Hoi An, splendoare orientală
Oferă-ţi în plin sezon rece o escapadă exotică în misteriosul Vietnam, între o plajă sublimă şi ruinele unui regat dispărut.
N-ai cum să nu te îndrăgosteşti de Vietnam, de peisajele lui, de mâncarea tradiţională, de oamenii respectuoşi şi serviabili. Căci Ţinutul Dragonului Zburător, aşa cum l-au botezat localnicii, e în continuare un stat asiatic tradiţionalist (ca Japonia sau vecina Chină), tributar confucianismului, budismului sau taoismului, în care natura este preaslăvită, iar relaţiile interumane se bazează pe ierarhia respectului: fiul faţă de tată, elevul faţă de profesor, tânărul faţă de vârstnic.
În continuare comunist, dar cu răni de război adânci, lăsate de americani (5 milioane de vieţi pierdute şi 270.000 de tone de artilerie rămasă încă nedetonată!), Vietnamul nu poartă ranchiună străinilor, ba chiar îi invită să se bucure de frumuseţile sale şi să guste din aromele lui unice. Majoritatea turiştilor fac escală în nord, la Hanoi şi Delta Fluviului Roşu, ori în sud, la Ho Chi Min şi Delta Fluviului Mekong. Dar adevăratul Nam, cum îi spun americanii, palpită în zona centrală, cu savoarea tradiţională şi romantismul vremurilor trecute, cu parcuri naturale uimitoare şi refugii de vis la malul mării. Un loc luat sub aripa ocrotitoare a celor de la UNESCO, unde pagodele şi templele sunt oaze de linişte în mijlocul vieţii moderne, invitând la calm şi contemplare.
Portul Hoi An, datând din secolul II î.Ch. şi dezvoltat în 1535 de exploratorul portughez Antonio de Faria, servea pe vremuri drept principal centru pentru comerţul cu mirodenii din Asia de Sud Est, sub numele de Faifo. Astăzi, acest oraş vechi e un mic paradis turistic cu atmosferă artistică, dată de arhitectura originală şi de numeroasele ateliere de ceramică şi ţesături, păstrătoare ale vechilor tradiţii.
Cum ajungi în Hoi An?
Cu o cursă aviatică pe ruta Bucureşti-Istanbul-Da Nang, care te va costa în jur de 770 €/ pers. Viza turistică de scurtă şedere (15 zile) o obţii de la Ambasada Vietnamului. (60 €)
Unde te cazezi?
După ore întregi de zbor, orice pat ţi se va părea confortabil, dar condiţiile de la Hotelul Nam Hai Hon An chiar te vor copleşi. Construit pe plajă, cu trei piscine şi două restaurante, un bar, un centru fitness şi SPA, Nam Hai Hon An te primeşte într-una din vilele la standard de 5 stele, cu grădină proprie şi duş exterior privat. Preţul unui astfel de confort porneşte de la 757 $/vilă (2 pers.).
Mult mai convenabil este să rezervi, prin agenţie, un sejur de 12 zile în Vietnam, cu transport, cazare cu mic dejun pentru 9 nopţi în hoteluri de 4 stele, transferuri, tururi şi ghid, pentru 1.990 $/pers.
Cum te distrezi?
Dacă te poţi extrage din zona de confort oferită de resort, abandonând măcar pentru câteva ore plaja, piscina ori hamacul şi, mai ales, zona SPA, atunci prima ta oprire ar trebui să fie Centrul Vechi din Hoi An. Recomandabil ar fi să faci această plimbare ori dis-de-dimineaţă, ori după-amiaza, pentru a evita intervalul torid de la prânz, şi să închiriezi o bicicletă, pentru a te deplasa mai uşor între obiective: Podul Japonez, templul Quan Kong, Sălile Sfatului (pagode), Muzeul de Istorie, Muzeul Ceramicii şi casele Tan Ky, Phung Hung şi Quan Thang – cele mai frumoase dintre vechile locuinţe ale neguţătorilor chinezi, datând din secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea. Pe seară, oraşul prinde o aură romantică în lumina miilor de felinare colorate.
În atelierele vechi, centenare, găseşti picturi, artă caligrafică, sculpturi, obiecte din piele şi mătăsuri, iar localurile de pe esplanada râului Thu Bon te îmbie cu pho (supă cu tăiţei), bánh chung (clătită crocantă cu carne), bánh mì (sandvişuri cu carne), bun bo hue (tocană cu tăiţei) şi celebrele pacheţele de primăvară. De altfel, bucătăria vietnameză abundă în fructe de mare, carne de porc, de raţă sau de bivol-de-apă, însoţite de orez sau tăiţei şi aromate cu sos de peşte, lemongrass, mentă, arpagic, busuioc asiatic şi coriandru. La capitolul fructe, găseşti banane, papaya, fructul dragonului, pomelo, sapodilla, longan, carambola şi fructul de lapte. Orice masă se încheie cu un ceai verde – care are şi o funcţie socială – sau cu un vin de orez.
Dacă îţi place gustul subtil al preparatelor vietnameze, îţi poţi îmbogăţi cunoştinţele culinare la Şcoala de gastronomie Red Bridge, la 4 km de Hoi An, unde se organizează cursuri de o zi, jumătate de zi sau cursuri serale.
Triunghiul format din Hoi An, Da Nang şi My Son exercită un farmec aparte, cu plaje (Non, Nuoc, China, My Che), rezervaţii naturale (Ba Na Nui Cha, Ban Dao Son Tra), orezării, temple, pagode şi cariere de calcar şi marmură (Munţii de Marmură). Sanctuarul My Son, situat la 40 km de Hoi An, a fost capitala şi centrul religios al vechiului Regat Champa şi se remarcă prin construcţiile de cărămidă roşie datând din secolele VII-XIII. Din păcate, unele clădiri au fost distruse în timpul războiului, iar câteva statui au fost furate.
Cu cine te poţi întâlni?
Kris Jenner, Melanie Griffith, Brad Pitt şi Mark Zuckerberg şi-au petrecut vacanţa în Hoi An, iar Barack Obama, care a fost în vizită oficială, a promis să-şi aducă şi familia aici după terminarea oficială a mandatului.
Travel tips
- Pe coasta centrală, clima este umedă (între decembrie şi aprilie) şi uscata (între mai şi noiembrie).
- Tet (Anul Nou vietnamez, după fazele lunii) este sărbatorit în lume ca Noul An Chinezesc şi este o perioadă mai dificilă de călătorit în Vietnam, magazinele şi localurile fiind închise. În mod normal este în februarie, dar data se schimba în fiecare an.
- Fus orar: UTC +7