În aşteptarea moştenitorului: Noi tensiuni la Palatul Buckingham

11 martie, 2015
carte jpeg

Trebuie să recunoaştem că familia regală britanică nu ne lasă niciodată să ne plictisim. De data aceasta, secrete siropoase sunt dezgropate din grădina cui nu ne aşteptam, a Prinţului Charles. Dar, ca un efect de domino, tot ce-l afectează pe viitorul

Trebuie să recunoaştem că familia regală britanică nu ne lasă niciodată să ne plictisim. De data aceasta, secrete siropoase sunt dezgropate din grădina cui nu ne aşteptam, a Prinţului Charles. Dar, ca un efect de domino, tot ce-l afectează pe viitorul suveran nu le pică bine nici celorlalţi locatari de la Buckingham.

Prinţul vorbeşte cu morţii. Este un singura­tic. Vrea să reformeze monarhia. N-a vrut niciodată să se însoare cu Diana. Sunt câteva dintre ideile cel puţin şocante cu care rămâ­nem după ce parcurgem cea mai aşteptată biografie din Regatul Britanic, Charles, inima unui rege, redactată de jurnalista Catherine Mayer, care susţine că are informaţii din interior despre Prinţul de Wales. Mai exact, autoarea spune că a ajuns să-l cunoască pe Charles mai bine decât orice alt biograf neau­torizat, deoarece a avut ocazia să-l însoţească la diferite evenimente de presă, a participat la petreceri organizate la reşedinţa acestuia, a vorbit cu prietenii lui apropiaţi ş.a.m.d.

image

Dar, în ciuda acestei apropieri, Mayer nu s-a sfiit când a trebuit să dea pe faţă unele dintre cele mai sumbre secrete ale prinţului de 65 de ani, într-un portret fără menaja­mente şi „farduri“ al celui care va deveni ur­mătorul Rege al Angliei. Un rege care a fost, în cea mai mare perioadă a vieţii lui, un sin­guratic cu frecvente stări de depresie severă. În ciuda prestigiului şi-a sângelui albastru ca­re-i curge în vene. Citată în cartea cu pricina, Lucia Santa Cruz, fiica ambasadorului sta­tului Chile şi prietenă de-o viaţă a prinţului, îşi aminteşte un moment de solitudine dure­roasă trăit de tânărul ofiţer Charles. După o campanie militară de şase luni pe mare, el îi scrie acesteia, rugând-o să-l aştepte pe chei, la întoarcere, pentru că niciun apropiat nu va fi acolo, să-l întâmpine. „Fiecare membru al echipajului era aşteptat de cineva şi eram foarte tristă din cauză că el era singur. Chiar dacă aveam o relaţie cu altcineva, mi-am spus că nu-l pot lăsa baltă“, mărturiseşte Cruz. Aceeaşi Lucia care i-a pre­zentat-o pe Camilla lui Charles, în 1971 (înainte de logodna Prinţului cu Prinţesa Diana). S-a întâmplat în apartamentul chilienei, acolo unde aceasta i-a chemat, în aceeaşi zi, atât pe Camilla, cât şi pe Charles, spârgând gheaţa cu celebra frază: „Străbunica ei a fost amanta străbunicului tău. Aşa că aten­ţie la genele voastre…“.

Desigur, cea mai mare revelaţie a aceste cărţi este cea despre începuturile relaţiei cu Prinţesa Diana şi despre starea de spirit în care se găsea moştenitorul Coroanei cu câteva săptămâni înainte de mariajul cu cea dispărută din­tre noi în 1997. Este momentul în care Charles începe s-o cunoască mai bine pe logodnica lui, să-şi dea seama cât de sensibilă şi vulnerabilă este şi să afle şi adevărul crud despre tulburările ei alimentare. „Nu pot s-o fac!“, i-ar fi mărturisit disperat Charles unui apropiat, chiar în ajunul nunţii. Era prea târziu pentru a se răzgândi, chipurile lor erau deja im­primate pe serviciile de ceai din Regat…

image

E drept că şi Diana ar fi vrut să-şi ia cuvântul înapoi după ce a descoperit sentimentele Prinţului pentru amanta Ca­milla, însă amândoi au dus această şaradă până la final, totul culminând cu o nuntă istorică, urmărită de 700 de milioane de telespectatori din întreaga lume. Cu toate acestea, Nicho­las Soames, un alt prieten apropiat al prinţului, intervievat fiind pentru această biografie, susţine că, după nuntă, Char­les a făcut eforturi disperate ca mariajul cu Diana să meargă şi pentru asta era dispus la toate concesiile posibile.

Dar să revenim la cea mai şocantă dintre ipotezele din cartea respectivă, cum că Charles ar purta conversaţii cu… morţii. Ei bine, s-a plecat de la o supoziţie ceva mai penibilă, cum c-ar vorbi cu plantele din grădina reşedinţei sale şi-a soţiei Camilla, Highgrove House, însă adevărul este ceva mai sumbru. Charles a creat, de-a lungul mult iubitei sale grădini, loc de plimbare şi de meditaţie, altare imaginare închinate persoanelor dragi, plecate dintre noi. „Merge în grădină pentru a vorbi cu cei care nu mai sunt“, punctează Mayer. Adevărul este că nu ştim dacă britanicii sunt pregă­tiţi să cunoască bărbatul din spatele prinţului, cu umbrele şi angoasele sale, iar Regina Elisabeta a II-a pare a cunoaşte cel mai bine acest lucru. Asta deoarece, spune autoarea cărţii, suverana este neliniştită în legătură cu succesiunea şi simte că Regatul nu este pregătit pentru „şocul noului“. Sau pentru Charles, cine ştie?

image
image

Kate Middleton: Fifty Shades of Grey

Tensiunea atinge cote alarmante la Palatul Kensington, acolo unde pregătirile pentru primirea unui nou moştenitor regal au intrat pe ultima sută de metri. Ai zice că stresul este atât de mare, încât i-a scos peri albi Ducesei de Cambridge. La propriu, chiar, căci numărul acestor fire cărunte a fost îndelung analizat de presa britanică, după ce o coafură nefericită a acesteia, la un eveniment public care a avut loc la mijlocul lunii februarie, a lăsat la vedere nişte rădăcini surprinzător de albe, pentru vârsta ei, de doar 33 de ani. Acum nimeni nu zice că o femeie însărcinată în luna a opta ar trebui să se vopsească, însă întrebarea este alta: este viaţa la Palat atât de grea, încât a îmbătrânit-o pe Kate înainte de vreme? Şi, din ultimele informaţii parvenite din anturajul tinerilor duci, se pare că nu există nicio şansă ca tânăra mămică să se relaxeze după ce va aduce pe lume al doilea ei copil, undeva în aprilie, deoarece Will şi Kate sunt hotărâţi să aibă grijă singuri de nou-născut, fără ajutorul unei bone. Cel puţin la nivel declarativ, aşa vor face.

Dar suntem siguri că bunica Carole Middleton va intra din nou în peisaj, aşa cum a făcut-o când s-a născut Geor­ge, acum în vârstă de un an şi şapte luni. Sau că ducesa se va retrage din nou în liniştea conacului părintesc din Berk­shire, departe de ochii insistenţi ai presei şi ai curioşilor. Sau, cine ştie, chiar de ai Reginei Elisabeta, cu care soţia lui William are, zilele acestea, divergenţe pe teme locative! Ei bine, Kate insistă să se mute în superba reşedinţă rurală de la Anmer Hall, din Norfolk, departe de agitaţia londoneză şi de responsabilităţile regale. „Există ceva tensiune pe tema asta. Regina îşi doreşte ca tânăra familie să continue să lo­cuiască în principal în apartamentul din Palatul Kensington, acolo unde îi sunt mai accesibili“, a dezvăluit o sursă apro­piată familiei regale pentru revista OK! UK. Suntem siguri că ultimul cuvânt îi va aparţine celei care poartă coroana… Deocamdată.

Foto: guliver/getty images/rex features, heptaRecente pe Ok! Magazine

Theo Rose in distributia filmului Clanul de la Pro TV (7) jpg
mihai22 jpg
monica25 jpg
ben1 jpg
Carlos Santana profimedia 0403844476 jpg
livia43 jpg
anca serea adi sina png
David Popovici la Campionatul European de Inot pentru Juniori de la Otopeni (1) jpg
Linda Evangelista profimedia 0282765230 jpg
Amber (2) jpg
lili22 jpg
Talulah Riley și Elon Musk jpg
Shakira (4) jpg
ric3 jpg
Carmen Iohannis tinute Madrid jpg
DJ markus Schulz Untold si Adina Butar copil Miami (7) jpg
Adrian Nastase in Grecia jpg
Mihail Gorbaciov ultimul lider sovietic (5) jpg