegi şi colaboratori regretă profund dispariţia lui.

Ieri seară, marele regizor român a trecut la cele veşnice după o lungă suferinţă. Foştii colegi şi colaboratori regretă profund dispariţia lui.

Geo Saizescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film, a murit ieri la vârsta de 80 de ani. Regizorul a murit la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti, unde era internat din cauza unor grave probleme pulmonare.

Geo Saizescu s-a născut la 14 noiembrie 1932, la Prisăceaua în judeţul Mehedinţi, iar colegii de breaslă şi-amintesc de el ca fiind un om vesel, plin de glume şi poveşti şi care avea un talent pedagogic deosebit.

image

Printre cele mai de succes filme ale sale se numără „Păcală“ (1974) şi „Păcală se întoarce“ (2006), „Eu, tu, şi... Ovidiu“ (1978), „Un surâs în plină vară“ (1963), „Secretul lui Bachus“ (1984), „Secretul lui Nemesis“ (1987) şi „Astă seară dansăm în familie“ (1972), dar şi peliculele „Doi vecini“ (1958), „Dragoste la zero grade“ (1964), „La porţile pământului“ (1965), „Balul de sâmbătă seara“ (1967), „Şantaj“ (1980), „Grăbeşte-te încet“ (1981), „Sosesc păsările călătoare“ (1984), „Harababura“ (1990), printre altele.

La unele dintre filmele sale, Geo Saizescu a fost şi scenarist, şi actor.

De-a lungul îndelungatei sale cariere, Geo Saizescu a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi actori, între care Gheorghe Dinică, Iurie Darie, Dem Radulescu, Jean Constantin, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Emil Hossu, Stela Popescu, Maia Morgenstern, Valentin Teodosiu, Şerban Ionescu, Draga Olteanu-Matei, Dorina Lazăr etc.

Cele mai recente pelicule ale sale sunt „Iubire elenă“ (2010) şi „A doua şansă“ (2011).

Filmul „Iubire Elenă“, o coproducţie Grecia/ România/ Italia având la bază piesa omonimă scrisă de Kostas Assimakopoulos, a avut premiera în cinematografele româneşti pe 18 mai 2012.

Din distribuţia filmului au făcut parte

, în rolul Beatricei,

u, în rolul lui Filipos,

(Eleni Altamoura),

,

,

,

.

În anul 2006, la lansarea filmului „Păcală se întoarce“, Geo Saizescu spunea că Păcală este „o chintesenţă a inteligenţei şi umorului naţional“ ce înfruntă prostia omenească. În raport cu acelaşi personaj întruchipat în urmă cu 30 de ani de Sebastian Papaiani, Păcală în interpretarea lui Denis Ştefan din „Păcală se întoarce“ readucea acelaşi spirit, susţinea atunci regizorul.

Atunci, Saizescu visa chiar şi la un al treilea film cu acelaşi protagonist.

După cum singur declara, şi-a iubit toate filmele, niciunul nefiind mai presus decât altul şi singurul său regret a fost acela că nu a făcut mai multe pelicule.

De asemenea, Geo Saizescu a fost un pedagog renumit şi şi-a dorit mereu să împărtăşească arta cinematografică mai tinerilor săi colegi, astfel că a fost printre fondatorii universităţii Hyperion, la care a continuat să le predea studenţilor, chiar şi după ce n-a mai fost plătit.

image

A scris cărţile „Jurnalul unui bătrân lup de cinema“ şi „Păcală se întoarce şi.. rămâne!“.

A primit numeroase premii şi distincţii, între care şi premiul de excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj.

Foto: arhiva ADHRecente pe Ok! Magazine

FotoJetReghe jpg
Alina Kabaeva jpg
FotoJetBrit jpg
anca turcasiu
Angela Merkel si Regele Charles la dineul de la Berlin   profimedia 0766087803 jpg
Rege Jean Page (3) jpg
Dinu Maxer despre divorţ jpg
Angelina Jolie si Brad Pitt FOTO Getty Images jpg
Ana Morodan arestata cu 3 dosare penale (6) jpg
Salma Hayek și Francois Henri Pinault, soțul său jpg
Jennifer Aniston, premiera americană Murder Mystery 2 (7) jpg
Nadia El Nakla si Humza Yousaf   profimedia 0765882072 jpg
Kim Kardashian pe plajă, Profimedia (6) jpg
1 jorge masked singer romania jpg jpeg
Gisele Bundchen jpg
Tania Budi jpg
Bennifer verde neon, premiera Air, Getty (7) jpg
FotoJetMonica jpg